Aluehallitus, kokous 17.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 260 Sisäisen tarkastuksen raportointi vuodelta 2024 ja lähetekeskustelu koskien sisäisen tarkastuksen toimintasuunnitelmaa vuodelle 2025

VAKEDno-2023-4595

Perustelut

Asian valmistelija: hallintojohtaja Riikka Rajahalme

Hyvinvointialueesta annetun lain 51 §:n mukaan aluehallituksen tulee järjestää hyvinvointialueen riippumaton sisäinen tarkastus. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 95 §:n mukaan "Sisäinen tarkastaja vastaa sisäisen valvonnan toiminnoista ja raportoi hyvinvointialuejohtajalle. Sisäinen tarkastus voidaan järjestää myös esimerkiksi yhteistoimintana muiden hyvinvointialueiden kanssa tai sitä voidaan hankkia ulkopuolisilta palvelujentuottajilta."​​​​ Sisäisen tarkastuksen nykyinen sopimuskausi 2023-2024 on voimassa 31.12.2024 asti ja palveluntuottajana toimii KPMG Oy Ab. Uusi kilpailutus sopimuskaudelle 2025-2026 on parhaillaan käynnissä.

Hallintosäännön 96 §:n mukaan sisäinen tarkastus arvioi objektiivisesti ja riippumattomasti sisäisen valvonnan, riskienhallinnan ja konsernivalvonnan järjestämistä ja tuloksellisuutta, raportoi arvioinnin tuloksista sekä esittää toimenpide-ehdotuksia järjestelmän kehittämiseksi. Sisäinen tarkastus raportoi aluehallitukselle ja hyvinvointialuejohtajalle. Sisäinen tarkastus voi tehdä aloitteita ja esityksiä tarkastuslautakunnan, tilintarkastajan ja sisäisen tarkastuksen sekä Valtiontalouden tarkastusviraston tehtävien yhteensovittamisesta mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla. Aluehallitus hyväksyy sisäisen tarkastuksen toimintaohjeen. Edelleen hallintosäännön 92 §:n mukaan aluehallitus hyväksyy sisäisen tarkastuksen vuosisuunnitelman, johon perustuen arvioidaan riskienhallinta-, valvonta-, johtamis- ja hallintoprosessien tuloksellisuutta.

Aluehallitus on kokouksessaan 13.12.2023 § 307 hyväksynyt sisäisen tarkastuksen toimintaohjeen ja vuosisuunnitelman 2023-2024, joka on oheismateriaalina. Toimintaohjeen mukaan sisäinen tarkastus esittelee aluehallitukselle vuosittain yhteenvedon tarkastuksista sekä työnsä perusteella arvion sisäisen valvonnan tilasta. Lisäksi sisäinen tarkastus raportoi tarkastuslautakunnalle kutsuttaessa. Sisäisen tarkastuksen edustajat ovat olleet kutsuttuna tarkastuslautakunnan kokouksessa 13.11.2024 § 67.

Vuoden 2024 aikana sisäinen tarkastus on toteuttanut neljä tarkastusta:

  1. Tarkastus 1: Sosiaalihuoltolain mukaiset asumispalvelut ja sijaishuollon ostopalvelut
    • Tarkastuksen tavoitteena oli kartoittaa ja arvioida ovatko Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaalihuoltolain mukaiset asumispalveluja ja sijaishuollon ostopalveluita koskevat hankinnat toteutuneet noudattaen voimassa olevaa julkisten hankintojen lainsäädäntöä sekä käyttöoikeussopimuksia.
  2. Tarkastus 2: Vuokrasopimukset
    • Tarkastuksen tavoitteena oli kartoittaa ja arvioida ovatko kunnilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle siirretyt vuokrasopimukset siirtyneet voimaanpanolain (616/2021) mukaisesti ja täyttääkö vuokrasopimusten hallinnointi riittävän asianmukaisuuden ja huolellisuuden vaatimukset.
  3. Tarkastus 3: Hyvinvointialueen ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen välinen yhteistyö
    • Tarkastuksen tavoitteena oli arvioida Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen tiedonkulun ja henkilöstöhallinnon käytäntöjä osana Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta sekä arvioida, toimitaanko annetun ohjeistuksen mukaisesti.
  4. Tarkastus 4: Hyvinvointialueen ja HUS-yhtymän yhteistyö
    • Tarkastuksen tavoitteena arvioida Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja HUS-yhtymän yhteistyötä talousarvioprosessin osalta hyvän hallinnon periaatteisiin nähden.
    • Tarkastus on käynnissä (12.12.2024)


Yhteenveto sisäisistä tarkastuksista vuodelta 2024 on liitteenä. KPMG Oy Ab:n edustajat esittelevät asiaa tarkemmin kokouksessa. Kokouksessa on tarkoitus käydä myös lähetekeskustelu koskien sisäisen tarkastuksen toimintasuunnitelmaa vuodelle 2025. Toimintasuunnitelma on tarkoitus tuoda päätettäväksi aluehallituksen seuraavaan kokoukseen 21.1.2025.

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi liitteenä olevan yhteenvedon sisäisitä tarkastuksista vuodelta 2024 ja käy lähetekeskustelun koskien sisäisen tarkastuksen toimintasuunnitelmaa vuodelle 2025.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Paula Lehmuskallio saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana 9.43. Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 9.48. Aluehallituksen jäsen Sami Kanerva poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 10.00.

KPMG Oy Ab:n sisäisen tarkastuksen edustajat Harri Leppiniemi ja Annastiina Holmberg poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 10.15 ennen asian päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000, 01301 Vantaa
kirjaamo@vakehyva.fi

p. 09 419191

Voit myös toimittaa oikaisuvaatimuksesi paikan päällä

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.