Aluehallitus, kokous 17.6.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 179 Hyvinvointialueen monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnan asettaminen valtuustokaudelle 2025-2029

VAKEDno-2025-2825

Perustelut

Asian valmistelija: hallintojohtaja Riikka Rajahalme

Hyvinvointialueen nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto, vammaisneuvosto sekä monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta esitetään asetettavaksi samalla tapaa Vantaan ja Keravan kaupunkien vastaavista vaikuttamistoimielimistä kuin edellisellä valtuustokaudella. Muut vaikuttamistoimielimet asetettaisiin koko valtuustokaudelle 2025-2029, mutta nuorisovaltuusto alkuun vain vuodelle 2025, jotta sen kausi synkronoituu Keravan ja Vantaan kaupunkien nuorisovaltuustojen kausiin. 

Hyvinvointialueen asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Hyvinvointialueesta annetun lain 29 §:n (myöh. hyvinvointialuelaki) mukaan aluevaltuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 22 §:n mukaan aluehallitus asettaa monikulttuurisuusasian neuvottelukunnan. Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta ei ole vanhusneuvoston, vammaisneuvoston ja nuorisovaltuuston tavoin hyvinvointialueen lakisääteinen vaikuttamistoimielin, mutta jatkossa viitattaessa vaikuttamistoimielimiin, tarkoitetaan kyseisellä termillä myös monikulttuurisuusasiain neuvottelukuntaa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen väestöpohjan huomioiden sen asettaminen on perusteltua. 

Vaikuttamistoimielimien tehtävänä on ottaa kantaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä edustamiensa toimijoiden tarvitsemien palveluiden kannalta. Vaikuttamistoimielimet ovat mukana myös osallistumisen ja kuulemisen kehittämisessä hyvinvointialueella. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 26 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on koordinoida yhteistyötä hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten kanssa. Tämän johdosta on perusteltua, että lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta voisi nimetä edustajansa ja varaedustajan myös monikulttuurisuusasiain neuvottelukuntaan.

Tavoitteena on, että aluehallitus saisi kaupunkien vaikuttamistoimielimiltä ehdotukset jäseniksi siten, että aluehallitus voisi nimetä jäsenet hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiin kokouksessaan 23.9.2025. Jäsentiedot pyydetään siten toimittamaan viimeistään torstaihin 18.9.2025 mennessä. Vaikuttamistoimielinten asettamista varten oheismateriaalina on taustatiedoksi kooste sekä vastaukset kesän/alkusyksyn 2024 vaikuttamistoimielinten itsearvioinnista.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. asettaa hyvinvointialueelle monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnan valtuustokaudelle 2025-2029;
  2. vahvistaa hyvinvointialueen monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnan jäsenmääräksi 9 jäsentä;
  3. pyytää Vantaan monikulttuurisuusasiain neuvottelukuntaa esittämään keskuudestaan 6 edustajaa hyvinvointialueen monikulttuurisuusasiain neuvottelukuntaan torstaihin 18.9.2025 mennessä; 
  4. pyytää Keravan monikulttuurisuusasiain neuvottelukuntaa esittämään keskuudestaan 3 edustajaa hyvinvointialueen monikulttuurisuusasiain neuvottelukuntaan torstaihin 18.9.2025 mennessä; 
  5. pyytää lähidemokratia- ja osallisuuslautakuntaa nimeämään edustajansa sekä varaedustajan hyvinvointialueen monikulttuurisuusasiain neuvottelukuntaan;
  6. todeta, että kokouksissa asiantuntijana ja sihteerinä toimivat hyvinvointialueen osoittamat henkilöt;
  7. että Vantaan ja Keravan monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnat ovat keskenään yhteydessä huolehtien siitä, että hyvinvointialueen monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnan kokoonpanossa toteutuu aluevaalien tulos;
  8. että neuvottelukunta voi kutsua hyvinvontialueen nuorisovaltuuston edustajan kokouksiinsa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000
01088 Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
kirjaamo@vakehyva.fi

p. 09 419191

Voit myös toimittaa oikaisuvaatimuksesi paikan päällä

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.