Edunvalvontajaosto, kokous 2.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n osakkuutta koskeva lähetekeskustelu

VAKEDno-2022-795

Perustelut

Asian valmistelija: vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos ja konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen

Hyvinvointialueet eivät voi Kuntaliiton sääntöjen mukaan olla Kuntaliiton jäseniä,​eikä hankinta-​ja kilpailulainsäädäntö mahdollista myöskään sopimuksiin perustuvaa yhteistyötä. Hyvinvointialueet ja Kuntaliitto ovat yhdessä pyrkineet löytämään yhteistyöratkaisun,​ joka mahdollistaa hyvinvointialueille siirtymävaiheen keskeytyksettömät palvelut ja prosessin kohti vakiintuneempaa ratkaisua.   

Kuntaliitto on perustanut Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n 28.10.2022. Yhtiö on merkitty kaupparekisteriin 2.12.2022. Perustamiskirjassa 28.10.2022 on annettu osakeantivaltuutus yhtiön hallitukselle. Perustamisen yhteydessä yhtiö on sitoutunut suuntaamaan osakeannit hyvinvointialueille, ​HUS-​yhtymälle sekä Helsingin kaupungille yhdessä annissa 1.12.2022-​31.3.2023. Hyvinvointialueet,​Helsingin kaupunki ja HUS-​yhtymä hyvinvointialueyhtiön valmistelun ohjausryhmässä ja sen työvaliokunnassa ovat valmistelleet Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n osakassopimuksen. Suomen Kuntaliiton hallitus 1.12.2022 ja Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n hallitus 9.12.2022 ovat osaltaan hyväksyneet osakassopimuksen. Yhtiön hallitus päätti 2.12.2022 ehdollisesta maksullisesta suunnatusta osakeannista seuraavin ehdoin:

Merkintäoikeus ja merkittävät osakkeet
Osakeannissa annettavat uudet osakkeet annetaan merkittäväksi hyvinvointialueille,​ Helsingin kaupungille ja HUS-​yhtymälle siten,​ että kullakin organisaatiolla on oikeus merkitä 10 osaketta. Kukin organisaatio voi merkitä vain ja ainoastaan 10 osaketta, ​ei tätä vähempää tai suurempaa määrää. Suunnatussa osakeannissa voidaan merkitä yhteensä enintään 230 uutta osaketta.

Merkintäaika, ​merkintähinta ja merkintähinnan määrittäminen ja kirjaaminen
Osakkeiden merkintäaika on 7.12.2022-​31.3.2023. Osakkeet merkitään allekirjoittamalla erillinen osakkeiden merkintälista. Merkintähinta per osake on 2000 (kaksituhatta) euroa, ​josta 1000 (tuhat) euroa kirjataan osakepääomaan ja 1000 (tuhat) euroa kirjataan osakeyhtiölain 8 luvun 2 §:n  mukaiseen sijoitetun vapaan pääoman rahastoon. Merkintähinta on samansuuruinen kuin perustajaosakkaalla ja kohtelee näin ollen osakkaita yhdenvertaisesti.

Osakkeiden maksuaika
Osakkeet on maksettava 21 päivää kuluessa osakeannin päättymisestä ja siitä,​kun Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n hallitus on tehnyt päätöksen osakeannissa tehtyjen osakemerkintöjen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Osakeannin muut ehdot
Osakeanti on ehdollinen. Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n hallitus päättää erikseen merkintöjen hyväksymisestä. Hallitus tulee hyväksymään osakkeiden merkinnän ja maksun vain seuraavien ehtojen täyttyessä:

  • vähintään 200 (kaksisataa) osaketta on tullut merkityksi osakeannin merkintäaikana ja
  • tehdyt osakemerkinnät kattavat vähintään 80 prosenttia Manner-​Suomen asukaslukupohjaan perustuvan kattavuuden.
  • mikäli edellä mainitut osakeannin ehdot täyttyvät,​ osakeanti toteutetaan ja uudet osakkeet rekisteröidään osakeyhtiölain mukaisesti. Yhtiön hallitus tekee erillisen päätöksen osakeannissa tehtyjen merkintöjen hyväksymisestä merkintäajan päätyttyä ja antaa osakemerkinnän hyväksyntää koskevan päätöksen osakkeiden merkitsijöille tiedoksi.
  • mikäli edellä mainitut osakeannin ehdot eivät täyty,​osakeanti raukeaa kokonaisuudessaan. Yhtiön hallitus tekee erillisen päätöksen osakeannin raukeamisesta ja osakemerkintöjen hylkäämisestä ja antaa osakeannin raukeamista ja osakemerkintöjen hylkäämistä koskevan päätöksen osakkeiden merkitsijöille tiedoksi.
     

Palvelusopimus

Palvelusopimuksen sisällön on hyväksynyt hyvinvointialueyhtiön valmistelun ohjausryhmä työvaliokunnan esityksestä. Palvelusopimus on määräaikainen 1.1.2023-​30.4.2023. Palvelun hinta on ¼-​osa vuosimaksusta kuitenkin enintään 59 000 euroa ALV 0 %. Osapuoli hankkii pienhankintana yhtiön keskitettyjä palveluja. Yhtiön palvelukokonaisuudet tarkennetaan yhdessä suhteessa yhtiön osakkaiden palvelutarpeiseen vuoden 2023 aikana.

Hyvinvointialuejohtaja on päätöksellään 29.12.2022 55 on päättänyt hyväksyä Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n määräaikaisen palvelusopimuksen. Sopimus on voimassa määräaikaisesti ajalla 1.1.2023-​30.4.2023. Palvelumaksu on 17 968,​47 euroa ALV 0 %. Palvelumaksu vähennetään asukaslukupohjaisesta maksusta, ​mikäli Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tulee Yhtiön osakkaaksi suunnatussa osakeannissa, ​joka päättyy 31.3.2023.

Tarkoituksena on, että edunvalvontajaostossa käytäisiin lähetekeskustelu siitä, onko Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen perusteltua liittyä yhtiön osakkaaksi. Hallintosäännön 48 §:n mukaan aluehallitus päättää osakkeiden ostamisesta, myymisestä ja vaihtamisesta. Asian on tarkoitus edetä aluehallituksen 28.3.2023 käsiteltäväksi.

Oheismateriaalina on Hyvil Oy:n osakassopimusluonnos, palvelusopimusluonnos, osakeantiehdot sekä palvelusopimus -saatekirje sekä hyvinvointialuejohtajan viranhaltijapäätös 29.12.2022 § 55 ja tämänhetkinen määräaikainen palvelusopimus. Edunvalvontajaostolle toimitetaan ennen kokousta torstaina 1.3. vielä Vantaan ja Keravan hyvinvointailueen konsernipalveluista laadittu laajempi aineisto yhtiötä koskien.

Ehdotus

Edunvalvontajaosto käy lähetekeskustelun Hyvil Oy:n osakkuudesta.

Päätös

Edunvalvontajaosto kävi lähetekeskustelun Hyvil Oy:n osakkuudesta ja totesi, että yhtiön osakkuudessa on sekä hyviä että huonoja puolia, asia on vielä keskeneräinen mutta edunvalvontajaoston näkemyksen mukaan yhtiöstä poisjäänti ei kuitenkaan olisi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen edun mukaista. Yhtiön osakkuuden kautta voidaan olla mukana kehittämässä keskeneräisiä rakenteita. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tulee kuitenkin olla edustus yhtiön päätöksenteossa.

Lisätietoja päätöksestä antaa edunvalvontajaoston puheenjohtaja Maarit Raja-Aho, maarit.raja-aho@vakehyva.fi.