Perustelut
Työnantajan tulee maksaa samasta tai saman vaativuustason tehtävästä samaa tehtäväkohtaista palkkaa. Myös muut palkanosat tulee yhdenmukaistaa siten, että perusteettomat erot palkanosien määräytymisessä ja suuruudessa tulee poistaa. Palkkaharmonisaatio kuitenkin tarkoittaa pääsääntöisesti tehtäväkohtaisten palkkojen harmonisointia. Harmonisointi toteutetaan pääsääntöisesti ko. tehtävän tai palkkaryhmän kulloinkin olemassa olevan korkeimman tehtäväkohtaisen palkan tasolle. Harmonisointitarve syntyi, kun liikkeenluovutuksella Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle siirtyi henkilöstöä neljästä eri organisaatiosta.
Oikeuskäytännössä on vahvistettu, että työnantajan on liikkeen luovutuksen jälkeen harmonisoitava tehtäväkohtaiset palkat eli saatettava samoissa ja yhtä vaativissa tehtävissä työskentelevien palkat samalle tasolle kohtuullisessa ajassa. Kohtuullista aikaa ei oikeuskäytännössä ole tarkkaan määritelty, vaan se on vaihdellut tilanteen mukaan muutamasta vuodesta useampaan vuoteen. Olennaista on, että palkkojen harmonisoinnista on tehty suunnitelma ja että työnantaja on ryhtynyt konkreettisiin toimenpiteisiin palkkaerojen poistamiseksi suunnitelman mukaisesti. Hyväksyttävänä syynä työntekijöiden erilaiseen kohteluun palkkauksen osalta ei oikeuskäytännössä ole pidetty taloudellisten voimavarojen niukkuutta.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella palkkaharmonisaation toteutus aloitettiin kesäkuussa 2023, kun valtakunnallisia sopimuskorotuksia kohdennettiin palkkojen yhteensovittamiseen ja harmonisointiin. Lokakuussa 2023 hyvinvointialue käytti palkkojen harmonisointiin sopimuskorotusten ulkopuolista rahaa harmonisoinnin nopeuttamiseksi. Hyvinvointialueella noudatetaan kolmea eri virka- ja työehtosopimusta eli sosiaali- ja terveydenhuollon sopimusta, lääkärisopimusta sekä yleistä hyvinvointialueen virka- ja työehtosopimusta.
Valtakunnallisella tasolla toteutettiin helmikuussa 2024 sosiaali- ja terveydenhuollon sopimuksessa palkkausjärjestelmän uudistus siten, että palkkahinnoittelut uudistettiin ja henkilöstö kyseisellä sopimusalalla sijoitettiin uusiin hinnoitteluryhmiin. Tässä yhteydessä harmonisaatiota pystyttiin toteuttamaan mittava määrä. Myös lääkärisopimuksen osalta harmonisaatio saatiin toteutetuksi, kun tehtiin lääkärisopimuksen mukainen siirtymä uraporrasjärjestelmään palkoissa. Yleisen hyvinvointialueen virka- ja työehtosopimuksen mukaiset valtakunnallisen sopimuksen mukaiset sopimuskorotukset järjestelyerinä ovat mahdollistaneet palkkojen harmonisoinnin.
Katsaus harmonisoinnin etenemiseen
Lääkärisopimuksen osalta harmonisointitarvetta ei ole eikä sellaista ole tiedossa myöskään hyvinvointialueen yleisen työ- ja virkaehtosopimuksen (HYVTES ja liite 7) osalta. On kuitenkin todettava HYVTES osalta, että kaikkia tehtäviä ei ole käyty seikkaperäisesti lävitse, joten harmonisointitarvetta saattaa ilmetä, mutta ne koskevat yksittäisiä tehtäviä.
Sen sijaan SOTE-sopimuksen, jonka piiriin kuuluu hyvinvointialueen henkilöstöstä noin 76 %, on vielä harmonisoitavaa. Selkeimpänä harmonisoitavana ryhmänä ovat lähijohtajat, joiden palkkoja on harmonisoitu osittain. Myös muuta harmonisointitarvetta on ja sitä ilmenee samoin kuin HYVTESin osalta, kun tehtävänimikkeitä ja tehtävien sisältöjä käydään läpi. Näin ollen harmonisaatiosuunnitelma päivittyy palkkausjärjestelmien kehittämistyön ja muiden toimintaympäristön muutosten myötä.
Hyvinvointialueen talousarviossa vuodelle 2023 (20.12.2022 § 108) palkkojen harmonisoinnin kustannukseksi arvioitiin 9,7 milj. euroa sisältäen palkat ja sivukulut. Laskenta perustui silloin voimassa oleviin palkkausjärjestelmiin ja lähtötilanteen henkilöstömäärään. Toteutetun laskennan perusteella harmonisaatiotarpeesta on toteutunut yli 60 %.
Harmonisaation toteutuksen aikataulu
Harmonisaatiota tullaan toteuttamaan valtakunnallisten sopimuskorotusten järjestelyerillä. Lokakuun 2024 sopimuskorotus sote-sopimuksessa 2,5 % siirtyi valtakunnallisen muutoksen vuoksi toteutettavaksi 1.2.2025. Lisäksi vuonna 2025 on tulossa toinen, 2,8 % korotus sote-sopimukseen. Näillä kahdella korotuksella pystytään tiedossa oleva harmonisaatiotarve toteuttamaan, mikäli järjestelyerien kohdennuksen ohjeistus, josta valtakunnallisesti sovitaan, sen mahdollistaa. On kuitenkin huomattava, että järjestelyvaraerien kohdennuksesta neuvotellaan myös paikallisesti pääsopijajärjestöjen kanssa eikä työnantaja siten päätä järjestelyerien kohdentamisesta yksipuolisesti.
Hyvinvointialan virka- ja työehtosopimusten sopimuskausi päättyy 30.4.2025. Uusien sopimusten sisällöstä ja mahdollisista palkankorotuksista ei ole vielä tietoa.
Harmonisointisuunnitelmaa on käsitelty henkilöstön edustajien kanssa ja sen yhteinen käsittely liittyy olennaisesti tuleviin järjestelyeräneuvotteluihin, joissa suunnitelmaa toteutetaan.
Päätös
Aluehallitus päätti yksimielisesti:
- merkitä tiedoksi tilannekatsauksen palkkojen harmonisoinnista;
- merkitä tiedoksi liitteenä olevan suunnitelman aikatauluineen palkkojen harmonisoinnin etenemisestä;
- todeta, että aluehallitukselle annetaan tilannekatsaus harmonisoinnin etenemisestä aluehallituksen kokouksessa 25.3.2025. Samassa yhteydessä annetaan katsaus tehtävien vaativuuden arvioinnin prosessista.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.