Pelastuslautakunta, kokous 7.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Virkojen perustaminen

VAKEDno-2022-708

Perustelut

Asian valmistelijat: Pelastuspäällikkö Jorma Alho, pelastuspäällikkö Jussi Rahikainen, vs. pelastuspäällikkö Jarkko Selin

 

Hyvinvointialueen aluevaltuusto on päätöksellään 19.4.2022 § 42 perustanut pelastustoimen palvelujen toimialan ja perustanut pelastustoimen palvelujen toimialalle pelastusjohtajan viran. Pelastuslautakunta on kokouksessaan 20.9.2022 § 13 täyttänyt pelastusjohtajan viran ja perustanut § 16 turvallisuus ja varautumispäällikön sekä pelastustoimen palvelualuejohtajan virat. Pelastusjohtaja ja pelastustoimen palvelualuejohtaja lisätään liitetaulukkoon. Samalla päätetään pelastustoimen palvelualuejohtajan virkanimikkeeksi apulaispelastusjohtaja. Lautakunnan on perustettava kaikki virat pelastustoimen palvelujen toimialalle. 

Virkoja on perustettava sekä uusiin tehtäviin että siirtyville viranhaltijoille, koska virat eivät siirry. Virat ovat organisaatiokohtaisia, joten siirtyville viranhaltijoille on perustettava virat. Lakiin kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta § 25 perusteella, viranhaltijat siirtyvät Vantaan kaupungilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Lain hyvinvointialueesta 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Virkasuhteesta ja työsopimussuhteesta sekä virka- ja työehtosopimuksista hyvinvointialueilla säädetään erikseen. Tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka. Pelastustoimessa käytetään lähes kaikissa tehtävissä julkista valtaa.

Edelleen lain hyvinvointialueesta 93 § 1 momentin mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin. Pelastuslautakunta päättää pelastuslaitosta koskevat asiat hallintosäännön 24 §:n mukaisesti ja siinä on mainittu muun muassa, että pelastuslautakunta perustaa pelastuslaitoksen virat ja määrää virkojen kelpoisuusehdot.

Pelastustoimen toimialajohtaja (pelastusjohtaja) tai hänen määräämänsä päättää hallintosäännön mukaan työsopimussuhteisten toimien täyttämisestä.

Vantaan kaupungin palveluksessa olevat viranhaltijat ja työntekijät siirtyvät Vantaan kaupungilta vanhoina viranhaltijoina ja työntekijöinä hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueen on kuitenkin perustettava virat ja se on hallintosäännön 24 § mukaan pelastuslautakunnan tehtävä.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle tulee perustaa tarvittavat virat, virat ovat hyvinvointialueen yhteisiä virkoja. Hyvinvointialueen aloittaessa perustettavat virat sijoittuvat tietyille toimialoille ja palvelualueille. Nyt perustettaviksi esitettävät virat sijoittuvat hyvinvointialueen aloittaessa pelastustoimen palvelujen toimialueella ja ne perustetaan sellaisiin tehtäviin, jotka sisältävät julkisen vallan käyttöä. 

Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 6 §:n mukaan virkasuhteeseen otettavalla on lisäksi oltava erikseen säädetty tai hyvinvointialueen päättämä erityinen kelpoisuus. Henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta, jos siitä erikseen säädetään tai hyvinvointialue erityisestä syystä yksittäistapauksessa toisin päättää. Virkasuhteeseen voidaan ottaa vain 18 vuotta täyttänyt henkilö.

Hyvinvointialue voi päätöksellään tiukentaa laissa tai asetuksessa säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia. Sen sijaan kelpoisuusvaatimuksia ei voida lieventää hyvinvointialueen päätöksellä. Kun kelpoisuusvaatimuksia ei ole säädetty lailla tai asetuksella, hyvinvointialueen toimivaltainen viranomainen harkitsee viran tarkoituksenmukaiset kelpoisuusvaatimukset. Viran kelpoisuusvaatimukset voidaan määrätä hallintosäännön määräyksillä, virkaa perustettaessa tai erillisillä päätöksillä. Toimivaltaan kuuluu myös kelpoisuusvaatimusten muuttaminen.

Liitteenä on pelastuslaitokseen perustettavat virat nimikkeineen ja kelpoisuusvaatimuksineen. Virkojen lukumäärä on yhteensä 353 kappaletta.

Nykyiset viranhaltijat siirtyvät Vantaan kaupungilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle perustettaviin virkoihin. Täyttämättä jääneiden virkojen täytössä huomioidaan liikkeenluovutuksessa siirtyvä henkilöstö sekä hyvinvointialueen nykyinen valmisteluhenkilöstö. Tarvittaessa virat laitetaan julkiseen hakuun.

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää:

  • perustaa liitteen mukaiset virat hyvinvointialueen pelastustoimen palvelujen toimialalle ja vahvistaa virkojen kelpoisuusvaatimukset liitteen mukaisesti;
  • vahvistaa perustetun (20.9.2022 §16) palvelualuepäällikön virkanimikkeeksi apulaispelastusjohtaja;
  • todeta, että viranhaltija, joka hoitaa tehtävää 31.12.2022, on edelleen pätevä vastaaviin virkoihin kelpoisuusehdoista riippumatta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastuspäällikkö Jorma Alho, jorma.alho@vantaa.fi.