Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 6.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Lautakunnan esitys myönnettävistä vuoden 2023 järjestöavustuksista

VAKEDno-2022-627

Perustelut

Asian valmistelija: erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Edelleen hallintosäännön 23 §:n mukaan aluehallitus päättää avustusten myöntämisestä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan ehdotuksen pohjalta. 

Avustusvalmistelu käynnistyi hyvinvointialueella keväällä 2022. Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien johtoryhmät linjasivat toukokuussa kokouksissaan, että jatkossa sekä hyvinvointialue että kunnat avustavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotantoa tukevia järjestöjä yhdessä sovitun linjauksen perusteella. Hyvinvointialueen avustusperiaatteet valmisteltiin alkusyksyn aikana. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käsitteli avustusperiaatteita kokouksessaan 20.9.2022 § 20. Aluehallitus hyväksyi periaatteet kokouksessaan 5.10.2022 § 192. Avustusperiaatteiden mukaisesti hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan. Aluehallitus myöntää avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan seuraavan jaottelun mukaisesti: Toiminta-avustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ja kumppanuusavustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan.  

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta teki päätöksen avustushaun avaamisesta kokouksessaan 9.11.2022 § 30. Avustusten haku käynnistyi 24.11.2022 ja päättyi 22.12.2022 klo 12.00. Hyvinvointialueen talousarviossa on avustusmäärärahaa varattu yhteensä 850 000 euroa.  

Määräaikaan mennessä hyvinvointialueen kirjaamoon saapui 50 hakemusta. Avustusta haetaan yhteensä noin 1,7 miljoonaa euroa. Avustushakemuksen peruutti kaksi hakijaa. Päätösesitys kattaa näin ollen 48 hakemusta. Hakemukset on käsitelty yhteistyössä hyvinvointialueen toimialojen sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa.  

Avustuksia myönnetään hakemuksesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toimiville rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja muille yhteisöille tai toispaikkakuntalaisille rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja yhteisöille, mikäli niiden avustettava toiminta kohdistuu keravalaisiin ja vantaalaisiin. Hyvinvointialue voi myöntää avustuksia yhdistyksille ja yhteisöille, joiden tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Avustusta voidaan myöntää myös rekisteröimättömille yhdistyksille ja toimintaryhmille, mikäli siitä on erikseen määritelty kyseisen avustusmuodon avustuslajikohtaisissa periaatteissa 

Avustusperiaatteissa todetaan, että hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ensisijaisesti siltä osin kuin toiminta tukee hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä. Avustuksia myönnetään toimintaan, joka on hyvinvointialueen arvojen mukaista ja edistää strategisten tavoitteiden toteutumista sekä tukee hyvinvointialueen omaa palvelutoimintaa. Avustusehdotusta laadittaessa kiinnitettiin huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen ja vaikuttavuuteen. Lisäksi huomioitiin hakijan oma rahoitusosuus.  

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan avustettavan toiminnan tulee 

  • edistää hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumista 

  • tukea ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja. Näitä ovat lasten, nuorten ja perheiden, aikuissosiaalityön, vammaisten, vanhusten sekä terveydenhuollon palvelut. Tukemisella ja täydentämisellä tarkoitetaan hyvinvointialueen palveluketjujen ja -kokonaisuuksien vahvistamista ja monipuolistamista yleishyödyllisellä toiminnalla.  

  • olla lähtökohtaisesti avointa sekä vantaalaisille että keravalaisille asukkaille ja / tai asiakkaille. 

Avustuksen saajalla tulee olla käytössä sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntemusta. Avustuksen saajan tulee lisäksi osoittaa näyttöä kohderyhmälle suunnatusta vaikuttavasta toiminnasta ja kohderyhmän osallistamisesta toiminnan kehittämiseen. Avustuksen saajalla tulee olla myös valmius toimia yhteistyössä hyvinvointialueen palvelujen, verkostojen ja muiden toimijoiden kanssa. Avustettavan toiminnan tulee kohdistua haavoittuviin ryhmiin. 

Kumppanuusavustuksella tuettavan toiminnan tulee lisäksi 

  • vahvistaa erityisen vaikuttavalla tavalla hyvinvointialueen asukkaiden ja asiakkaiden hyvinvointia ja toiminnan puuttuminen huonontaa selkeästi kohderyhmän selviytymistä arjesta.  

  • tukea merkittävällä tavalla hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa eikä hyvinvointialue itse tuota vastaavaa palvelua.  

  • avun ja tuen saajat tulevat toimintaan hakeutuen itse toiminnan piiriin ja / tai sosiaali- ja terveystoimen ohjaamina. 

  • toimintaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.  

  • toimijalla on vapaaehtoistoimijoiden lisäksi myös palkattua henkilöstöä. 

Avustus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan järjestämisen kuluihin. Avustuksen kuluina hyväksytään hakemuksessa olevat toiminnasta aiheutuvat kustannukset, kuten palkkakulut sekä yksilö- ja ryhmätoiminnasta aiheutuvat kustannukset. Avustuksella voi kattaa myös yleiskuluja, kuten vuokra- tai puhelinkuluja ja toiminnan järjestämiseen liittyviä aineiston hankintakuluja. 

Päätösesityksessä esitetään avustusta 28 hakijalle yhteensä 795 000 euroa. Loppuosuus määrärahasta 55 000 euroa on tarkoitus käsitellä lautakunnan kokouksessa. Toiminta-avustusta esitetään 20 hakijalle yhteensä 92 500 euroa ja kumppanuusavustusta kahdeksalle hakijalle yhteensä 702 500 euroa. Yhden hakijan osalta esitetään avustusta myönnettävän kumppanuusavustuksen sijaan toiminta-avustuksena. Päätösesitys esityslistan liitteenä.  

Avustuksen saajat ovat velvollisia noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita (muun muassa avustuksen käytöstä raportointi). 

Erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen esittelee esityksen myönnettävistä avustuksista sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan vuodelle 2023.

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2023 järjestöavustukset liitteen mukaisesti;
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti yksimielisesti esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2023 järjestöavustukset päivitetyn liitteen mukaisesti;
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Kauko Passi ilmoitti olevansa esteellinen (hallintolaki 28 § yhteisöjäävi) ja poistui loppukokouksen ajaksi klo 19.34. Manav Phull poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 20.45 ja saapui takaisin kokoukseen klo 20.54. Asian käsittelyn aikana pidettiin kokoustauko klo 21.42-21.57. Manav Phull poistui kokouksesta klo 21.42. 

Lautakunta päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen tehdä muutoksia liitteenä olevaan esitykseen myönnettävistä avustuksista sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan vuodelle 2023. Päivitetty esitys myönnettävistä avustuksista on pöytäkirjan liitteenä.