Edunvalvontajaosto, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 HUS yhtymän nimeämispyyntö, yhtymäkokous ja hallintosäännön valmistelutilanne

VAKEDno-2022-215

Perustelut

 Asian valmistelija: päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos

HUS-yhtymän perussopimus on hyväksytty kaikkien jäsenien valtuustoissa voimaanpanolain 616/2021 edellyttämässä määräajassa. Saman lain 46 §:n mukaisesti Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin on nimettävä väliaikaiselle HUS-valmisteluryhmälle 30.6.2022 mennessä edustajansa ensimmäiseen yhtymäkokoukseen. Saapunut nimeämispyyntö on oheismateriaalina. Tämän hetken tiedon mukaan yhtymäkokous on tarkoitus pitää 7.7.2022. Varsinaista yhtiökokouskutsua hyvinvointialueelle ei kuitenkaan ole vielä saapunut.

Hyväksytyn perussopimuksen mukaisesti jokaista jäsentä edustaa yhtymäkokouksessa yksi edustaja. Jokaiselle edustajalle on lisäksi nimettävä henkilökohtainen varaedustaja. Lisäksi jäsenten tulee nimetä edustajansa perussopimuksessa kuvattuihin toimielimiin, joista yhtymäkokous päättää ensimmäisessä kokouksessaan. Toimielimet ovat yhtymähallitus, tarkastuslautakunta ja kansalliskielilautakunta.  

Perussopimuksen mukaisesti HUS-yhtymän jäsenet nimeävät ehdokkaita yhtymähallitukseen seuraavasti:   

  • Helsingin kaupunki kuusi jäsentä ja varajäsentä
  • Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue neljä jäsentä ja varajäsentä 
  • Keski-Uudenmaan hyvinvointialue kaksi jäsentä ja varajäsentä 
  • Vantaan ja Keravan hyvinvointialue kaksi jäsentä ja varajäsentä 
  • Itä-Uudenmaan hyvinvointialue yksi jäsen ja varajäsen 
  • Lisäksi yhtymähallitukseen valitaan Helsingin yliopiston ehdotuksen perusteella kaksi jäsentä ja heille varajäsenet. 
     

Tarkastuslautakuntaan HUS-yhtymän jäsenet nimeävät yhteensä seitsemän jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet. 

Kansalliskielilautakuntaan HUS-yhtymän jäsenet nimeävät yhteensä yhdeksän jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet. Nimettyjen tulee kuulua ruotsinkieliseen kielivähemmistöön. 

Toimielinten kokoonpanossa sovelletaan tasa-arvolakia.  

Aluehallitus on kokouksessaan 7.6.2022 päättänyt merkitä nimeämispyynnön HUS-yhtymän toimielimiin tiedoksi, ja että yhtymäkokousedustajan ja varaedustajan sekä toimielinten jäsen- ja varajäsen -ehdokkaiden nimeäminen käsitellään aluehallituksen 22.6.2022 kokouksessa. 

Hallintosäännön 26 §:n mukaan edunvalvontajaoston tehtävänä on: 3. vastata osaltaan hyvinvointialueen edunvalvonnasta suhteessa valtionhallintoon, HUS-yhtymään, Vantaan ja Keravan kaupunkeihin sekä muihin sidosryhmiin. Edelleen hallintosäännön 37 §:n mukaan aluehallitus 14. vastaa tytäryhteisöjen hallitusten jäsenten nimitysprosessista; 15. nimeää hyvinvointialueen ehdokkaat tytäryhteisöjen hallituksiin sekä; 16. nimeää yhtiökokousedustajat ja antaa heille omistajaohjauksen edellyttämät toimintaohjeet.

Tämän lisäksi kevään aikana on ollut valmistelussa HUS yhtymän hallintosääntö, jota on valmisteltu väliaikaisessa HUS-valmisteluryhmässä. Tämän hetken luonnos HUS yhtymän hallintosäännöstä on oheismateriaalina. Sote-valmistelun muutosjohtaja kertoo hallintosääntövalmistelusta tarkemmin kokouksessa.

Ehdotus

Edunvalvontajaosto käy keskustelua HUS yhtymän nimeämispyynnöstä, yhtymäkokouksesta ja hallintosääntöluonnoksesta ja tekee tarvittavat jatkotoimenpiteet.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen. Hyvinvointialueen muutosjohtaja ja sote-valmistelun muutosjohtaja kutsuvat tarvittaessa ylimääräisen edunvalvontajaoston kokouksen yhtymäkokousaineistojen käsittelyä varten.

Lisätietoja päätöksestä antaa edunvalvontajaoston puheenjohtaja Maarit Raja-Aho, maarit.raja-aho@vakehyva.fi.