Aluehallitus, kokous 29.10.2024

§ 214 Valtioneuvoston yhteistyöehdotus muutostukiprojektista ja muutostukiprojektin neuvottelut

VAKEDno-2024-4448

Perustelut

Asian valmistelija: hallintojohtaja Riikka Rajahalme

Syksyn 2024 budjettiriihen yhteydessä hallitus linjasi seuraavasti: Hallitusohjelmassa sovittujen ohjauksen ja rahoitusmallin vahvistamisen toimenpiteiden sekä norminpurun lisäksi hallitus tiivistää seurantaa ja vuoropuhelua hyvinvointialueiden kanssa. 24.9.2024 kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen kertoi tiedotustilaisuudessa, että kuusi hyvinvointialuetta otetaan tiiviimpään ohjaukseen. Nämä kuusi aluetta ovat Itä-Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Lapin, Satakunnan sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueet. Alueiden valinta perustui kokonaisarvioon, joka tehtiin pohjautuen alueiden talouden tilanteeseen, arvioon vuoden 2025 rahoituksesta ja tulevien vuosien sopeutustarpeesta sekä alueiden omiin arvioihin muutosohjelmiensa toimenpiteiden kustannusvaikutuksista ja niiden toteutumisesta. Syksystä alkaen näiden alueiden kanssa käydään lakisääteisten neuvottelujen lisäksi tarkentavat keskustelut kunkin alueen tilanteesta, uudistumisesta ja sopeutustoimien päätöksenteon tilanteesta.

Kyse on alueille vapaaehtoisista keskusteluista, jotka eivät ole lakisääteistä ohjausta eivätkä ensivaihe hyvinvointialuelain (611/2021) 123 §:n mukaiselle arviointimenettelylle. 

Muutostukiprojektin nimi perustuu ns. sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan voimaanpanolain (616/2021) muutostuki-pykälään (66 §): ”Sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö ja sisäministeriö tukevat kuntia ja kuntayhtymiä sekä perustettavia hyvinvointialueita uudistuksen valmistelussa ja toteutuksessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos osallistuu osaltaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmisteluun ja toteutukseen asiantuntija-apua antamalla.”

Vantaa ja Keravan hyvinvointialueen neuvottelu on ehdotettu perjantaille 8.11.2024. Ohjeistuksessa tilaisuuteen on pyydetty osallistujiksi hyvinvointialueen johtajan lisäksi muuta virkamiesjohtoa sekä aluehallituksen puheenjohtaja ja aluevaltuuston puheenjohtaja. Muutostukikeskustelut käydään ns. aluetiimien 1-3 toteuttamana tammi-maaliskuussa 2025. Tarkoitus on, että projektin käytännön osuus saadaan päätökseen maaliskuun 2025 loppuun mennessä. Projektin tuloksista laaditaan loppuraportti, joka julkaistaan 31.5.2025 mennessä.

Muutostuen aloitustilaisuuden 8.11.2024 ohjelma/asialista on oheismateriaalina. Tilaisuuden ohjelmana on:

  • Tilaisuuden avaus
  • Hyvinvointialueen puheenvuoro: ajankohtaiskatsaus alueen talouteen ja toimintaan
  • Hyvinvointialueen esitys muutostukeen sisältyvistä teemoista ja keskustelua aiheista
  • Muutostuen jatkotoimet: käytännön toteutus
  • Tilaisuuden päätös

Päätösehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. merkitä tiedoksi Itä-Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Lapin, Satakunnan sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueille saapuneen kutsun aloittaa tarkemmat keskustelut ministeriöiden edustajien kanssa;
  2. todeta, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue osallistuu keskusteluihin ja että aloituskeskustelun ajankohta on 8.11.2024;
  3. todeta, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta keskusteluihin osallistuvat hyvinvointialuejohtaja, toimialajohtajat sekä muut hyvinvointialuejohtajan linjaamat viranhaltijat/työntekijät, aluehallituksen puheenjohtajisto sekä aluevaltuuston puheenjohtaja. Lisäksi aloitustilaisuuteen on kutsuttu HUS-yhtymän toimitusjohtaja.