Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 8.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Tilannekatsaus järjestöyhteistyön tuen kokonaisuuden ja rakenteiden valmistelusta

VAKEDno-2022-716

Perustelut

Asian valmistelija: erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on koordinoida hyvinvointialueen järjestöyhteistyötä. Lisäksi samaisen pykälän mukaan lautakunnan tehtävänä on päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. 

Syksyn aikana on valmisteltu järjestöjen tukeen liittyviä asioita. Näitä ovat olleet muun muassa avustusjärjestelmän rakentaminen sekä järjestöyhteistyöhön liittyvien vuoden 2022 sopimusten läpikäyminen ja vuoden 2023 sopimusten valmistelu.  

Järjestöavustusvalmistelu käynnistyi keväällä 2022. Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien johtoryhmät linjasivat toukokuussa kokouksissaan, että jatkossa sekä hyvinvointialue että kunnat avustavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotantoa tukevia järjestöjä yhdessä sovitun linjauksen perusteella. Hyvinvointialueen avustusperiaatteet valmisteltiin alkusyksyn aikana. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käsitteli avustusperiaatteita 20.9.2022 § 20.  Aluehallitus hyväksyi periaatteet 5.10.2022 § 192. Avustusperiaatteiden mukaisesti hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan. Avustuksia myönnetään toimintaan, joka on hyvinvointialueen arvojen mukaista ja edistää strategisten tavoitteiden toteutumista sekä tukee hyvinvointialueen omaa palvelutoimintaa. Aluehallitus myöntää avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan seuraavan jaottelun mukaisesti: Toiminta-avustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ja kumppanuusavustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan. 

Avustusten haku käynnistyi 24.11.2022. Haku päättyy 22.12.2022 klo 12.00. Hakuun liittyvä ohjeistus ja lomakkeet löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta. Hakulomakkeissa on valitettavasti kriittisiä saavutettavuuspuutteita. Puutteita korjataan parhaillaan ja saavutettavat lomakkeet saadaan verkkosivuille 8.12. mennessä. Saavutettavuuspuutteet on kirjattu saavutettavuusselosteeseen. 

Osana järjestöyhteistyön valmistelutyötä on syksyn aikana käyty myös läpi Vantaan ja Keravan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialojen järjestökumppanuuksiin liittyviä sopimuksia. Sopimuksista on pyritty tunnistamaan erityisesti taloudellista tukea sisältävät sopimukset. Sopimuskumppaneihin on oltu yhteydessä ja keskusteltu heidän kanssaan hyvinvointialueuudistuksen vaikutuksista taloudellista tukea sisältäviin sopimuksiin. Jatkossa taloudellista tukea myönnetään joko avustus- tai hankintajärjestelmien kautta. 

Sopimusten läpikäymisen lisäksi syksyn aikana on valmisteltu myös STEA-rahoitukseen liittyviä aiesopimuksia vuodelle 2023. 

Syksyn valmisteluprosessin aikana on tunnistettu erilaisia kehittämistarpeita järjestösopimusten valmisteluun, seurantaan ja arviointiin liittyen. Näitä tarpeita ovat muun muassa  

  • Konsernipalvelujen, toimialojen sekä asiantuntija- ja kehittämispalvelujen roolien ja vastuiden kirkastaminen 

  • Eri toimijoiden yhteisen toimintamallin kehittäminen toimialat ylittäviin kumppanuuksiin ja sopimuksiin liittyen  

  • Toiminnan taloudellisen tuen linjausten jatkokehittäminen 

  • Sopimusten yhteisten sisältöjen tunnistaminen 

  • Yhteistyön tiivistäminen muiden rahoittajien esim. STEAn kanssa 

  • Sopimusten ennakointi ja selkeät yhteiset toimintamallit. 

 

Tarpeiden työstämiseksi on käynnistetty yhteinen kehittämisprosessi. Prosessin läpiviemisessä tukee Gesund Partners.  

Järjestöyhteistyön rakenteita on työstetty kesän ja syksyn 2022 aikana. Hyvinvointialueen johtoryhmä päätti 29.8.2022 kokouksessaan perustaa hyvinvointialueen sisäisen valmisteluverkoston, järjestöyhteistyön koordinaatioryhmän ja järjestöjen kehittämisryhmän. Sisäinen valmisteluverkosto kokoaa yhteen hyvinvointialueen valmistelijoita sekä Vantaan ja Keravan sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastuslaitoksen ja sote-kehittämishankkeiden asiantuntijoita. Koordinaatioryhmässä edustus on hyvinvointialueelta, Vantaan kaupunkikulttuurin toimialalta, Keravan vapaa-ajan ja hyvinvoinnin toimialalta sekä HyTe ry:stä, Keski-Uudenmaan yhdistysverkosto ry:stä ja Vantaan järjestörinki ry:stä. Järjestöjen kehittämisryhmä koostuu elo-syyskuussa ryhmään ilmoittautuneista yli 20 järjestöstä. Valmistelussa on tunnistettu tarve rakenteiden jatkokehittämiselle, muun muassa mahdollisen järjestöneuvottelukunnan valmistelulle sekä järjestöjen osallisuuden huomioimiselle hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteissa. Rakenteiden jatkokehittämisen tueksi koostetaan parhaillaan tietoa muiden hyvinvointialueiden järjestöyhteistyön rakenteista sekä tunnistetaan järjestöjen osallistumismahdollisuuksia muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteisiin. Työtä tukee Gesund Partners. 

 

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää merkitä tiedoksi tilannekatsauksen järjestöyhteistyön tuen kokonaisuuden ja rakenteiden valmistelusta sekä käydä keskustelua ja antaa evästystä valmistelutyöhön. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa sote-valmistelun muutosjohtaja Olli Huuskonen, olli.huuskonen@kerava.fi.

 

Kokouskäsittely

Asian käsittelyn aikana:

  • Filip Godlewski poistui kokouksesta klo 17.52
  • Maarit Raja-Aho saapui kokoukseen klo 17.52 
  • Olli Huuskonen poistui kokouksesta klo 18.00
  • Reija Friman saapui kokoukseen klo 18.00