Aluehallitus, kokous 15.4.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 93 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien humanitaarista apua Palestiinaan ja Libanoniin, erityisesti Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta

VAKEDno-2024-5436

Perustelut

Asian valmistelija: pelastusjohtaja Jyrki Landstedt

Aluevaltuuston kokouksessa 9.12.2024 § 91 jätettiin Antero Eerolan valtuustoaloite "Humanitaarista apua Palestiinaan ja Libanoniin, erityisesti Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 12 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Verinen sota Gazassa on jatkunut jo reilusti yli vuoden. Sota on johtanut mittavaan humanitaariseen katastrofiin. Alkulaukaus sotatoimille oli Hamasin Israeliin tekemä julma, lähes 1 200 ihmisen hengen vaatinut terrori-isku. Sittemmin sota on laajentunut Libanoniin, jossa on myös suuri inhimillinen hätä. 
 
Israelin kostotoimien hinta on ollut erittäin kova. YK:n humanitaarisen avun koordinointitoimiston OCHA:n mukaan (https://www.ochaopt.org/content/humanitarian-situation-update-243-gaza-strip) Gazassa on joulukuun alkuun 2024 mennessä saanut surmansa jo yli 44 500 ja haavoittunut 105 400 palestiinalaista. 
 
Erityisen raskaasti ovat kärsineet lapset. Kansainvälisen Pelastakaa lapset – järjestön mukaan (https://www.savethechildren.net/what-we-do/emergencies/war-gaza) ainakin 20 000 lasta on kateissa samalla, kun heitä on kuollut paitsi sotatoimissa, myös aliravitsemukseen ja tauteihin. Pulaa on kaikesta, vedestä, ruoasta, lääkkeistä, suojasta ja pelastuskalustosta. 
 
Tilanne myös Libanonissa on heikentynyt jatkuvasti. OCHA:n tiedot kertovat (https://www.unocha.org/publications/report/lebanon/lebanon-glance-escalation-hostilities-lebanon-5-december-2024-enar), että Israelin sotatoimien seurauksena yli 4 000 ihmistä on kuollut ja jo lähes 17 000 haavoittunut. 
 
Suomella ja suomalaisilla on - mahdollisuuksiensa mukaan - velvollisuus auttaa syvässä inhimillisessä hädässä olevia ihmisiä. Ongelma on, että kansainvälinen yhteisö on vastannut vain alle 70 prosenttiin avustusjärjestöjen esittämistä avustuspyynnöistä, joilla voitaisiin vastata gazalaisten kaikkein välttämättömimpiin tarpeisiin. 
 
Kun Venäjä käynnisti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022, kunnat ja hyvinvointialueet ottivat kanavoivat välittömästi sodan uhreille. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos antoi Ukrainalle tarvikeapua usean kymmenen tuhannen euron arvosta. Lisäksi pelastuslaitos on lahjoittanut Ukrainaan yhden ambulanssin, säiliöauton ja sammutusauton. 
 
Gazassa ja Libanonissa erityisesti sairaanhoidon infrastruktuuri on joutunut Israelin aggression kohteeksi. Siksi juuri hyvinvointialueen avulla voisi olla tuntuva merkitys Lähi-idän hätää kärsiville ihmisille. 
 
Edellä olevan perusteella, me allekirjoittaneet aluevaltuutetut teemme seuraavan valtuustoaloitteen: 
 
* Vantaan ja Keravan hyvinvointialue selvittää, millaisia ylijäämävarusteita- ja kalustoa, lääkkeitä, hoitotarvikkeita ja esimerkiksi vanhusten ja vammaisten apuvälineitä sillä on ja millaiset ovat mahdollisuudet niiden lähettämiseen Gazan ja Libanonin sodan uhreille sekä ryhtyy tämän perusteella toimenpiteisiin."

Aluehallitus päätti kokouksessaan 17.12.2024 § 277 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen pelastusjohtajan valmisteltavaksi 9.6.2025 mennessä. 

Vastaus valtuustoaloitteeseen

Pelastustoimeen kuuluu jatkuva kansainvälinen yhteistyö, jota tehdään niin Euroopan unionin, YK:n, Naton, Pohjoismaiden kuin muidenkin naapurimaiden kanssa. Suomi voi antaa pelastustoimeen kuuluvaa apua ulkomaille toisen maan, EU:n tai kansainvälisen järjestön pyynnöstä. Tarvittaessa Suomi voi myös pyytää vastaavaa apua muilta mailta. Apu voi olla pelastusmuodostelmia, asiantuntija- tai materiaaliapua. Apua annetaan esimerkiksi luonnonkatastrofeissa tai ihmisen aiheuttamissa suuronnettomuuksissa. 

Toiminta käynnistyy katastrofin kohteeksi joutuneen maan avunpyynnöllä, joka voi tulla joko kahdenvälisesti tai EU:n pelastuspalvelumekanismin (UCPM), YK:n humanitaarisen avun toimiston (OCHA) tai NATO:n pelastuspalvelun koordinointikeskuksen (EADRCC) kautta. Sisäministeriö päättää pelastustoimen avunannosta ulkomaille. EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta lähetetty materiaali menee varmuudella virallisille toimijoille ja sisäministeriö maksaa kuljetuskulut. Tarkka kuvaus pelastuspalvelumekanismista ja avunantoprosessista on saatavilla EU:n verkkolähteistä.

Gazan tilanteessa avunpyyntöjä on tullut sekä Egyptiltä että YK:n järjestöiltä. Libanonista on tullut oma avunpyyntö valtiolta. Kaikki nämä avunpyynnöt ovat tulleet sisäministeriölle EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta, joka on pääkanava kansainvälisessä avunannossa. Sisäministeriön kautta annettavan kansainvälisen avun päähuomio on toistaiseksi ollut Ukrainan avustamisessa. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on tehnyt kolme lahjoitusta Ukrainan pelastustoimelle ja esimerkiksi helmikuussa 2025 lahjoitettu, järjestyksessään kolmas luovutuspaketti sisälsi neljä sammutusautoa, kaksi ambulanssia sekä miehistönkuljetusauton, mönkijän ja runsaasti muuta pelastus- ja hoitovälineistöä. Kyseessä on suurin yksittäisen pelastuslaitoksen antama lahjoitus Ukrainan pelastustoimelle.  

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ja terveydenhuollon palvelut ovat kartoittaneet tilannetta ja sen mukaisesti lahjoitettavaa kalustoa tai tarvikkeita ei tällä hetkellä ole. Jatkossakin Keski-Uudenmaan pelastuslaitos osallistuu mahdollisuuksien mukaan kansainväliseen avunantoon sisäministeriön koordinoimana. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. antaa Antero Eerolalle ja 12 valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen;
  2. todeta valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Aluehallitus päätti:

  1. antaa Antero Eerolalle ja 12 valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen;
  2. todeta valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi. 


Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Päätettyään asiasta käydyn keskustelun aluehallituksen puheenjohtaja totesi, että Antero Eerola oli tehnyt pohjaesityksestä poikkeavan muutosesityksen, joka kuului seuraavasti:
”Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos tutkivat mahdollisuuksia humanitaarisen avun lähettämiseen aloitteessa mainittuihin kohteisiin.”

Antero Eerolan muutosesitystä ei kannatettu, joten se raukesi kannattamattomana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000
01088 Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
kirjaamo@vakehyva.fi

p. 09 419191

Voit myös toimittaa oikaisuvaatimuksesi paikan päällä

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.