Pelastuslautakunta, kokous 13.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Kuuden palomiehen viran perustaminen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokseen 1.5.2024 lukien

VAKEDno-2024-1136

Perustelut

Asian valmistelija: pelastuspäällikkö Jorma Alho

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksessä ja sen kehittämisosiossa (kohta 4.2.2.3) on esitetty 10 palomiehen viran perustamista vuosina 2024-2026 turvaamaan pelastushenkilöstön saatavuutta.  Lakisääteiset poissaolot ja henkilöstön vaihtuvuus aiheuttaa säännöllisesti merkittävää vajausta henkilöstövoimavaroihin, jolla on suora vaikutus palvelutuotannon toteutumiseen. Vajausta ei saada nykyisessä tilanteessa korjattua lyhyillä sijaisuuksilla, koska sijaisuuksiin pelastuslaitos ei saa riittävästi hakijoita. 

Asian korjaamiseksi on esitetty perustettavaksi vuonna 2024 kuusi (6) uutta palomiehen virkaa, joilla korvataan aiemmin sijaisilla toteutetut henkilöresurssit.  Vuonna 2025 ja vuonna 2026 on tarkoitus perustaa kumpanakin vuonna kaksi (2) uutta palomiehen virkaa.

Virkojen perustaminen on kustannusneutraali muutos, koska sijainen tarvitaan joka tapauksessa. Mikäli sijaista ei saada, niin henkilöstövajaus pitää toisinaan paikata ylitöinä, jotta palvelu saadaan toteutettua. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan pelastuslautakunnan toimivaltaan kuuluu pelastuslaitoksen virkojen perustamisesta, lakkauttamisesta sekä virkojen kelpoisuusvaatimusten ja nimikkeiden muuttamisesta.

 

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää:

  1. perustaa kuusi (6) palomiehen virkaa 1.5.2024 lukien ja 
  2. palomiehen virkojen kelpoisuusehto on Valtioneuvoston asetuksen pelastustoimesta 407/2011 6§ mukainen miehistöltä vaadittava pätevyys sekä  BC -luokan voimassa oleva ajokortti.

Päätös

Pelastuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastusjohtaja Jyrki Landstedt, jyrki.landstedt@vakehyva.fi

Kokouskäsittely

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 16.58