Aluehallitus, kokous 21.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Vammaispalvelujen palvelutuotteiden myöntämisen perusteet 1.2.2025 alkaen

VAKEDno-2025-82

Perustelut

Asian valmistelijat:  Aikuissosiaalityön ja vammaispalveluiden toimialajohtaja Kirsi Leväpelto ja vammaisten palvelujen palvelualuejohtaja Terhi Tehola 

Uuden vammaispalvelulain voimaantultua 1.1.2025 vammaisten palveluissa on tarve päivittää vammaisten palvelujen myöntämisen perusteet. Päivitystyön tavoitteena on ollut selkiyttää rakennetta asiakkaan palveluun ohjautumisen osalta siten, että palvelukokonaisuus on linjassa uuden vammaispalvelulain mukaisten palvelujen ja strategisten tavoitteiden kanssa.  

Hyvinvointialueen vammaisten palvelujen myöntämisen perusteet toimivat ohjeena työntekijöille yhdenvertaisen palvelujen myöntämisen tueksi.​ Asiakirjan päivitystyössä on huomioitu hyvinvointialueen vammaispalveluita koskevien tuotantotapa-analyysien suositukset. Palvelujen myöntämisen perusteista on käyty keskustelua hyvinvointialueen sisällä eri toimialojen kesken ja verrattu tilannetta muiden hyvinvointialueiden kanssa. 

Vammaisten palvelujen myöntämisen perusteissa on kuvattu palvelut, joita voidaan myöntää vammaispalvelulain perusteella vammaisille henkilöille silloin, kun vammaisen henkilön erityiseen tuen tarpeeseen ei voida vastata peruspalveluilla. Asiakirjassa on kuvattu kaikki vammaispalveluiden tarjoamat palvelut sekä kunkin palvelutuotteen osalta myöntämisen perusteet. Perusteiden keskeisenä tavoitteena on varmistaa yhdenvertainen päätöksenteko kaikille asiakkaille sekä taata lain mukaiset, yksilöllisiin tarpeisiin perustuvat palvelut. Liikkumista tukevien palveluiden kokonaisuus on siirretty osaksi asiakirjaa, sillä palvelun tuottaminen ja myöntäminen on hyvinvointialueella siirtynyt 1.9.2024 alkaen vammaispalvelujen palvelualueelle. 

Vammaisten palvelujen myöntämisen perusteiden päivitystä on käsitelty vammaisneuvoston kokouksessa 13.1.2025 § 3. Vammaisneuvoston asiasta antama lausunto on oheismateriaalina.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 24 §:n mukaisesti aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Mikäli toimivallasta ei ole säädetty laissa eikä määrätty hallintosäännössä tai edelleen delegointipäätöksessä, toimivalta on aluehallituksella. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä päivitetyt vammaisten palvelujen myöntämisen perusteet 1.2.2025 alkaen liitteen mukaisesti. 

Muutettu päätösehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä päivitetyt vammaisten palvelujen myöntämisen perusteet 1.2.2025 alkaen liitteen mukaisesti seuraavilla muutoksilla:

  1. sivulle 8 lause ”Palvelua voidaan järjestää ma-la klo 7–18.00 välisenä aikana.” muutetaan muotoon ”Palvelua voidaan järjestää ma-su klo 7–18.00 välisenä aikana.”
  2. sivulle 11 lause ”Palvelua myönnetään enintään 3–4 käyntiä 1–2 tuntia viikossa.” muutetaan muotoon ”Palvelua myönnetään enintään 3–4 päivänä viikossa, 1–2 tuntia kerrallaan”
  3. Sivulta 22 poistetaan seuraava lause: ”Palvelujen järjestämistavasta ja -paikasta päättää viime kädessä hyvinvointialue.”

 

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti hyväksyä päivitetyt vammaisten palvelujen myöntämisen perusteet 1.2.2025 alkaen liitteen mukaisesti seuraavilla muutoksilla:

  1. sivulle 8 lause ”Palvelua voidaan järjestää ma-la klo 7–18.00 välisenä aikana.” muutetaan muotoon ”Palvelua voidaan järjestää ma-su klo 7–18.00 välisenä aikana.”
  2. sivulle 11 lause ”Palvelua myönnetään enintään 3–4 käyntiä 1–2 tuntia viikossa.” muutetaan muotoon ”Palvelua myönnetään enintään 3–4 päivänä viikossa, 1–2 tuntia kerrallaan”
  3. Sivulta 22 poistetaan seuraava lause: ”Palvelujen järjestämistavasta ja -paikasta päättää viime kädessä hyvinvointialue.”'


Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

---------------------

Päätöksenteon jälkeen juristi Maria Karasti ja palvelualuejohtaja Terhi Tehola poistuivat kokouksesta klo 12.04.

Kokouskäsittely

Juristi Maria Karasti ja palvelualuejohtaja Terhi Tehola saapuivat kokoukseen ennen asian käsittelyn aloittamista klo 11.30.

Kansalliskielilautakunnan puheenjohtaja Patrik Karlsson poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 11.46.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000, 01301 Vantaa
kirjaamo@vakehyva.fi

p. 09 419191

Voit myös toimittaa oikaisuvaatimuksesi paikan päällä

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.