Perustelut
Asian valmistelija: talousjohtaja Hanna Heinikainen ja hallintojohtaja Riikka Rajahalme
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön § 81 mukaisesti aluehallitus päättää muiden kuin asiakasmaksujen perusteista ja euromääristä. Aluehallitus on kokouksessaan 7.2.2023 § 25 päättänyt varmennekorteista muilta kuin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilöstöltä perittävistä maksuista. Perittävät maksut on tarpeen päivittää.
Digi- ja väestötietovirasto myöntää sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön tarkoitetut toimikortit ja varmenteet. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimikorttien varmenteilla tapahtuu sosiaali- ja terveydenhuollossa toimivien henkilöiden luotettava sähköinen tunnistaminen eri järjestelmissä. Lisäksi varmenteilla allekirjoitetaan sähköisesti potilasasiakirjoja sekä lääkemääräyksiä. Henkilön vahva sähköinen tunnistaminen on edellytys tietosuojan ja tietoturvan toteutumiselle sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisissa tietojärjestelmäpalveluissa. Varmenteen avulla todennetaan kortinhaltijan henkilöllisyys sekä varmenteeseen sisältyvien tietojen oikeellisuus, eheys ja alkuperäisyys.
Varmennekortit jakautuvat ammattikortteihin, henkilöstökortteihin ja toimijakortteihin. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortti on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöille, hakijalla täytyy olla voimassa oleva ammattioikeus Valviran Terhikki- tai Suosikki-rekisterissä. Henkilöstökortit ovat tarkoitettu sellaiselle henkilöstölle, jolla ei ole ammattioikeutta Terhikki- tai Suosikki-rekisterissä, esim. toimistohenkilöstö tai tietopalveluhenkilöstö. Toimijakortit puolestaan ovat muun muassa tietojärjestelmätoimittajille tai konsulteille tarkoitettuja.
Varmennekortteja tehdään rekisteröintipisteissä. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen voi tilata ammattikortin mistä tahansa julkisesta rekisteröintipisteestä tai uusia voimassa olevan kortin itse WebVartti-palvelussa. Henkilöstö- ja toimijakorttien, varakorttien sekä ensimmäisen ammattikortin tilaaminen tapahtuu rekisteröintipisteiden kautta. Rekisteröintipisteet käyttävät sosiaali- ja terveydenhuollon toimikorttien ja varmenteiden rekisteröintiin, tilaukseen ja elinkaaren hallintaan Vartti-järjestelmää. Vartti-järjestelmää voivat käyttää vain Digi- ja väestötietoviraston rekisteröijäkoulutuksen suorittaneet rekisteröijät. Rekisteröintipisteisiin varataan aika Digi- ja väestötietoviraston hallinnoiman palvelun kautta (https://vrk.ajapa.fi/th/)
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on rekisteröintipisteitä seuraavasti:
- Tikkurilan rekisteröintipiste (Tikkurilan terveysasema)
- Myyrmäen rekisteröintipiste (Myyrmäen terveysasema)
- Pelastuslaitoksen rekisteröintipiste (vain pelastuslaitoksen työntekijät)
Rekisteröintipisteille on kansallisesti määritelty tehtävät, joita ovat ajanvarauspalvelun tarjoaminen terveydenhuollon asiakkaille, henkilöiden tunnistaminen, varmennehakemuslomakkeiden täyttäminen ja tilausten tekeminen (tuotantokortit ja varakortit), ulkopuolisten terveydenhuollon organisaatioiden rekisteröintitehtävät valtuutuksen perusteella, tilattujen toimikorttien ja PIN-kirjeiden hallinnointi, avaustunnusluku (PUK) uudelleentilaus, hakemuslomakkeiden arkistointi (10 vuotta) sekä varmenteiden sulkeminen ja muu lähituki omalle organisaatiolle.
Varmennekortin hakija voi varata ajan haluamaansa rekisteröintipisteeseen ajanvarauspalvelulla (https://dvv.ajapa.fi/th/). Rekisteröintipisteeseen tultaessa henkilöllä on oltava mukanaan viranomaisen myöntämä voimassa oleva tunnistamisasiakirja. Hyväksyttäviä tunnistamisasiakirjoja ovat henkilökortti ja passi (ajokortti tai kela-kortti eivät käy). Lisäksi henkilöstökorttia hakiessaan henkilöllä tulee olla Digi- ja väestötietoviraston mukainen palvelussuhdelomake täydennettynä esihenkilön allekirjoituksella. Rekisteröintipisteessä toimikortinhakijan henkilöllisyys todennetaan ja täytetään varmennekorttihakemus. Korttiin ei tarvita kuvaa. Käynti rekisteröintipisteessä kestää noin 15 minuuttia. Toimikortin ja tunnuslukukuoren valmistus ja toimitus kestää noin kaksi viikkoa. Uuden PUK-/aktivointitunnusluvun toimitusaika on noin 3–4 työpäivää. Kun varmennekortti ja aktivointitunnusluku ovat toimitettu, kortti on heti käytettävissä.
Digi- ja väestötietovirasto on ohjeistanut rekisteröintipalvelujen maksullisuudesta seuraavasti:
- Organisaatio itse päättää tarjoamansa palvelun maksullisuudesta
- Rekisteröintipisteen ylläpitäjä on oikeutettu perimään toiselle julkisen tai yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikölle, apteekille tai yksityiselle sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölle antamistaan rekisteröintipalveluista (varmennehakemuksen rekisteröinti, valokuvaus, toimikortin luovuttaminen ja varakortin tuottaminen) omia kustannuksiaan (todennettu omakustannushinta) vastaavan maksun.
- Julkisen soten rekisteröintipisteiden on tarjottava rekisteröintipalveluja alueen muille terveydenhuollon toimijoille.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omalle henkilöstölle, jonka palkanmaksajana toimii Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, varmennekortit ovat ilmaisia. Muiden organisaatioiden henkilöstölle laadittavat kortit ovat maksullisia. Hinnoittelun päivittämiseksi esitetään, että varmennekortin palvelumaksu olisi jatkossa 80 euroa (aiemmin 60 euroa), varakortin palvelumaksu olisi 70 euroa (aiemmin 40 euroa) ja ammattikortin avaustunnuksen PUK-koodin tilaamisesta veloitettaisiin 53 euroa (aiemmin 40 euroa). Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omalle henkilöstölle, jonka palkanmaksajana toimii Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, kaikki edellä kuvatut palvelut ovat ilmaisia.
Käytännössä nämä ulkopuoliset henkilöt, joita palvelumaksu koskee, ovat esimerkiksi:
- yksityisten yritysten henkilöstöä (henkilöt maksavat varmennekortin palvelumaksun itse, mutta pääsääntöisesti työnantaja maksaa kustannukset tämän jälkeen työntekijälleen).
- lisäksi harvoin muiden hyvinvointialueiden henkilöstöä, jotka tilaavat kortin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen rekisteröintipisteeltä (heitä ohjataan ensisijaisesti käyttämään oman hyvinvointialueensa rekisteröintipistettä).
Hinnoittelua on tarpeen päivittää erityisesti siksi, että tällä hetkellä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen rekisteröintipisteiden maksut ovat Uudenmaan edullisimmat. Tämän johdosta hyvinvointialueen rekisteröintipisteille on ohjautunut runsaasti ulkopuolisia varmennekortin hakijoita, ja hyvinvointialueen omalle henkilöstölle ei riitä aikoja rekisteröintipisteillä. Rekisteröintipisteiden palvelumaksu on perusteltua asettaa suurin piirtein samalle tasolle muiden hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän rekisteröintipisteiden kanssa. Vertailu rekisteröintipisteiden palveluhinnoista tällä hetkellä:
- Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (Tikkurilan terveysasema, Myyrmäen terveysasema)
- varmennekortti 60 euroa, varakortti 40 euroa, tunnusluku 40 euroa
- HUS-yhtymä (Jorvin sairaala, Meilahden palvelukeskus, Kallion virastotalo, Hyvinkään sairaala, Lohjan sairaala, Porvoon sairaala, Peijaksen sairaala)
- varmennekortti 78,94 euroa, varakortti 69,84 euroa, tunnusluku 52,63 euroa
- Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue (Espoon rekisteröintipiste, Inkoon terveyskeskus, Tammisaaren sairaala, Karjaan terveysasema, Kirkkonummen hyvinvointikeskus, Siuntion kunnantalo)
- varmennekortti 78,9 euroa, varakortti 69 euroa, tunnusluku 52,63 euroa
- Itä-Uudenmaan hyvinvointialue (Askolan terveyskeskus, Loviisan terveyskeskus, Porvoon konsernipalvelut, Sipoon terveyskeskus)
- varmennekortti 60 euroa, varakortti 40 euroa, tunnusluku 40 euroa
- Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Hyvinkään SoTe / Perhekeskus)
- varmennekortti 73,39 euroa, varakortti 73,39 euroa, tunnusluku 73,39 euroa
Päätösehdotus
Aluehallitus päättää, että 1.6.2025 alkaen:
- muille kuin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilöstölle:
- varmennekortin tilaaminen maksaa 80 euroa, sisältäen arvonlisäveron (63,75 euroa + alv 16,25 euroa)
- ammattikortti, henkilöstökortti, toimijakortti
- varakortin tilaaminen maksaa 70 euroa, sisältäen arvonlisäveron (55,78 euroa + alv 14,22 euroa)
- ammattikortin avaustunnuksen PUK-koodin tilaaminen maksaa 53 euroa, sisältäen arvonlisäveron (42,23 euroa + alv 10,77 euroa)
- että hinnat sisältävät arvonlisäveron;
- maksu maksetaan hyvinvointialueen tilille ennen rekisteröintipisteelle saapumista; ja että
- Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omalle henkilöstölle, jonka palkanmaksajana toimii Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, kaikki edellä kuvatut palvelut ovat ilmaisia.