§ 30 Tutkimuslupa: Mentaliseringsfokus i barnskyddskontext - Socialarbetares synpunkter

Lataa 

VAKEDno-2023-3868

Päätöspäivämäärä

27.11.2023

Päätöksen tekijä

Perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 33 §:n mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Helsingin yliopiston opiskelija *****hakee tutkimuslupaa tutkimukselleen Mentaliseringsfokus i barnskyddskontext - Socialarbetares synpunkter.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan tehtävässä pro gradu -tutkielmassa on päämääränä selvittää, missä laajuudessa mentalisaatiota vahvistavia työskentelytapoja käytetään lastensuojelussa ja mikä siihen vaikuttaa. Tutkimuksen tarkoitus on saada tietoa ilmiöstä, sillä sen katsotaan tutkimusten perusteella olevan suojaava tekijä lapsen kehitystä ajatellen. Aineistoa kerätään puolistrukturoidulla haastatteluilla, joihin rekrytoidaan perheneuvolan sosiaalityöntekijöitä tai perheterapeutteja, joilla on sosiaalityöntekijätausta. Haastattelun avulla tutkimuksessa luodaan kuvaa siitä, missä mittakaavassa mentalisaatio näkyy lastensuojelutyössä. Aineisto kerätään vuoden 2023 aikana ja työ valmistuu 2024.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 18.10.2023. Hakemukseen on saatu täydentäviä tietoja 25.10.2023 ja 29.10.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Tutkimukseen rekrytoidaan 5–6 haastateltavaa. Jokainen haastattelu kestää noin 45 min-1h.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon,​ kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa *****

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilö hyvinvointialueella on *****                                                                     

Valmistelija

*****

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: Mentaliseringsfokus i barnskyddskontext - Socialarbetares synpunkter.

Allekirjoitus

Perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja Reetta Voutilainen

Organisaatiotieto

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut