§ 1 LEI-tunnus

Lataa 

VAKEDno-2024-36

Päätöspäivämäärä

3.1.2024

Päätöksen tekijä

Talousjohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön (hyväksytty 23.10.2023) § 81 mukaan talousjohtajan toimivaltaan kuuluu päättää hyvinvointialueen kassavarojen tallettamisesta tai sijoittamisesta hyvinvointialueen kokonaisedun mukaisesti noudattaen aluehallituksen yleisohjeita.

Kuvaus

LEI on maailmanlaajuinen yhteisötunnus, joka on tarkoitettu rahoitusmarkkinoilla toimivien yritysten ja yhteisöjen tunnistamiseen. LEI-tunnuksella parannetaan rahoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyttä. LEI on lyhennys englanninkielen sanoista Legal Entity Identifier. Tunnuksessa on 20 merkkiä, ja se perustuu ISO 17442 standardiin.

Vaatimus LEI-tunnuksen käytöstä perustuu EU-lainsäädäntöön (MiFID II, MiFIR ja EMIR). EU:n arvopaperisääntely edellyttää, että rahoitusvälineisiin ja niiden johdannaisiin liittyvässä kaupankäynnin raportoinnissa yhteisöasiakkaat tunnistetaan LEI-tunnuksella. Suomessa LEI-tunnuksen käyttöä valvoo Finanssivalvonta. 

MiFID II -direktiivi ja MiFIR-asetus rahoitusvälineiden markkinoista ovat laaja sääntelykokonaisuus, jonka tärkeimpiä tavoitteita ovat sijoitussuojan parantaminen ja kaupankäynnin avoimuuden lisääminen. Sääntöjen yhdenmukaisuus takaa  kauppapaikoille ja sijoituspalveluntarjoajille (pankit ja sijoituspalveluyritykset sekä omaisuudenhoitoa tarjoavat rahastoyhtiöt ja vaihtoehtorahastojen hoitajat) mahdollisuuden toimia kaikkialla unionissa. Pankit ja sijoituspalveluyritykset eivät välttämättä ota vastaan toimeksiantoja yrityksiltä ja yhteisöiltä, joilla ei ole voimassaolevaa LEI-tunnusta.

LEI-tunnusta haetaan Patentti- ja Rekisterihallitukslta ja se tulee uusia vuosittain. LEI-tunnuksen hakemusmaksu kattaa hakemuksen käsittelyn ja rekisteröinnin ensimmäiseltä 12 kuukaudelta. Hakemusmaksu arvonlisäveroineen on 86,80 euroa.

Päätös

Päätän hakea LEI-tunnusta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Allekirjoitus

Hanna Heinikainen talousjohtaja

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue