Pelastuslautakunta, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman hyväksyminen vuodelle 2023

VAKEDno-2022-575

Perustelut

Asian valmistelijat: tiedolla johtamisen erityisasiantuntija Outi Linnolahti, riskienhallintapäällikkö Kati Tillander

Laki pelastustoimen järjestämisestä (613/2021, 16§) sekä laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, 40§) velvoittavat, että hyvinvointialueen on lakisääteisessä toiminnassaan varmistettava omavalvonnalla tehtäviensä lainmukainen hoitaminen. Hyvinvointialueen on varmistettava palvelujen saatavuus, laatu ja vaikuttavuus. Tehtävien ja palvelujen omavalvonta on toteutettava osana niiden järjestämistä ja tuottamista. Hyvinvointialueen on laadittava järjestämisvastuuseensa kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma.

Pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma kattaa sekä pelastustoimen palvelut että pelastuslaitoksen tuottamat ensihoidon palvelut. Omavalvontaohjelman tavoitteena on tukea laadukkaita pelastustoimen sekä ensihoidon palveluita jatkuvan parantamisen periaatteella. Ohjelman tarkoituksena on ohjata strategisella tasolla Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen laadunhallintaa, toiminnan saatavuuden seurantaa, tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden arviointia sekä palvelujen kehittämistä. Omavalvonnan avulla pyritään takaamaan, että pelastuslaitos pystyy tarjoamaan laadukkaita palveluja asiakkaille palvelutasopäätöksessä määritellyn palvelutason mukaisesti.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omavalvontaohjelma koostuu kahdesta rinnakkaisesta omavalvontaohjelmasta: Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmasta sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelmasta. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma tulee liitteeksi hyvinvointialueen omavalvontaohjelmaan.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman hyväksyy aluehallitus. Pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma viedään käsiteltäväksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitukseen yhdessä sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelman kanssa 30.11.2022 sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitukseen 29.11.2022.

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää:

  1. hyväksyä osaltaan liitteenä olevan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman vuodelle 2023;
  2. esittää Vantaan ja Keravan aluehallitukselle pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman hyväksymistä osana hyvinvointialueen omavalvontaohjelmaa;
  3. valtuuttaa pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman valmistelijoita tekemään hyväksyttyyn pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmaan teknisiä tarkistuksia ja korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastustoimen muutosjohtaja Jyrki Landstedt,​ jyrki. landstedt@vantaa.fi