Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Tilannekatsaus järjestöavustusten periaatteiden valmistelusta

VAKEDno-2022-412

Perustelut

Asian valmistelija: erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on koordinoida hyvinvointialueen järjestöyhteistyötä. Lisäksi samaisen pykälän mukaan lautakunnan tehtävänä on päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta.

Järjestöavustusvalmistelu käynnistyi keväällä 2022. Linjaus avustusten jakamisesta ja hyvinvointialueen alustavat avustusperiaatteet valmisteltiin yhteistyössä Keravan, Vantaan ja hyvinvointialueen sekä järjestöedustajien kanssa. Linjausehdotus ja hyvinvointialueen alustavat periaatteet käsiteltiin Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien johtoryhmissä toukokuussa. Johtoryhmät linjasivat kokouksissaan, että jatkossa sekä hyvinvointialue että kunnat avustavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotantoa tukevia järjestöjä yhdessä sovitun linjauksen perusteella. 

Avustusperiaatteiden valmistelusta annettiin tilannekatsaus aluehallituksen kokouksessa 16.8.2022. Periaatteiden valmistelua on jatkettu aluehallituksen antaman evästyksen pohjalta. Avustusperiaateluonnos valmistui syyskuun alussa ja se on parhaillaan muun muassa fuusioryhmien kommentoitavana. Avustusperiaatteet on tarkoitus viedä hyvinvointialueen johtoryhmän käsittelyyn 26.9.2022 ja aluehallitukseen hyväksyttäväksi 5.10.2022.

Avustusperiaatteet toimitetaan lautakunnan jäsenille esityslistan liitteenä.

Erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen antaa kokouksessa tarkemman tilannekatsauksen avustusperiaatteiden valmistelusta.  

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käy keskustelua ja antaa evästystä avustusperiaatteiden viimeistelyyn. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi erityisantuntija Pia-Tasanko-Lavikaisen kokouksessa antama esitys järjestöavustusten periaatteiden valmistelusta sekä siitä käyty keskustelu. 

Lisätietoja päätöksestä antaa sote-valmistelun muutosjohtaja Olli Huuskonen, olli.huuskonen@kerava.fi.

Kokouskäsittely

Anssi Ennevaara poistui kokouksesta kohdan käsittelyn aikana klo 17.42.