§ 22 Suomi toisena kielenä (S2) -opetuksen ja S2-kielipainotteisen kuntouttavan ryhmätoiminnan hankinta

Lataa 

VAKEDno-2023-1851

Päätöspäivämäärä

4.12.2023

Päätöksen tekijä

Aikuissosiaalityön palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 §:n mukaan palvelualuejohtaja päättää alle 1 miljoonan euron hankinnoista,​ sopimuksista ja sitoumuksista. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla aikuissosiaalityön palvelujen palvelualuejohtajan toimivaltaan.

Kuvaus

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue täydentää valmennustalojensa kuntouttavan työtoiminnan palvelukokonaisuutta hankkimalla ostopalveluna Suomi toisena kielenä opetusta (”S2-opetus”) sekä S2-kielipainotteista kuntouttavaa ryhmätoimintaa (”S2-ryhmätoiminta”).  Kuntouttavalla työtoiminnalla tarkoitetaan kuntouttavasta työtoiminnasta säädetyn lain (189/2001) mukaista toimintaa. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta 6 §:n mukaan kuntouttavan työtoiminnan järjestää hyvinvointialue ja lain 13 §:n mukaan kuntouttavan työtoiminnan palveluiden tuottamiseen sovelletaan, mitä hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 9 §:ssä säädetään. (8.7.2022/591).

S2-opetuksessa vahvistetaan kommunikointitaitoja, tutustutaan suomalaiseen työ- ja toimintakulttuuriin, luodaan suomalaiseen yhteiskuntaan kuuluvuuden tunnetta, sekä tuetaan asiakkaan edellytyksiä jatko-opiskeluun ja työllistymiseen. Ryhmätoiminnassa kartoitetaan työelämän valmiuksia, vahvistetaan työelämälähtöistä S2-kielitaitoa, tutustutaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen työ- ja toimintakulttuuriin sekä harjoitetaan vuorovaikutuksellisia ja sosiaalisia taitoja. Sekä S2-opetus että S2-ryhmätoiminta tähtäävät myös siihen, että asiakkaat pystyisivät toimimaan Hyvinvointialueen kuntouttavassa työtoiminnassa tasavertaisena muiden asiakkaiden kanssa, sekä ymmärtämään valmennustalojen työpajoissa käytettyä ammattisanastoa.

Sopimuskausi on määräaikainen ajalle 1.1.2024–31.12.2025. Sopimuskauteen sisältyy lisäksi 1 + 1 vuoden optio, jonka käyttöönotosta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue päättää erikseen.

Hankintamenettelyllä valitaan yksi (1) Palveluntuottaja toteuttamaan sekä S2-opetuksen että S2-ryhmätoiminnan. Tilaaja ei sitoudu tiettyihin tilaus- tai hankintamääriin. 

Hankinnan ennakoitu arvo sopimuskauden ajalle on noin 262 000 euroa (alv. 0%).

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella.

Hankintayksikkö on huomioinut hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta. Hankintayksikkö tulee varmistamaan palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Hankintayksikkö varmistaa kyseisellä sopimuksella myös, että Palveluntuottajan mahdolliset alihankkijat täyttävät järjestämislaissa 14 §:ssä säädetyt yksityistä Palveluntuottajaa koskevat vaatimukset.

Sopimuskaudella tilaaja seuraa sopimuksenmukaista palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Hankintayksikkö on varautunut sopimusehdoilla palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.

 

Hankintamenettely

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on pyytänyt tarjousta Kalliolan Setlementti ry:ltä, Live-säätiö sr:ltä ja Vantaan kaupungilta. Hankintaan ei sovelleta hankintalakia, (1397/2016) sillä kysymyksessä on liitteen E mukaisen sosiaali- ja terveyspalveluiden kynnysarvon alittava hankinta.

Tarjousten jättämisen määräaika oli 15.11.2023 klo 15:00.

Tarjousaikana tarjoajilla oli mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä tarjouspyyntöön liittyen 8.11.2023 klo 15:00 mennessä. Tarjouspyyntöön ei tullut lisätietokysymyksiä.

Tarjousten jättämisen määräaikaan,​ 15.11.2023 klo 15:00,​ mennessä saapui yhteensä kaksi (2) tarjousta.

Tarjouksen jättivät seuraavat tarjoajat

Live-Säätiö sr

Vantaan kaupunki

 

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Tarjoajat ovat tarjouksessaan vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset. Hankintayksikkö tarkastaa tarjouspyynnön mukaisesti vaatimusten täyttymisen valituilta toimittajilta ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista.

 

Referenssit

Tarjouspyynnön mukaisesti Tarjoajalla tuli olla vähintään yksi (1) hankinnan kohdetta vastaavaa referenssiä eli aiempaa toimitusta.

Tarjousten tarkastamisessa todettiin referenssien osalta, että molempien tarjoajien referenssit olivat tarjouspyynnön mukaiset.

 

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Kaikki soveltuvuusvaatimukset täyttäneiden tarjoajien tarjoukset täyttivät myös tarjouspyynnössä hankinnan kohteelle asetetut vähimmäisvaatimukset.

 

Tarjousvertailu

Valintaperusteena on kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous, vertailuperusteena on halvin hinta.

Sopimuskumppaniksi valitaan halvimman hinnan tarjonnut tarjoaja. Hankinnan kohteen laatutekijät on varmistettu hankinnalle asetetuilla vähimmäisvaatimuksilla.

Hintavertailu ilmenee liitteestä 1 Hintavertailu.

 

Sovelletut oikeusohjeet

Hallintolaki (434/2003)

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021)

Päätös

Päätän hankkia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle Suomi toisena kielenä opetusta (S2-opetus) ja S2-kielipainotteista kuntouttavaa ryhmätoimintaa Vantaan kaupungilta. Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on noin 260 000 euroa (alv. 0 %)

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-oikeuttaan.

Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella.

Allekirjoitus

Henna Kaukonen-Nyholm, aikuissosiaalityön palvelujen palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Hankinta