Pelastuslautakunta, kokous 7.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen investointisuunnitelma 2024 – 2028

VAKEDno-2022-702

Perustelut

Valmistelija: Pelastuslaitoksen valmistelujohtaja Jussi Rahikainen, talousvalmistelujohtaja Hanna Heinikainen

 

Investointisuunnitelmaesityksen valmistelu ja lähettäminen valtiolle tarkastettavaksi

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastuslautakunnan tulee Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 24 §:n mukaisesti tehdä esitys Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitukselle pelastuslaitoksen investointisuunnitelmaksi vuosiksi 2024 – 2028.

14.12.2022 aluehallituksessa käsitellään pelastuslaitoksen investointisuunnitelmaesitystä osana koko Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen investointisuunnitelmaesitystä. Hyvinvointialueen aluehallitus tekee esityksen investointisuunnitelmasta aluevaltuustolle, joka käsittelee sitä 20.12.2022. Hyvinvointialueen aluevaltuusto lähettää päättämänsä investointisuunnitelmaesityksen sosiaali- ja terveysministeriölle, sisäministeriölle ja valtiovarainministeriölle.

Saatuaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman, sosiaali- ja terveysministeriö ja vastaavasti sisäministeriö hyväksyy tai hylkää suunnitelman. Jos sisäministeriö ei hylkää hyvinvointialueen investointisuunnitelmaa koskevaa esitystä, se tekee päätöksen esitykseen sisältyvän pelastuslaitoksen osasuunnitelman hyväksymisestä.

Jos asianomainen ministeriö jättää investointisuunnitelmaa koskevaan esitykseen sisältyvän sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen osasuunnitelman hyväksymättä, hyvinvointialueen on toimitettava hyväksymättä jätetyn osasuunnitelman korvaava esitys viivytyksettä sosiaali- ja terveysministeriölle, sisäministeriölle ja valtiovarainministeriölle.

Hyväksytyn investointisuunnitelman mukaiset hankkeet voidaan toteuttaa 2024 – 2028 erikseen tehtävän päätöksenteon perusteella.

 

Pelastuslaitoksen investointeihin verrattavien hankintojen toteuttaminen

Pelastuslaitos tekee vuosittain hankintoja, jotka merkittäisiin kunnissa investoinneiksi. Tällaisia ovat:

  • korvaushankintana 5-10 henkilöautoa tai miehistönkuljetusautoa, jotka osittain rahoitetaan poistuvien ajoneuvojen myynnillä. Vuonna 2024 näiden hankintojen arvo on noin 350 000 euroa;
  • vanhentuneen pelastuskaluston (esim. letkut, veneet, mönkijät) ja asemakaluston sekä väestönhälyttimien yms. korvaaminen uusilla, arvo noin 310 000 euroa;
  • toimialasidonnaiset ICT-hankinnat, joita ovat mm. toimitilojen TUVE-infran viimeistely, arvo noin 50 000 euroa.

Kaikki edellä mainitut hankinnat toteutetaan käyttötaloudesta ja niiden hyväksyntä käydään läpi talousarvioesitys 2024 yhteydessä. Näin ollen niitä ei merkitä valtiolle toimitettavaan investointisuunnitelmaan.

Aiemman ohjeistuksen mukaan valtiolle toimitettavassa investointisuunnitelmassa tuli ilmoittaa investointeja vastaavat usean vuoden sopimukset, kuten pitkäaikaiset toimitilojen vuokrasopimukset ja ajoneuvojen leasingit. Pelastuslaitos suunnittelee hankkivansa vuonna 2024 leasingilla kaksi sammutusautoa ja yhden nostolava-auton, joiden kustannukseksi koko leasingkaudelle tulee 1 790 000 euroa.

Viikolla 48 STM ilmoitti, että pelastustoiminnan ajoneuvojen leasingsopimuksia ei tarvitse huomioida investointisuunnitelmassa, sillä kyseessä on korvaushankinnasta.

Vuonna 2024 pelastuslaitoksella ei ole päätöksentekoon tulossa rakennuksiin tai toimitiloihin liittyviä hankintoja.

 

Investointisuunnitelmaesityksen sisältö

Vuosien 2024 - 2028 investointisuunnitelmassa käsitellään hankintoja, joista tehdään hankintapäätös vuonna 2024. Pelastuslaitoksella ei ole suunnitelmissa vuodelle 2024 hankintoja, jotka pitäisi huomioida valtiolle toimitettavassa investointisuunnitelmassa.

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle hyväksyttäväksi liitteen mukaisen pelastuslaitoksen vuosien 2024 – 2028 investointisuunnitelmaesityksen. Esitykseen voidaan tehdä teknisiä tarkennuksia, kun sitä yhteensovitetaan hyvinvointialueen investointisuunnitelmaan.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastuslaitoksen valmistelujohtaja Jussi Rahikainen, jussi.rahikainen@vantaa.fi.