Aluevaltuusto, kokous 19.5.2025

§ 38 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaa

VAKEDno-2025-679

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: terveydenhuollon palvelujen toimialan toimialajohtaja Kati Liukko 

Aluevaltuuston kokouksessa 10.2.2025 §16 jätettiin Marjo Vackerin valtuustoaloite "Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 31 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti: 

"Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on laadittu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma vuosille 2023–2025. Kuitenkin ehkäisevän päihdetyön suunnitelma on jäänyt kevyeksi. Hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa siirtyi kunnista suurin työvastuu ehkäisevästä päihdetyöstä hyvinvointialueelle. On ollut osittain ristiriitaista saatu tieto ja työn jakautuminen siitä kenelle mikäkin kuuluu, hyvinvointialueelle vai kunnalle? 

Hyvinvointialueella toimii ehkäisevän päihdetyön yksikkö. Hyvinvointialue tukee kuntia lakisääteisessä ehkäisevässä päihdetyössä tarjoamalla muun muassa koulutusta ja konsultaatiota ehkäisevän päihdetyön toteutukseen, sekä toimii erilaisissa paikallisissa alueverkostoissa. Ehkäisevän päihdetyön yksikkö tuottaa tietoa uusista ilmiöistä, joita kuntien ammattilaiset voivat hyödyntää työssään. 

Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä on määritelty seuraavasti, oheisessa linkissä: Ehkäisevä päihdetyö - Sosiaali- ja terveysministeriö. Ehkäisevän päihdetyön suunnitelmia löytyy valtakunnallisesti myös muista hyvinvointialueilta. Kustannusvaikutuksia negatiivisesti ei suoranaisesti tällaisella ehkäisevän päihdetyön kehittämisellä ole vaan enemmänkin kustannustehokkuutta, kun kehitämme resurssien kohdentamista ja työn organisoimista vahvemmin. 

Me valtuustoaloitteen allekirjoittaneet esitämme, että vähintäänkin seuraavan valtuuston aloittaessa työskentelynsä, Vantaa ja Kerava hyvinvointialue laatii tarkan ehkäisevän päihdetyön suunnitelman seuraavalle valtuustokaudelle yhdessä Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa, ohjaamaan kokonaisvaltaisesti ehkäisevää päihdetyön organisoimista ja luoden vahvempaa yhteistyötä eri yhdyspintojen sekä sidosryhmien kanssa." 

Aluehallitus päätti kokouksessaan 4.3.2025 § 56 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 10.8.2025 mennessä.   

Vastaus valtuustoaloitteeseen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen toimialat toteuttavat ehkäisevää päihdetyötä lain määräämällä tavalla Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä 523/2015 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ®. Hyvinvointialueen väestön päihteiden käytön ehkäisemiseksi ja mielen hyvinvoinnin edistämiseksi tehdään aktiivista yhteistyötä toimialojen ja eri yhteistyökumppaneiden kanssa.  

Terveydenhuollon toimialalle sijoittuvan päihde- ja mielenterveyspalvelujen ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön yksikön vastuulla on hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön koordinointi kattaen kaikki ikäryhmät. Yksikkö tukee hyvinvointialueen ja kuntien palveluita ehkäisevän päihdetyön toteuttamisessa sekä vastaa hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön osaamisen vahvistamisesta ja viestinnästä. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue sekä Vantaan ja Keravan kaupungit ovat tehneet yhteistyötä ehkäisevän päihdetyön osalta monin eri tavoin. Hyvinvointialueella ja kaupungeilla on ollut yhteinen työryhmä loppuvuodesta 2023 lähtien, jossa on käyty läpi ehkäisevän päihdetyön rooleja, tavoitteita ja toimenpiteitä. Ryhmä on kokoontunut 4–5 kertaa vuodessa. Ryhmään on kuulunut hyvinvointialueen ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön yksikön edustajat sekä hyte, osallisuus ja järjestöyhteistyön tehtäväalueen edustajat. Kaupungeilta ryhmään ovat osallistuneet hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä koordinoivat asiantuntijat. Lisäksi ryhmässä on kuultu tarvittaessa muita asiantuntijoita.  

Yhteisen työskentelyn myötä on tunnistettu tarve virallisemmalle ehkäisevän päihdetyön koordinaatioryhmälle. Virallisen EPT-koordinaatioryhmän nimeämiset ovat parhaillaan käynnissä kunnissa ja hyvinvointialueella. Järjestöedustusta pohditaan ryhmän aloitettua toimintansa ja on suunniteltu, että ryhmän kokoonpanoa tarkistetaan muutenkin vuosittain. Ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran alkusyksystä 2025.  

Hyvinvointialueen ja kaupunkien asiantuntijat ovat valmistelleet syksyn 2024 ja kevään 2025 aikana ehkäisevän päihdetyön toimintasuunnitelman vuodelle 2025. Toimintasuunnitelma sisältää tavoitteita ja toimenpiteitä muun muassa ehkäisevän päihdetyön viestintään, osaamisen kehittämiseen, osallisuuden vahvistamiseen sekä ehkäisevän päihdetyön tilannekuvan muodostamiseen ja seurantaan. Toimintasuunnitelmaa on jo lähdetty toteuttamaan.  

Yhteistyössä hyvinvointialueen ja kaupunkien kanssa on laadittu yleinen ehkäisevän päihdetyön vuosikello sekä kuntakohtaiset vuosikellot koulujen ja oppilaitosten ehkäisevälle päihdetyölle. Henkilöstön osaamistarpeita on kartoitettu ja järjestetty niiden pohjalta eri teemaisia koulutuksia. Päihdetilannekyselyn osalta on tehty yhteistyötä kyselyssä ja sen tuloksissa viestimisessä. Tuloksia on hyödynnetty muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen raportoinnissa. Lisäksi hyvinvointialue ja kaupungit ovat sopineet ehkäisevän päihdetyön viestinnästä.  

Hyvinvointialueen ja kaupunkien tavoitteena on laatia pidemmän aika välin ehkäisevän päihdetyön suunnitelma osana alueellisen hyvinvointisuunnitelman 2026–2029 valmistelutyötä. Valmistelutyö käynnistyy syksyllä 2025. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. antaa Marjo Vackerille ja 31 muulle valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen;​
  2. esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Päätösehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.