§ 51 RRP hankkeen investointi 1: HyväTerveyskeskus, työpaketti 3, Painonhallintaryhmän palvelujen kehittäminen ja tuottaminen

Lataa 

VAKEDno-2023-4158

Päätöspäivämäärä

12.12.2023

Päätöksen tekijä

Konsernipalvelujen toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 §:n mukaan toimialajohtaja päättää yli 1 miljoonan euron hankinnoista,​ sopimuksista ja sitoumuksista. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla konsernipalvelujen toimialajohtajalle.

Kuvaus

Hankinnan kohteena on painonhallintaryhmän kehittämisen ja tuottamisen palvelu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. Palvelu kuuluu RRP-hankkeen HyväTerveyskeskus -kokonaisuuteen. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle on myönnetty RRP hankerahoitusta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kehittämiseen (VN/5538/2022). Hanke on alueella nimeltään VaKeHyva -Hyvät palvelut. Investointi 1 HYVÄterveyskeskus kokonaisuuden tavoitteena on edistää hoito-, palvelu- ja kuntoutusketjuja ja -kokonaisuuksia siten, että tuetaan ja edistetään jatkuvuutta, monialaista yhteistyötä ja palveluiden yhteensovittamista eri toimijoiden välillä sekä asiakaskeskeistä toimintatapaa.

Kokonaisuus aloitetaan joulukuussa 2023 ja sopimus päättyy 31.12.2024. Hankintaan ei sisälly optiota.

Tarjouspyynnössä pyydettiin tarjousta painonhallintaryhmän palvelun kehittämiseen ja tuottamiseen. Kyseessä on liitteen E mukaisen kansallisen kynnysarvon alittava pienhankinta ja hankinta toteutettiin rajoitettua menettelyä käyttäen. Hankinnan kohde ja sitä koskevat vaatimukset kuvattiin tarjouspyynnössä ja sen liitteissä.

Hankintaa ei ole jaettu osa-alueisiin. Hankintasopimus tehdään yhden toimittajan kanssa. Tilaaja ei sitoudu tiettyihin tilaus- tai hankintamääriin. 

Hankinnan ennakoitu arvo sopimuskauden ajalle on noin 60 000 euroa (alv. 0 %).

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella.

Hankintayksikkö on huomioinut hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta. Hankintayksikkö tulee varmistamaan palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Hankintayksikkö varmistaa kyseisellä sopimuksella myös, että Palveluntuottajan mahdolliset alihankkijat täyttävät järjestämislaissa 14 §:ssä säädetyt yksityistä Palveluntuottajaa koskevat vaatimukset.

Sopimuskaudella tilaaja seuraa sopimuksenmukaista palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Hankintayksikkö on varautunut sopimusehdoilla palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.

 

Hankintamenettely

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on pyytänyt tarjousta Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:ltä, Suomen Terveystalo Oy:tä ja Pihlajalinna Terveys Oy:ltä. Hankintaan ei sovelleta hankintalakia, (1397/2016) sillä kysymyksessä on liitteen E mukaisen sosiaali- ja terveyspalveluiden kynnysarvon alittava hankinta.

Tarjousten jättämisen määräaikaan,​ 24.11.2023 klo 15:00,​ mennessä saapui yhteensä kaksi (2) tarjousta. Tarjouksen jättivät Mehiläinen Terveyspalvelut Oy ja Suomen Terveystalo Oy.

 

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Tarjoajat ovat tarjouksessaan vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset. Hankintayksikkö tarkastaa tarjouspyynnön mukaisesti vaatimusten täyttymisen valituilta toimittajilta ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista.

 

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Suomen Terveystalo Oy:n tarjous ei ollut tarjouspyynnön mukainen ehdotuksen työn toteutuksesta osalta. Työn toteutuksen ehdotuksen vähimmäisvaatimuksena oli seuraava: ”Tarjouksessa tulee olla kuvattuna toteutusaikataulu, suunnitelma painonhallintaryhmien toteutuksesta ja sisällöstä, vastaavien asiantuntijoiden osallistuminen kattavasti sekä kuvaus henkilöstön että asiakkaiden osallistamisen keinoista.” Suomen Terveystalo Oy:n tarjouksessa ei ole lainkaan kuvattu henkilöstön ja asiakkaiden osallistamisen keinoja eikä toteutusaikataulua. Lisäksi suunnitelma painonhallintaryhmien toteutuksesta ja sisällöstä sekä kuvaus vastaavien asiantuntijoiden osallistumisesta oli puutteellinen. Ehdotus työn toteutuksesta ei näin ollen täytä tarjouspyynnössä määriteltyjä vähimmäisvaatimuksia.

Edellä mainituin perustein Hankintayksikkö hylkää Suomen Terveystalo Oy:n tarjouksen sillä perusteella, että tarjous ei ole tarjouspyynnön mukainen työn toteutuksen ehdotuksen osalta.

 

Tarjousvertailu

Valintaperusteena on kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Sopimuskumppaniksi valitaan parhaan hinta-laatusuhteen tarjonnut tarjoaja. 

Hintavertailun pisteet muodostuvat palvelun kokonaishinnasta. Laatupisteet muodostuvat vastaavan asiantuntijan soveltuvasta työkokemuksesta, asiantuntijatiimin referensseistä sekä ehdotuksesta työn toteutuksesta. Kokonaispisteet muodostuivat hinnasta 50 % ja laadusta 50 %. Tarjoajan oli siten mahdollista saada hintapisteitä yhteensä 50 ja laatupisteitä 50.

Korkeimman kokonaispistemäärän saanut on tarjouskilpailun voittaja, ja valitaan Palveluntuottajaksi.

 

Sovelletut oikeusohjeet

Hallintolaki (434/2003)

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021)

 

Päätös

Päätän hankkia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle painonhallintaryhmän kehittämisen ja tuottamisen palvelun Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:ltä. Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on noin 60 000 euroa (alv. 0 %)

 

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-oikeuttaan.

Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella.

Allekirjoitus

Mikko Hokkanen, konsernipalvelujen toimialajohtaja

Organisaatiotieto

Hankinta