Aluehallitus, kokous 15.4.2025

§ 98 Valtuustoaloite koskien Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen esteettömyyden ja saavutettavuuden kehittämistä sekä digisyrjäytymiseen puuttumista ja ehkäisemistä

VAKEDno-2025-1729

Perustelut

Asian valmistelija: hallinnon erityisasiantuntija Kerttu Pöntinen

Aluevaltuuston kokouksessa 31.3.2025 § 24 jätettiin Elina Nykyrin valtuustoaloite "Kehitetään Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen esteettömyyttä ja saavutettavuutta sekä puututaan ja ehkäistään digisyrjäytymistä". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 17 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Me allekirjoittaneet esitämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue laatii alueellemme digisyrjäytymisen vähentämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävän toimenpideohjelman. Tämän lisäksi esitämme, että hyvinvointialueelle palkataan esteettömyys- ja saavutettavuuskoordinaattori sekä perustetaan esteettömyys- ja saavutettavuustyöryhmä.  

Hyvinvointialueen viestinnän pitäisi olla saavutettavaa, selkeää sekä monikanavaista ja -kielistä. Hyvinvointialueen palveluista on silti asukkaan vaikeaa, joskus jopa mahdotonta, saada tietoa kasvokkain tai puhelimitse. Lisäksi asukkaalla saattaa olla vaikeuksia käyttää hyvinvointialueen sähköisiä palveluita. Useissa arjen toiminnoissa on välttämätöntä käyttää digitaalisia palveluita ja laitteita.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialuekin pyrkii lisäämään digitaalisia asiointikanavia ja digitaalisia palveluita. Digitaalisista palveluista haetaan ratkaisua muun muassa henkilöstöpulaan. 

Digipalveluiden käyttö vaatii käyttäjiltään laitteiden omistamista ja osaamiskykyä. Lisäksi digipalveluiden käyttäminen vaatii käyttäjältään toimintakykyä ja kielitaitoa, joiden puuttuminen aiheuttaa digitaalista syrjäytymistä.  Silloin ei e yhdenvertaisuus yhteiskunnassamme toteudu. 

Suurin digitaalista syrjintää yhteiskunnassamme kokeva väestöryhmä ovat ikäihmiset, jotka eivät enää välttämättä selviä arjen asioinneista, koska niissä tarvitaan digitaalisia laitteita. Digitaalista syrjintää voivat kokea myös nuoremmat ihmiset. Heillä esimerkiksi vammaisuus, kielitaidottomuus tai yksinkertaisesti oikean palvelun löytäminen voivat aiheuttaa esteitä digitaalisten palveluiden käytössä. Suomessa arvioidaan olevan yli miljoona digisyrjäytynyttä ihmistä. He ovat ihmisiä, jotka eivät pysty digitaalisia laitteita käyttämään.  

Kunnat ja hyvinvointialueet ovat velvoitettuja opastamaan omien digipalveluidensa käytössä, mutta niillä ei ole velvollisuutta antaa muuta tukea. Jos haluamme käyttöömme digitalisaation hyödyt niin meidän oltava valmiita käsittelemään myös sen haittoja. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella laaditaan toimenpideohjelma digitaalisen syrjäytymisen vähentämiseksi ja ehkäisemiseksi. Suunnitelman tulee sisältää toimenpide-ehdotuksia digitaalisen syrjäytymiseen puuttumiseksi ja digitaalisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Toimenpideohjelman sen toimeenpanolle tulee nimetä vastuutaho ja tavoite aikataulu. Hyvinvointialueen tulee laatia ohjelma yhdessä Vantaan ja Keravan kaupunkien, järjestöjen, vammais- ja vanhusneuvostojen, monikulttuurisuusasioiden neuvottelukunnan ja nuorisovaltuuston kanssa. Myös hyvinvointialueen järjestöyhteistyön neuvottelukunta pitää ottaa mukaan ohjelman laatimiseen, toteuttamiseen ja seurantaan.  

Esteettömyys ja saavutettavuus on asukkaiden oikeuksia.  Hyvinvointialueen toiminnan tulee olla esteetöntä ja saavutettavuus. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat kaikille hyödyksi, eivätkä kenellekään haitaksi. Erityisesti esteettömyys ja saavutettavuus hyödyttävät ikäihmisiä, vammaisia ihmisiä, lapsiperheitä sekä niitä, jotka puhuvat äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia.  

Me allekirjoittaneet ehdotamme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue perustaa esteettömyys- ja saavutettavuuskoordinaattorin toimen. Tämän koordinaattorin tehtävänä on yhdessä alueen järjestöjen, kokemusasiantuntijoiden sekä vammais- ja vanhusneuvostojen kanssa kehittää hyvinvointialueen toiminnan esteettömyyttä ja saavutettavuutta. Koordinaattori voisi myös vetää hyvinvointialueelle perustettavaa esteettömyys- ja saavutettavuustyöryhmää. Me allekirjoittaneet esitämme siis myös esteettömyys- ja saavutettavuustyöryhmän perustamista hyvinvointialueelle."​​​​

Päätösehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen konsernipalvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 30.9.2025 mennessä.