Områdesstyrelsen, möte 20-05-2025

Protokollet är granskat

§ 138 Resultatet av samarbetsförhandlingarna om utveckling av lednings- och organisationsstrukturen

VAKEDno-2024-4638

Tidigare behandling

Beskrivning

Ärendets beredare: personaldirektör Anne Sivula

Ända sedan välfärdsområdet inrättades har utveckling av ledarskapet varit ett viktigt tyngdpunktsområde i förbättringen av personalupplevelsen och genomförandet av välfärdsområdets mål. Som en del av utvecklingsarbetet har man utifrån behandlingen av välfärdsområdesstyrelsens beslut 29.10.2024 § 216 genomfört en utvärdering av ledarskapet. Då beslutade välfärdsområdesstyrelsen att 

  1. meddela som riktlinje att det som en del av utvecklingen av ledarskapet i Vanda och Kervo välfärdsområde under slutet av 2024 samt januari–februari 2025 ska utarbetas en utredning av ledningsstrukturerna i välfärdsområdets tjänsteinnehavarorganisation samt tas fram åtgärdsförslag för dem;    
  2. målet är att utredningens resultat ska behandlas vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 25.3.2025 och att välfärdsområdesstyrelsen före detta ska föreläggas en mellanrapport om saken vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 21.1.2025;   
  3. konstatera att syftet med utredningen är att kartlägga huruvida det finns behov av att förtydliga organisationsstrukturen och antalet ledningsuppgifter i Vanda och Kervo välfärdsområde;   
  4. föra en remissdiskussion om ämnet vid sammanträdet.   

  

Utredningens resultat rapporterades till välfärdsområdesstyrelsen 21.1.2025 § 10.  

  
Tyngdpunktsområden och åtgärder i utvecklingen av ledarskapet baserat på utredningen  

Enligt nulägesutredningen har ledningen för serviceområdet för personaltjänster och sektorerna tillsammans fastställt den riktning, i vilken ledarskapet och organisationsstrukturen borde utvecklas. I det fortsatta arbetet har man definierat följande tyngdpunktsområden och målbilder för utvecklingen av ledarskapet:   

  1. Enklare struktur och tydliga ansvar  
    Målbild: Vår enhetliga och platta organisation stöder tillhandahållandet av kostnadseffektiva tjänster till våra kunder, över sektorsgränserna. Tydliga strukturer och praxis för ledningen samt tydliga ansvar säkerställer smidigt beslutsfattande och raskt verkställande av ärenden.   
  2. En gemensam riktning och tillräckligt stöd 
    Målbild: Vi leder målinriktat, mot en gemensam strategisk riktning och baserar ledarskapet på pålitlig kunskap. Professionella stödtjänster och högklassiga experttjänster säkerställer att fokus ligger på ledningsuppgiften och att man når framgång i den. 
  3. Högklassigt och konsistent ledarskap 
    Målbild: Vårt ledarskap är professionellt och högklassigt genom hela organisationen. Med vårt enhetliga, värdebaserade ledarskap stöder vi goda prestationer och arbetshälsa. Vi är en bra och attraktiv arbetsgivare och litar på våra anställda.  

  

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade 21.1.2025 § 10 att anteckna för kännedom mellanrapporten om utvärderingen av ledningsstrukturen för Vanda och Kervo välfärdsområdes organisation i enlighet med bilagan och meddelade följande riktlinjer för det fortsatta arbetet:  

  1. Välfärdsområdets gemensamma funktioner ska koncentreras till koncerntjänsterna. Verksamheten ska utvecklas så att den blir kostnadseffektivare och mer verkningsfull än hittills.   
  2. Organisationsstrukturen ska modifieras så att den stöder kundprocesserna samt bidrar till bättre ekonomisk effektivitet och verkan. I den fortsatta beredningen är målet en organisation med högst sex nivåer. På samma gång utvärderas antalet chefsuppgifter.    
  3. Man bereder en separat arbetsgivarpolicy. Med denna säkerställs en högklassig personalledning i hela organisationen och upprätthålls en god arbetsgivareimage. 
  4. Mellersta Nylands räddningsverk kräver utöver åtgärderna enligt punkterna ovan särskilda utvecklingsåtgärder, som ska definieras i samarbete med koncerntjänsterna och vid behov en extern expert. En mer heltäckande utvecklingsplan ska föreläggas välfärdsområdesstyrelsen senast 31.3.2025.  

  

Beredning av ärendet för beslutsfattande 25.3.2025 

Sektorernas organisationsstruktur har granskats under ledning och med stöd av sektorledningen och koncerntjänsterna. Sektordirektörerna har gått igenom varje sektors planer på gemensamma möten. I planeringen har vid sidan av sektordirektörerna också serviceområdesdirektörer och, beroende på förändringens uppskattade effekter, även andra personer i ledningsuppgifter deltagit. Alla personer i ledningsuppgifter vid Vanda och Kervo välfärdsområde har informerats om utvecklingen av ledarskapet, utvärderingen av ledningsstrukturen och utvecklingens framåtskridande vid månadsvisa informationsmöten.   

Planeringsarbetet har framåtskridit utifrån de identifierade tyngdpunktsområdena för utvecklingen för att förtydliga och förenhetliga ledningsrollerna, granska organisationsstrukturen och utarbeta sektorspecifika planer.   

Målet för att förtydliga och förenhetliga ledningsrollerna är professionell och konsistent ledning samt satsningar på personalledningen. I beredningen har man definierat en så enhetlig ledningsroll som möjligt på alla organisationsnivåer. Målet är att man efter att ha förtydligat rollerna ska med olika medel skapa möjlighet att arbeta enligt rollen. På så sätt säkerställs att det på varje organisationsnivå finns tillräckligt mycket tid och genuina möjligheter ledningsarbetet, i synnerhet personalledningen.  

Målet och syftet för granskningen av organisationen är att planera organisationen i alla sektorer så att den har högst sex nivåer.   

Den sektorspecifika granskningen har syftat till att vi ska bli bättre på att utföra vår grundläggande uppgift, uppnå våra mål och hantera kostnaderna bättre, inklusive mer avancerad kundstyrning.  

Punkt 4 i välfärdsområdesstyrelsens beslut 21.1.2025 § 10 som handlar om Mellersta Nylands räddningsverk behandlas som en egen beslutspunkt. 

Sektorsvisa planer  

I sektorn för hälsovårdstjänster finns i detta skede inget behov av att förändra organiseringen eller ledningsstrukturerna. Den normala granskningen och utvecklingen av verksamheten fortsätter.  

I sektorn för äldreservice har det konstaterats utvecklingsbehov i det sätt, på vilket organiseringen av tjänsterna och hanteringen av köpta tjänster är kopplat till ledningen av hela sektorn.  

I sektorn för tjänster för barn, unga och familjer kommer ledningsnivåerna att minska med en. På grund av detta måste man också utvärdera antalet uppgiftsområden samt bildandet av servicehelheter för att säkerställa verkställandet av sektorns strategiska mål.   

Även i sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice kommer antalet ledningsnivåer att minskas med en. Enligt plan ska man också i synnerhet för att förbättra hanteringen av ekonomin utvärdera ordnandet av hela sektorns verksamhet och bildningen av serviceområden ur ett nytt perspektiv.  

Ledningsstrukturerna för Mellersta Nylands räddningsverk ska omdefinieras och i synnerhet räddningsväsendets struktur göras plattare genom att ta bort två nivåer. Sektorns stödtjänster ska gås igenom omsorgsfullt och välfärdsområdets gemensamma tjänster koncentreras till koncerntjänsterna.  

I sektorn för koncerntjänster ska funktioner flyttas mellan serviceområdena, samtidigt som antalet serviceområden ska minskas. Verksamheten, strukturerna och processerna görs kostnadseffektivare.  

Ändring av antalet ledarskapsuppgifter  

Målet för hela utvecklingsarbetet är att förbättra ledningen och säkerställa en bra personalledning. Ett bra ledarskap har stor betydelse för utförandet av arbetet, produktiviteten, förmågan att hålla kvar personalen och för välfärdsområdets attraktionskraft som arbetsgivare. Med förändringarna eftersträvas tydlighet, konsistens, professionalitet och enhetlighet i ledningen.  

I och med att ledningsstrukturen görs plattare och ledningsrollerna förtydligas kommer antalet ledningsuppgifter att minska med uppskattningsvis 20–30 uppgifter. Expertuppgifterna som stöder ledarskapet kommer att utökas i viss mån, men inte motsvarande antalet uppgifter som försvinner. Dessa expertuppgifter erbjuds de personer vars ledningsuppgifter upphör. Till följd av den plattare organisationen inrättas några nya enheter för att undvika att antalet underlydande blir orimligt stort. Förändringen har beaktats i den uppskattade minskningen av antalet uppgifter.  

Samarbetsförfarande  

Enligt 4 § i lagen om samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare i kommuner och välfärdsområden behandlas i samarbetet mellan arbetsgivaren och personalen bland annat ärenden som gäller sådana förändringar i organiseringen av arbetet som har betydande konsekvenser för personalens ställning och överföring av arbetstagare till anställning på deltid, permittering eller uppsägning, om dessa åtgärder vidtas av ekonomiska orsaker eller av produktionsorsaker. Eftersom förändringen av ledningsstrukturen gäller en stor del av organisationen och kan innebära betydande förändringar till sektorernas verksamhet och eftersom minskningen av antalet ledningsuppgifter potentiellt kan leda till uppsägningar, måste man inleda ett samarbetsförfarande som gäller hela välfärdsområdet. Beslut om förfarandet hör till välfärdsområdesstyrelsens beslutanderätt. 

Personalorganisationerna har informerats om saken i förväg och även formen för samarbetsförfarandet har behandlats vid välfärdsområdets samarbetsmöte.  

Konsekvensbedömning 

Målet för förändringarna av ledningsstrukturen är bättre ledarskap och därigenom säkerställande av att välfärdsområdet lyckas med sin grundläggande uppgift och uppnår sina strategiska mål. Man har sett att förnyelsen av ledningsstrukturen direkt påverkar antalet ledningsuppgifter och stöduppgifter för ledningen samt att den har verkningar för de personer som utför dessa uppgifter och eventuellt även direkta ekonomiska effekter. De verkningar som observerats sammanställs som underlag för beslutsfattandet och effekterna av förändringarna bedöms i april–maj som en del av samarbetsförhandlingarna. 

På den övergripande nivån kan bedömning av huruvida förändringarna lyckats i huvudsak bland annat baseras på uppnåendet av de operativa och ekonomiska målen och förbättrad personalnöjdhet och arbetshälsa. Uppnåendet av dessa mål kommer i framtiden att bedömas bland annat genom Pulssi-enkäter och eventuella andra ledningsenkäter.   

Tekniska och andra förändringar till följd av ledningsstrukturen kartläggs inom koncerntjänsterna under vårens beredning. Förändringen av ledningsstrukturen förväntas inte ha direkta och omedelbara effekter på klienterna eller tjänsterna. Ett långsiktigare mål är att förändringen av ledningsstrukturen på längre sikt ändå ska gagna också de tjänster som välfärdsområdet producerar för klienterna.  

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att: 

  1. inleda i Vanda och Kervo välfärdsområde ett samarbetsförfarande enligt lagen om samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare i kommuner och välfärdsområden;   
  2. att man i samarbetsförfarandet ska behandla utveckling av ledningsstrukturen och organisationen i enlighet med följande principer som välfärdsområdesfullmäktige fastställt:    

    - Organisationsstrukturerna i sektorerna ska utvecklas så att de stöder klientprocesserna, kostnadseffektiviteten och verkningsfullheten.  

    - Välfärdsområdets ledningsstruktur ska förenhetligas genom att dra nytta av de ledningsroller och -ansvar som definierats för olika ledningsnivåer.  

    - Organisationen ändras så att det finns högst sex nivåer (fem ledningsnivåer).  

    - Till koncerntjänsterna koncentreras sådana helheter av allmänna stöd- och expertuppgifter som stöder verksamheten i flera eller alla sektorer.  

    - Förändringarna minskar antalet ledningsuppgifter i välfärdsområdet och förbättrar en ändamålsenlig placering av personalen.

  3. konstatera att förhandlingsresultatet från samarbetsförhandlingarna ska lämnas för kännedom till välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 20.5.2025 och att beslut baserat på förhandlingarna ska fattas i enlighet med bestämmelserna om befogenheter i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde;  
  4. arbetsgivarpolitiken ska behandlas separat på välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 13.5.2025.  
     

Protokollet för denna paragraf justeras och godkänns direkt på sammanträdet.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Protokollet för denna paragraf justeras och godkänns direkt på sammanträdet.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beskrivning

Ärendets beredare: personaldirektör Anne Sivula

Som en del av den bredare utvecklingen av ledarskapet i Vanda och Kervo välfärdsområde beslutade välfärdsområdesstyrelsen vid sitt sammanträde 25.3.2025 § 78 att inleda i Vanda och Kervo välfärdsområde ett samarbetsförfarande för utveckling av ledningsstrukturen och organisationen enligt följande principer som välfärdsområdesstyrelsen fastställt: 

  • Organisationsstrukturerna i sektorerna ska utvecklas så att de stöder klientprocesserna, kostnadseffektiviteten och verkningsfullheten. 
  • Välfärdsområdets ledningsstruktur ska förenhetligas genom att dra nytta av de ledningsroller och -ansvar som definierats för olika ledningsnivåer. 
  • Organisationen ändras så att det finns högst sex nivåer (fem ledningsnivåer). 
  • Till koncerntjänsterna koncentreras sådana helheter av allmänna stöd- och expertuppgifter som stöder verksamheten i flera eller alla sektorer. 
  • Förändringarna minskar antalet ledningsuppgifter i välfärdsområdet och förbättrar en ändamålsenlig placering av personalen. 

Dessutom konstaterade välfärdsområdesstyrelsen att förhandlingsresultatet från samarbetsförhandlingarna ska lämnas för kännedom till välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 20.5.2025 och att beslut baserat på förhandlingarna ska fattas i enlighet med bestämmelserna om befogenheter i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde; 

Lagstiftningen om samarbete 

Syftet med lagen om samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare i kommuner och välfärdsområden (”samarbetslagen”, 449/2007) är att främja samarbetet mellan arbetsgivarna och arbetstagarna i kommuner och välfärdsområden. Syftet med samarbetet är att ge arbetstagarna möjlighet att i samförstånd med arbetsgivaren delta i utvecklandet av kommunens och välfärdsområdets verksamhet och ge arbetstagarna möjlighet att påverka beredningen av beslut som gäller deras eget arbete och arbetskollektiv samt att samtidigt främja ett gott resultat i fråga om kommunens och välfärdsområdets serviceproduktion och kvaliteten på arbetstagarnas arbetsliv. 

Enligt 4 § i samarbetslagen behandlas i samarbetet mellan arbetsgivaren och personalen åtminstone ärenden som gäller sådana förändringar i organiseringen av arbetet eller välfärdsområdets servicestruktur som har betydande konsekvenser för personalens ställning samt uppsägning som vidtas av ekonomiska orsaker eller av produktionsorsaker. 

Vidare, enligt 5 § i lagen, ska arbetsgivaren innan den avgör ett ärende som avses i 4 § i en anda av samarbete och i syfte att uppnå enighet diskutera grunderna för, verkningarna av och alternativen till en åtgärd som är under beredning. Diskussionerna ska inledas i så god tid som möjligt. Vittgående ärenden och ärenden som gäller personalen allmänt behandlas av ett samarbetsorgan. Arbetsgivaren ska göra en skriftlig förhandlingsframställning för inledande av samarbetsförhandlingar senast fem dagar innan förhandlingarna inleds. 

Om en uppsägning som arbetsgivaren överväger berör minst tio arbetstagare, anses arbetsgivaren ha fullgjort sin förhandlingsskyldighet när förhandlingar har förts under en tidsperiod om minst sex veckor från det att de inleddes, om inte något annat avtalas vid samarbetsförhandlingarna. 

Förloppet vid samarbetsförhandlingarna i Vanda och Kervo välfärdsområde 

Kallelse till förhandlingar lämnades till Vanda och Kervo välfärdsområdes personals huvudavtalsorganisationer 27.3.2025. Som underlag för förhandlingarna föreslogs principerna för utveckling av lednings- och organisationsstrukturen enligt välfärdsområdesstyrelsens beslut 25.3.2025 § 78. I kallelsen till förhandlingar konstaterades dessutom att målet för arbetet för utveckling av ledarskapet är att förbättra ledningen och säkerställa en bra personalledning. Med förändringarna eftersträvas tydlighet, konsistens, professionalitet och enhetlighet i ledningen av VAKE. 

Vidare fastslogs att även om det i förändringarna inte är ett värde i sig att minska antalet chefer, kommer förändringarna i lednings- och organisationsstrukturen att leda till att antalet chefsuppgifter i välfärdsområdet minskar med uppskattningsvis 20–30 uppgifter (netto). Enligt uppskattning avskaffas 30–40 chefsuppgifter och antalet nya chefsuppgifter är ungefär tio stycken. Således är uppsägningar möjliga. 

Förhandlingarna fördes under perioden 2.4–14.5.2025. Sammanlagt hölls elva förhandlingstillfällen på sex veckor. Under den sista förhandlingen 14.5.2025 konstaterades gemensamt att förändringsförhandlingarna enligt samarbetslagen har ägt rum och att den lagstadgade förhandlingsskyldigheten har fullgjorts. En beskrivning av förloppet under förhandlingarna finns i den bifogade sammanfattningen. Huvudavtalsorganisationerna som deltagit i förhandlingarna har meddelat att de kommer att anmäla en avvikande mening till förhandlingsprotokollet. 

Resultatet av förhandlingarna 

Till organisationsstrukturerna har det planerats förändringar ur perspektivet för klientprocesserna samt kostnadseffektiviteten och verkningsfullheten. De största förändringarna i fördelningen av serviceområden och/eller uppgiftsområden skulle göras inom Koncerntjänsterna och inom sektorn för tjänster för barn, unga och familjer. Dessutom planeras mindre organisatoriska förändringar i andra sektorer. Klienthandledningens roll och genomslagskraft avses ökas särskilt inom sektorn för äldreservice samt sektorn för tjänster för barn, unga och familjer. 

Funktionerna inom sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice avses slås samman med andra sektorer från och med 1.1.2026. Det praktiska genomförandet av denna förändring kräver ett principbeslut från välfärdsområdesstyrelsen och därefter noggrann fortsatt beredning under hösten 2025. Det föreslås att de ändringar till förvaltningsstadgan med mera som behövs ska behandlas i välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdesfullmäktige i augusti–september 2025. 

I bakgrunden för förändringsplanen finns de möjligheter som observerats under beredningsarbetets framåtskridande att förbättra samverkan mellan klientprocesserna, serviceintegrationen mellan vuxensocialarbete och socialt arbete med barn, ungdomar och familjer och möjligheterna att förbättra bland annat helheten för specialboende för personer med funktionsnedsättning i välfärdsområdet. Den preliminära förändringsplanen för sektorn kvitterades i ett tidigt skede med välfärdsområdesstyrelsen ordförande. Planen presenterades för hela välfärdsområdesstyrelsen vid välfärdsområdesstyrelsens informationsmöte 10.4.2025. Ärendet har dessutom preliminärt diskuterats med personalen under närchefens informationsmöte 8.4.2025, en kaffestund med närchefen och ett extra informationsmöte för personalen 10.4.2025 samt mer ingående efter välfärdsområdesstyrelsens informationsmöte bland annat vid ett informationsmöte för personalen 24.4.2025 och under en kaffestund med närchefen 15.5.2025. 

Dessutom planeras ett förenhetligande av organisations- och ledningsstrukturerna så att alla sektorer i framtiden ska ha en organisationsstruktur med sex nivåer (5 ledningsnivåer). Detta skulle medföra förändringar till sektorn för tjänster för barn, unga och familjer samt sektorn för vuxensocialarbete och Mellersta Nylands räddningsverk. Dessutom har ledningsnivåernas roller och ansvar definierats och ska förenhetligas i hela välfärdsområdet. 

Enligt planen ska de gemensamma stöd- och experttjänsterna centraliseras ytterligare, med anledning av vilket sammanlagt sju uppgifter ska överföras från sektorerna till Koncerntjänsterna. 

Som resultat av förhandlingarna skulle det totala antalet chefsuppgifter inom välfärdsområdet minska med 25 jämfört med nuläget. I siffran ingår både de chefsuppgifter som ska avvecklas och de nya chefsuppgifterna som ska inrättas. I framtiden skulle antalet chefer i välfärdsområdet vara 340 i stället för nuvarande 365. 

Chefsuppgiften skulle upphöra för sammanlagt 36 personer, och för 16 av dessa skulle den nuvarande uppgiften ändras helt till en expertuppgift, till exempel på grund av sammanslagningen av små enheter. Således skulle 20 chefer vara under uppsägningshot. Personer som hotas av uppsägning erbjuds när det är möjligt lämpliga arbetsuppgifter och/eller möjlighet att visa intresse för lediga befattningar. Lediga befattningar kan antingen vara nya chefsuppgifter som inrättas till följd av förändringarna eller nya expertuppgifter. 

Utöver ovanstående skulle 22 chefers uppgifter förändras på andra sätt, till exempel på grund av förändringar i organisationsstrukturen. Om uppgiftsförändringarna hålls individuella samtal. 

Dessutom avser man avveckla åtta lediga chefsuppgifter eller chefspositioner som annars blir lediga i och med de planerade förändringarna. 

Förändringarna avses träda i kraft 1.9.2025. 

En närmare beskrivning av utfallet av samarbetsförhandlingarna framgår av bilagan. 

Enligt 24 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde leder välfärdsområdesstyrelsen välfärdsområdets verksamhet, förvaltning och ekonomi och den ansvarar för de allmänna personalpolitiska principerna. Resultatet av samarbetsförhandlingarna om utveckling av lednings- och organisationsstrukturen behandlas därför av välfärdsområdesstyrelsen. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att 

  1. anteckna resultatet av samarbetsförhandlingarna för kännedom; 
  2. konstatera att de faktiska besluten på grundval av förhandlingarna fattas i enlighet med bestämmelserna om behörighet i Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga; 
  3. ändringarna träder i kraft 1.9.2025; 
  4. de ändringar till förvaltningsstadgan som behöver göras på grund av de organisatoriska ändringarna förbereds för välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 19.8.2025 och går vidare till behandling i välfärdsområdesfullmäktige 15.9.2025; 
  5. att sammanslagningen av sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice i sektorn för äldreservice samt sektorn för tjänster för barn, unga och familjer ska behandlas som en ändring av förvaltningsstadgan även vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 19.8.2025 och gå vidare till behandling i välfärdsområdesfullmäktige 15.9.2025 så att ändringen ska träda i kraft 1.1.2026. 

Ändrat beslutsförslag: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att 

  1. anteckna resultatet av samarbetsförhandlingarna för kännedom; 
  2. konstatera att de faktiska besluten på grundval av förhandlingarna fattas i enlighet med bestämmelserna om behörighet i Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga; 
  3. ändringarna träder i kraft 1.9.2025;
  4. de ändringar i förvaltningsstadgan som behöver göras på grund av de organisatoriska ändringarna förbereds för välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 19.8.2025 och går vidare till behandling i välfärdsområdesfullmäktige 15.9.2025;  
  5. inleda ett samarbetsförfarande för att sammanslå den möjliga sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice med andra sektorer. Ärendet behandlas i beslutsfattandet som en ändring av förvaltningsstadgan vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde under höstsäsongen och går vidare till behandling i välfärdsområdesfullmäktige så att ändringen ska träda i kraft 1.1.2026. Som del av denna beredning utarbetas en förhandsbedömning av konsekvenserna av beslutet för välfärdsområdesstyrelsen och -fullmäktige. Dessutom informeras välfärdsområdesstyrelsen om framåtskridandet av beredningen under sommaren. 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att:

  1. anteckna resultatet av samarbetsförhandlingarna för kännedom; 
  2. konstatera att de faktiska besluten på grundval av förhandlingarna fattas i enlighet med bestämmelserna om behörighet i Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga; 
  3. ändringarna träder i kraft 1.9.2025; 
  4. de ändringar till förvaltningsstadgan som behöver göras på grund av de organisatoriska ändringarna förbereds för välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 19.8.2025 och går vidare till behandling i välfärdsområdesfullmäktige 15.9.2025; 
  5. det ska inledas en utredning av hur en eventuell sammanslagning av sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice påverkar de andra sektorerna ur personalens, servicenivåns och ekonomins perspektiv. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi

-----------------------

Antero Eerola lämnade till beslutet en protokollsanteckning som lyder enligt följande: ”Arbetstagarorganisationernas synpunkter på hur processen fortskrider måste tas på allvar. De måste tas”. Jukka Hako meddelade också för kännedom att den socialdemokratiska fullmäktigegruppen ansluter sig till protokollsanteckningen i eventuella framtida samarbetsförhandlingar. Eva Tawasoli meddelade att den gröna fullmäktigegruppen ansluter sig till protokollsanteckningen. 

 

 

Möte hantering

De ändringar som föredragande gjort till beskrivningsdelen har beaktats i protokollet (nytt stycke efter texten ”Det föreslås att de ändringar till förvaltningsstadgan med mera som behövs ska behandlas i välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdesfullmäktige i augusti–september 2025.”). Dessutom överlämnades vid sammanträdet till välfärdsområdesstyrelsen en uppdaterad version av bilagan yhteistoimintaneuvotteluiden lopputulos (aluehallitus 20.5.2025).pdf, där man har preciserat bild 3, samt dokumentet ”avvikande meningar i samarbetsprocessen” som kompletterande material för sammanträdet. 

Under behandling av ärendet lämnade styrelseledamot Sami Kanerva sammanträdet kl. 11.18 och i hans ställe deltog på sammanträdet ersättare Harri Koski som anlände kl. 12.23. Dessutom lämnade representanten för ungdomsfullmäktige Tejwant Singh sammanträdet under behandlingen av ärendet kl. 11.26. Dessutom lämnade Olga Gilbert, välfärdsområdesstyrelsen 1:a vice ordförande, sammanträdet under behandling av ärendet kl. 11.27 och i hennes ställe deltog på sammanträdet ersättare Reija Friman som anlände kl. 11.32. 

Efter att ha avslutat diskussionen om ärendet konstaterade ordföranden för välfärdsområdesstyrelsen att Lauri Kaira hade lagt fram ett från det ändrade grundförslaget avvikande ändringsförslag till beslutsförslagets punkt 5, enligt vilket: ”Det ska inledas en utredning av hur en eventuell sammanslagning av sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice påverkar de andra sektorerna ur personalens, servicenivåns och ekonomins perspektiv.” Maarit Raja-Aho yrkade bifall till Lauri Kairas ändringsförslag. 

Eftersom det hade lagts fram ett från grundförslaget avvikande ändringsförslag som fått bifall konstaterade ordföranden för välfärdsområdesstyrelsen att en omröstning i ärendet behövdes. Ordföranden föreslog att omröstningen ska genomföras med det elektroniska röstningssystemet, vilket välfärdsområdesstyrelsen godkände som omröstningsmetod. JAA innebar bifall till grundförslaget och NEJ innebar bifall till Lauri Kairas ändringsförslag. 

Åtta ledamöter i välfärdsområdesstyrelsen (Eeva Roos, Eva Tawasoli, Jari Sainio, Jukka Hako, Nina Korventaival, Reija Friman, Riitta Särkelä, Teemu Purojärvi) röstade JAA, åtta ledamöter i välfärdsområdesstyrelsen (Maarit Raja- Aho, Anitta Orpana, Antero Eerola, Harri Koski, Lauri Kaira, Marjo Vacker, Markku Pyykkölä, Terhi Enjala) röstade NEJ och en ledamot i välfärdsområdesstyrelsen (Tanja Aidanjuuri) röstade blankt. Vid lika röstetal 8–8 avgör ordförandens röst. Således beslutade välfärdsområdesstyrelsen punkt 5 enligt Lauri Kairas förändringsförslag. 

Röstningsresultat

  • Kyllä 8 st 47%

    Eeva Roos, Eva Tawasoli, Jari Sainio, Jukka Hako, Nina Korventaival, Reija Friman, Riitta Särkelä, Teemu Purojärvi

  • Nej 8 st 47%

    Maarit Raja-Aho, Anitta Orpana, Antero Eerola, Harri Koski, Lauri Kaira, Marjo Vacker, Markku Pyykkölä, Terhi Enjala

  • Blankt 1 st 6%

    Tanja Aidanjuuri

Bilagor

Kompletterande material