§ 74 Kuumajuoma-automaattien palveluratkaisun hankinta

Lataa 

VAKEDno-2023-2929

Päätöspäivämäärä

22.11.2023

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hallintosääntö 46 § (toimivalta hankinnoissa, sopimuksissa ja sitoumuksissa). Kyseisessä asiassa päätetään useampaa toimialaa koskevasta hankinnasta, jonka vuoksi asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan. 

Kuvaus

Hankinnan kohteena on kuumajuoma-automaattien palveluratkaisun hankinta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle sekä Vantaan kaupungille. Molemmat tilaajan tekevät omat hankintapäätökset ja sopimukset. Tarjouspyynnössä pyydettiin tarjousta kuumajuoma-automaateista kahdelle eri palvelutasolle, täyspalvelu sekä osittaispalvelu sekä kuumajuoma-automaattien juomista. Sopimus on määräaikainen kaksi vuotta allekirjoituksesta. Määräaikaisen sopimuskauden jälkeen sopimus jatkuu automaattisesti toistaiseksi voimassa olevana, mikäli sopimusta ei irtisanota erikseen kirjallisesti toisen osapuolen toimesta sopimusehtojen mukaisesti. Hankinnan kohde ja sitä koskevat vaatimukset kuvattiin tarjouspyynnössä ja sen liitteissä. 

Tilaaja ei sitoudu hankittaviin määriin.   

 

Hankintamenettely  

Hankinta oli EU kynnysarvon ylittävä. Hankintailmoitus on lähetetty julkaistavaksi 27.10.2023 ja julkaistu 29.10.2023 HILMA ilmoituskanavassa (korjausilmoitus lähetetty julkaistavaksi 7.11.2023 ja julkaistu 8.11.2023). Tarjousten jättöpäivämäärä oli 15.11.2023. 

Hankintamenettelynä käytettiin nopeutettua avointa menettelyä. 

Tarjousaikana tarjoajilla oli mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä tarjouspyyntöön liittyen 3.11.2023 klo: 14:00 mennessä ja esitettyihin kysymyksiin vastattiin 7.11.2023. 

Tarjousten jättämisen määräaikaan,​ 15.11.2023 klo: 09:00,​ mennessä saapui yhteensä kaksi (2) tarjousta: JOBmeal Oy ja Selecta Finland Oy. 

 

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen 

Kaikki tarjoajat täyttivät tarjouspyyntövaiheessa tarkastetut soveltuvuudelle asetetut vaatimukset. Muiden soveltuvuusvaatimusten osalta tarjoajat ovat tarjouksessaan vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset. Hankintayksikkö tarkastaa tarjouspyynnön mukaisesti vaatimusten täyttymisen valituilta toimittajilta ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista. 

 

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus 

Hankintalain 79 §:n mukaan ennen tarjousten valintaa hankintayksikön on tarkistettava, että tarjous on hankintailmoituksessa ja hankinta-asiakirjoissa asetettujen vaatimusten, ehtojen ja perusteiden mukainen. Ehdokkaat tai tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.  

Kaikki soveltuvuusvaatimukset täyttäneiden tarjoajien tarjoukset täyttivät myös tarjouspyynnössä hankinnan kohteelle asetetut vähimmäisvaatimukset. 

 

Tarjousvertailu 

Päätöksenteon perusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus valintaperusteen ollessa halvin hinta. Hankintamenettelyllä valitaan yksi (1) sopimustoimittaja. Hinta on ainoa tarjouskilpailun vertailuperuste, koska laadulliset seikat ovat tarjouspyynnössä ehdottomina vaatimuksina. 

Laitekohtaiset vertailuhinnat ja automaattijuoman vertailuhinta muodostuu siten, että yksikköhinta kerrotaan arvioidulla hankintamäärällä. Lopullinen vertailuhinta muodostuu laitekohtaisten ja automaattijuoman vertailuhintojen yhteenlasketusta summasta. 

Hintavertailu ilmenee liitteestä 1, hintavertailu. 

 

Alihankinta 

Tarjoajat eivät ole ilmoittaneet käyttävänsä alihankkijoita.  

 

Sovelletut oikeusohjeet 

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016)  

Hallintolaki (434/2003) 

Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä (1233/2006) 

Päätös

  1. Päätän hankkia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle kuumajuoma-automaattien palveluratkaisun ja valita hankinnan sopimustoimittajaksi Selecta Finland Oy:n. Hankinnan arvioitu kokonaisarvo koko sopimusajalle on noin 152 800 euroa (alv. 0 %) Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osalta.  

  1. Päätän delegoida sopimuksen allekirjoitusta koskevan toimivallan hallintojohtajalle. 

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 28 §:n mukaista otto-oikeuttaan. Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella. 

 

Hankintasopimus  

Hankintasopimus syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätös perusteluineen ja valitusosoituksen tiedoksi. 

Allekirjoitus

Timo Aronkytö hyvinvointialuejohtaja 

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue