Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Lausuntojen pyytäminen osallisuusohjelman luonnoksesta hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiltä

VAKEDno-2022-413

Perustelut

Hyvinvointialueen osallisuusohjelmaa on työstetty vuosien 2021 ja 2022 aikana. Syksyllä 2021 pidettiin viiden työpajan sarja, jonka aikana hahmoteltiin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osallisuusohjelman lähtökohtia, odotuksia, edellytyksiä ja toiveita yhdessä asukkaiden, palvelujen käyttäjien, henkilöstön sekä sidosryhmien edustajien kanssa. Keväällä 2022 osallisuusohjelmaa työstettiin työpajoista kootun materiaalin ja tulosten pohjalta. Hyvinvointialueen osallisuuden koordinaatioryhmä tiivisti materiaalista painopistealue- ja tavoiteluonnokset 24.5.2022. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan seminaarissa 23.-24.8.2022 esiteltiin osallisuusohjelman luonnosversio sekä työstettiin ja tarkennettiin ohjelman painopistealuetta ja tavoitteita. Seminaarissa käytiin myös läpi lautakunnan ehdotuksia osallisuuden toimenpiteiksi. Tämän jälkeen osallisuusohjelmaa on työstetty huomioiden lautakunnan seminaarissa esiin tuomat näkemykset painopiste-, tavoite- ja toimenpideluonnoksia koskien.

Seuraavassa työpajassa 26.9.2022 määritetään osallisuusohjelman toimenpiteitä yhdessä Vantaan ja Keravan kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon toimialojen työntekijöiden kanssa. Toimenpiteiden määrittelyn taustalla hyödynnetään aiempaa valmistelumateriaalia, kansallisia ja alueellisia ohjelmia (mm. hallitusohjelma, demokratiaohjelma, Sitran osallistumisen ohjelma, Osallistuva Vantaa -ohjelma, Keravan kaupunkistrategian osallisuutta koskevat kirjaukset) sekä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan toimenpide-ehdotuksia. Työpajan aikana ideoidaan ja listataan toimenpiteitä osallisuuden edistämiselle Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.

Tämän vaiheen jälkeen on tarkoitus lähettää luonnos hyvinvointialueen osallisuusohjelmasta lausuntokierrokselle hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiin. Samaan aikaan osallisuusohjelman luonnos laitetaan OsallistuvaVantaa.fi -alustalle asukkaiden, henkilöstön ja sidosryhmien sähköisesti kommentoitavaksi. Lausuntojen antamisen aikataulu on osallisuusohjelman työstöprosessissa määritelty aikavälillä 40-41 eli 3.-16.10.2022.

Hyvinvointialueen osallisuusohjelman on tarkoitus valmistua siten, että se voitaisiin käsitellä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan kokouksessa 5.12.2022, aluehallituksen kokouksessa 14.12.2022 edelleen hyväksyä aluevaltuuston kokouksessa 20.12.2022.

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää lähettää luonnoksen hyvinvointialueen osallisuusohjelmasta lausunnoille hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiin (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto ja monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta). Lausunnot tulee antaa 16.10.2022 mennessä. Lausunnon antaminen voidaan toteuttaa myös työpajamenetelmällä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa sote-valmistelun muutosjohtaja Olli Huuskonen, olli.huuskonen@kerava.fi.

Kokouskäsittely

Maarit Raja-Aho poistui kokouksesta kohdan käsittelyn aikana klo 18.09.