§ 4 Arvo-osuustilin avaaminen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Lataa 

VAKEDno-2024-39

Päätöspäivämäärä

18.1.2024

Päätöksen tekijä

Talousjohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön (hyväksytty 23.10.2023) § 81 mukaan talousjohtajan toimivaltaan kuuluu päättää hyvinvointialueen pankki- ja maksuliikepalvelukokonaisuuden palveluiden lisäämisestä, muuttamisesta ja lopettamisesta sekä päätösvalta valtuuttaa henkilöt, jotka käyttävät rahalaitoksissa olevia tilejä.

Hallintosäännön § 169 määritellään  tilantee joissa viranhaltija on estynyt, esteellinen tai virka on avoin, siirtyy toimivalta esihenkilöketjussa seuraavalle viranhaltijalle, mikäli sijaista ei ole päätetty tai tässä hallintosäännössä ei ole toisin määrätty.

Kuvaus

Arvo-osuustili on arvo-osuusjärjestelmässä käytettävä säilytystili, jossa säilytetään arvopapereita kuten osakkeita, indeksiosuuksia, optioita, warrantteja tai merkintäoikeuksia. Arvo-osuustilillä olevia arvopapereita sanotaan arvo-osuuksiksi. Sijoittajan ostaessa arvo-osuuden hän ei saa siitä osakekirjaa, velkakirjaa tai muuta arvo-osuuden omistuksen ilmaisevaa arvopaperia, vaan omistus kirjautuu arvo-osuustilille, joka on siis sähköinen arvopaperien säilytystili. Arvo-osuustilille merkitään tietoja kyseisen tilin arvo-osuuksien omistajasta, arvo-osuuksien lukumäärästä sekä siitä, minkä tyyppisistä arvo-osuuksista on kysymys. Tilitiedoista ilmenee myös arvo-osuuksien omistajaan kohdistuvat oikeudet ja rajoitukset.

Arvo-osuustilejä pidetään arvo-osuusrekisterissä. Tätä arvo-osuusrekisteriä ylläpitää Suomessa Euroclear Finland Oy. Arvo-osuustilit ja luettelot niille kirjattujen arvo-osuuksien omistajista puolestaan muodostavat yhdessä niin sanotun arvo-osuusjärjestelmän. Kaikesta tästä säädetään laissa ja tuon lain noudattamista valvoo Finanssivalvonta. 

Vaikka sinänsä yritystodistusten ja kuntatodistusten ostamien ja myyminen ei sinänsä vaadi arvo-osuustiliä, eräät pankit vaativat sellaisen vastapuoliltaan. Koska yritystodistukset eivät ole varsinaisesti arvo-osuusmuotoisia ja eikä niitä siten säilytetä tilillä, ei tästä synny kustannuksia, Yritystodistuksia varten ao-tili tarvitaan vain kaupankäyntijärjestelmää varten.

Päätös

Päätän avata Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle arvo-osuustilin Nordea Bank Oyj.ssä sekä samalla Euroclear Finland Oy:ssä.

Allekirjoitus

Mikko Hokkanen Toimialajohtaja

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue