§ 4 Tutkimuslupa: Lempeä hoiva – Hyvinvointia hoivakotien henkilökunnalle ja asukkaille -hanke

Lataa 

VAKEDno-2023-3990

Päätöspäivämäärä

20.11.2023

Päätöksen tekijä

Hoiva-asumisen palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön § 33 mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Laurea ammattikorkeakoulun hoitotyön lehtori/hankeasiantuntija *** hakee tutkimuslupaa Lempeä hoiva – Hyvinvointia hoivakotien henkilökunnalle ja asukkaille -hankeessa tehtävälle tutkimukselle. Hankkeen toteuttaa Laurea ammattikorkeakoulu yhteistyössä Metropolia ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulujen kanssa. Muita tutkijoita ovat *** (Laurea ammattikorkeakoulu), *** (Metropolia ammattikorkeakoulu) ja *** (Haaga-Helia ammattikorkeakoulu).

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Tutkimusten mukaan muistisairaiden hoivatyön vetovoima on vähäistä ja hoivayksiköt kamppailevat jatkuvasti alan alhaiseen veto- ja pitovoimaan liittyvien ongelmien kanssa. Samanaikaisesti hoitosuosituksissa painotetaan muistisairaiden hoidon lääkkeettömyyttä ja hoivatyöntekijöiden osaamisen kehittämisen merkitystä hyvälle lääkkeettömälle hoidolle. Hoivatyön nykytila ei siten vastaa suosituksia ja hoivayksiköiden matalan kynnyksen osaamisen kehittämiselle on iso tarve.

Lempeä hoiva -hankkeessa luotavan lääkkeettömien hoitomuotojen käyttöönoton -mallin kehittäminen ja arviointi perustuu monipuoliseen tutkimukseen, joka kuvattu tutkimussuunnitelmassa. Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa hoivayksiköiden nykytila suhteessa lääkkeettömien hoitomuotojen käyttöön ja tunnistaa yksikössä jo olevaa osaamista (kysely ja havainnoinnit).

Tutkimusaineiston keruuaika 11/2023-6/2025 ja se valmistuu arviolta 6/2025.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 25.10.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Tutkimukseen osallistumiseen menee työaikaa seuraavasti:15-20 min/kysely, havainnointiiin osallistuminen 60-90 min, työpajaan osallistuminen 1,5-3 h/työpaja.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilöinä hyvinvointialueella toimivat ******

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteutusta puoltaa ***

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Lempeä hoiva – Hyvinvointia hoivakotien henkilökunnalle ja asukkaille -hanke.

Allekirjoitus

Minna Nummi, Hoiva-asumisen palvelujen palvelualuejohtaja 

Organisaatiotieto

Vanhusten palvelut