Pelastuslautakunta, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 HUS-yhtymän ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen yhteistoimintasopimus ensihoitopalvelun ja ensivastetoiminnan järjestämisestä

VAKEDno-2022-573

Perustelut

Asian valmistelijat: pelastuspäällikkö Jorma Alho, ensihoitopäällikkö Kaisa Ahonen

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on toteuttanut ensihoitopalveluja HUS-kuntayhtymän kanssa yhteistyössä vuodesta 2012. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella on ollut yhteistoimintaa koskevat sopimukset Hyvinkään sairaanhoitoalueen ja HYKS-Peijas alueen kanssa. Sote-uudistuksen myötä ensihoitoon liittyvä lainsäädäntö muuttuu. Muutoksen myötä vastuu ensihoidon järjestämisestä siirtyy HUS-yhtymälle ja pelastuslaitosten toiminta siirtyy hyvinvointialueille.

Lainsäädäntömuutokseen liittyen HUS Akuutti ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ovat neuvotelleet uudesta sopimuksesta sekä päivittäneet ensihoitoon liittyvän sopimuksen sopijaosapuolet ja sopimuksen sisältöä erityisesti alla kuvattujen sopimusehtojen osalta.

Sopimusehdot on yhtenäistetty eri pelastuslaitosten välillä. Keskeisin muutos koskee liitettä 6. (korvaukset ja laskutus). Aiemmin pelastuslaitos laskutti tai palautti tilivuoden aikana kertyneen yli- tai alijäämän. Uudessa sopimuksessa pelastuslaitoksella ei ole oikeutta/velvoitetta automaattisesti tasata sopimuksen mukaisen toiminnan järjestämisestä aiheutuvaa yli- tai alijäämää. Mikäli sopimuksen velvoitteiden täyttäminen tätä edellyttäisi, avataan neuvottelut ennakoivasti ja HUSin taloudellisen liikkumavaran tai viime kädessä hyvinvointialueiden kanssa käytävien lisärahoituskeskustelujen puitteissa hyväksytään tai hylätään rahoitustarve-esitykset.

Tarkoitus on, että HUS-yhtymä tekee edelleen sopimuksen kunkin hyvinvointialueen kanssa erikseen, mutta sopimukset ovat asiallisesti saman sisältöisiä. Sopimuksen mukaan HUS toteuttaa ensihoitolääkäripäivystyksen, ensihoidon vastuulääkäripalvelut, muut lääkärijohtoiset asiantuntijapalvelut, palvelutasosuunnittelun sekä eräitä muita sopimuksessa eriteltyjä tehtäviä.

Pelastuslaitos vastaa yhteistoimintasopimuksen sekä palvelutasopäätöksen mukaisen ensihoitopalvelun ja ensivastetoiminnan toteuttamisesta, ensihoitoorganisaatiosta, alaistensa työntekijöiden henkilöstöhallinnosta, ensihoitopalvelun operatiivisen valmiuden ylläpidosta, ensihoitopalveluun tarvittavasta kalustosta, varusteista, ajoneuvoista sekä viestiliikennejärjestelmistä lukuun ottamatta yhteistoimintasopimuksessa HUSille nimettyjä tehtäviä. Sopimus tulee voimaan 1.1.2023 ja ovat voimassa määräajan 31.12.2027 saakka jatkuen sen jälkeen toiset viisi (5) vuotta ellei kumpikaan osapuoli irtisano sopimusta kaksitoista (12) kuukautta ennen sopimuskauden päättymistä eli 31.12.2026 mennessä.
 

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää:

  1. hyväksyä HUS-yhtymän ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen välisen ensihoidon toteuttamiseen liittyvän yhteistoimintasopimuksen liitteen mukaisesti; 
  2. valtuuttaa pelastusjohtajan sopimaan vähäisiä muutoksia sopimuksiin;
  3. oikeuttaa pelastusjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastustoimen muutosjohtaja Jyrki Landstedt,​ jyrki. landstedt@vantaa.fi