Perustelut
Asian valmistelija: Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko
Aluevaltuuston kokouksessa 10.2.2025 § 16 jätettiin Tia Seppäsen valtuustoaloite "Vaihdevuosineuvonnan ja -tuen kehittäminen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 21 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:
"Vaihdevuodet ovat merkittävä elämänvaihe, joka koskettaa lähes puolta väestöstä jossain elämänsä vaiheessa. Hormonitasapainon muutokset voivat aiheuttaa monenlaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, kuten unettomuutta, kuumia aaltoja, nivelkipuja, mielialavaihteluita ja kognitiivisia haasteita. Oireet voivat kestää muutamasta vuodesta yli kymmeneen vuoteen ja vaikuttaa merkittävästi työkykyyn sekä elämänlaatuun.
Tutkimusten mukaan noin 75 % naisista kokee jonkinasteisia vaihdevuosioireita, ja 20–25 % kärsii niistä voimakkaasti. Faculty of Occupational Medicinen tutkimus osoittaa, että neljännes vaihdevuosi-ikäisistä naisista on harkinnut työpaikasta luopumista oireidensa vuoksi. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan stressaavassa työssä olevat naiset kokevat voimakkaampia menopaussioireita (Ekström et al. 2005). Koska yli 40-vuotiaat naiset muodostavat merkittävän osan työvoimasta, vaihdevuosioireiden huomioiminen on myös alueen työelämän ja kestävän talouden kannalta tärkeää.
Suomalaisessa terveydenhuollossa vaihdevuosineuvonta on puutteellista, eikä naisia systemaattisesti ohjata saamaan tietoa ja tukea oireisiinsa. Esimerkiksi Ruotsissa terveyskeskukset tarjoavat vaihdevuosineuvontaa koulutettujen asiantuntijoiden, kuten kätilöiden ja gynekologien, toimesta. Myös Iso-Britanniassa vaihdevuosien huomioiminen työelämässä on poikinut käytännön keinoja, joiden avulla työpaikoilla luodaan avoimempaa keskustelukulttuuria ja tarjotaan käytännön ratkaisuja vaihdevuosien haasteisiin.
Vaihdevuosien riittävä huomioiminen niin työelämässä kuin terveydenhuollossa on merkittävä tasa-arvokysymys.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tulisi siksi käynnistää selvitys ja kehittää sen pohjalta toimintamalleja, joilla esimerkiksi:
Me allekirjoittaneet vaadimme, että
-
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue selvittää, miten vaihdevuosineuvonta ja -tuki voitaisiin parhaiten toteuttaa alueella.
-
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue kehittää ja vahvistaa vaihdevuosineuvontaa osana alueen palveluita."
Aluehallitus päätti 4.3.2025 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähetti sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 10.8.2025 mennessä.
Vastaus valtuustoaloitteeseen
Yleistä
Vaihdevuosioireet ja niiden kesto ovat yksilöllisiä. Lääkärikäyntiä suositellaan silloin, kun oireet haittaavat merkittävästi jokapäiväistä elämää. Itse oireiden vuoksi ei lähtökohtaisesti ole tarvetta lääkärin tutkimukselle (poikkeuksena gynekologiset vaivat esim. ylimääräiset vuodot). Vaihdevuosioireisiin ja vaihdevuosien jälkeiseen terveyteen voidaan vaikuttaa elintavoilla (Terveyskirjasto.fi).
Hoito ja ehkäisyneuvolan konsultaatiotuki
Vaihdevuosioireita voidaan hoitaa estrogeenivalmisteilla. Markkinoilla on myös hormonittomia valmisteita hikoiluoireeseen. Lisäksi mielialalääkkeillä voi saada avun sekä hikoiluun että mielialaoireisiin. Vaihdevuosioireiden lääkehoito aloitetaan terveysasemalla lääkärin vastaanotolla.
Ehkäisyneuvolassa toimivat lääkärit tarjoavat terveysasemien lääkäreille konsultaatioapua vaihdevuosioireiden hoidossa. Lisäksi ehkäisyneuvola asettaa ja vaihtaa hormonikorvaushoidon osana käytetyt hormonikierukat sekä neuvoo ja ohjaa naisia lähestyvien vaihdevuosien suhteen. Ehkäisyneuvolan resurssit eivät kuitenkaan riitä laajasti vaihdevuosi-ikäisen väestöryhmän hoitoon ja ohjaukseen. Neuvolan ydintehtävä nykyresurssien turvin on huolehtia lisääntymisterveydestä.
Hoidon jatkuvuus
Terveydenhuollon palvelujen toimialan kaikki terveysasemat siirtyivät 5/2024 hoidon jatkuvuutta turvaavaan Omatiimi -toimintamalliin. Kyseisen tiimimallin toivotaan parantavan neuvontaa ja ohjausta pysyvien ammattilaissuhteiden avulla myös vaihdevuosiin liittyvissä kysymyksissä.
Oman terveyden edistäminen
Vaihdevuosioireisiin voidaan vaikuttaa edistämällä omaa terveyttä muun muassa suosimalla monipuolista ravintoa ja säännöllistä liikuntaa (Terveyskirjasto.fi). VAKEn terveydenhuollon ammattilaiset kannustavat naisia terveyden edistämiseen ja itsehoitoon ohjaamalla asiakkaita tutustumaan muun muassa Terveyskylän Naistaloon, joka tarjoaa tietoa ja tukea gynekologiseen terveyteen liittyen. Lisäksi terveydenhuollon toimiala on lisännyt elintapaneuvontaa ja yhteistyötä elintapaohjauksessa Vantaa ja Keravan kaupunkien liikuntapalvelujen kanssa, esimerkkeinä hyvinvointimentorointi ja painonhallintaryhmät. Myös vastikään avattu VAKEn hyvinvointitarjotin tarjoaa asukkaille tukea terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen esittelemällä yhdellä tietoalustalla erilaisia ryhmiä, palveluja ja tapahtumia. Tarjotin on kehitetty yhteistyössä VAKEn ammattilaisten, asukkaiden, kuntien ja järjestöjen kanssa.
Osaamisen kehittäminen
Terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen kehittäminen naisten vaihdevuosiin ja oireisiin liittyen on merkityksellistä. Toimiala on järjestänyt lääkäreille koulutusta vaihdevuosiin liittyen. Lääkäreille on tarjottu vaihdevuosista ajantasaista tietoa myös mm. lääkäripäivillä ja nuorilääkäripäivillä.
Ammattilaisten osaamisen kehittämisen edistämiseksi toimiala on päättänyt lisätä hoitohenkilökunnan koulutusta. Vaihdevuosineuvonta huomioidaan jatkossa teemana terveysasemapalveluiden koulutussuunnitelmassa.
Yhteenveto
Terveydenhuollon palvelujen toimiala tunnistaa vaihdevuosi-ikäisten naisten hoidon ja ohjauksen tarpeen. Toimiala pyrkii edistämään naisten hyvinvointia ja terveyttä panostamalla ammattilaisen osaamisen kehittämiseen. Lisäksi toimiala huomioi ja tukee sujuvia konsultaatiokäytänteitä sekä kannustaa naisia terveyden edistämiseen omahoidon ja erilaisten tukipalvelujen keinoin.
Vaihdevuosi-ikäisen naisväestön määrä on kuitenkin suuri ja tästä syystä yksin terveydenhuollon palvelujen toimialan palvelut eivät riitä kattamaan koko hyvinvointialueen naisten neuvonnan ja hoidon tarvetta. Tilanteen parantamiseksi tarvitaan myös muiden sote-järjestelmän toimijoiden muun muassa työterveyshuollon osallisuutta.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.