Vanhusten palvelut -jaosto, kokous 15.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Lähetekeskustelun käyminen RRP - Ikääntyneiden hankkeen käynnistämisestä

VAKEDno-2023-602

Perustelut

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen VaKeHyva – Hyvät palvelut -hankkeessa kehitetään keinoja koronavirustilanteen aiheuttaman hoito-, palvelu- ja kuntoutusvelan purkamiseksi sekä hoitotakuun toteutumisen edistämiseksi. Hankkeen avulla panostetaan erityisesti siihen, että yhä useampi hyvinvointialueen asukas pääsisi kiireettömään hoitoon viikon kuluessa hoidon tarpeen arviosta. Hanke kuuluu Suomen kestävän kasvun ohjelmaan (RRP), jonka tavoitteena on tukea ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Kokonaisuudessaan ohjelman tavoitteet koskettavat koko yhteiskuntaa ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäminen on osa ohjelman laajempaa kokonaisuutta. Suomen kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluontoiselta Next Generation EU -elpymisvälineeltä.

Hoitoon pääsyn parantamiseen tähtäävää kehittämistyötä suunnataan asiakasryhmille, joiden on alueella tehdyn selvitystyön myötä tunnistettu olevan koronapandemian myötä erityisen heikossa tai haavoittuvassa asemassa:

  • Nuoret ja nuoret aikuiset, joilla on tunnistettuja tai vielä tunnistamattomia päihde- tai mielenterveyshäiriöitä
  • Mielenterveys- ja päihdehäiriöitä omaavat tai niiden riskissä olevat
  • Pitkäaikaissairaat tai pitkäaikaissairauden riskissä olevat
  • Ikääntyneet, joilla on todettua tai piilossa olevaa fyysiseen, psyykkiseen tai sosiaaliseen toimintakykyyn liittyvää tuen, hoidon tai kuntoutuksen tarvetta
  • Maahan muuttaneet lapset, nuoret ja perheet, joilla on todettua tai piilevää työ- ja toimintakykyyn liittyvää tai psykososiaalisen tuen tai hoidon tarvetta

Hankkeen kehittämistyötä viedään eteenpäin neljän kehittämiskärjen kautta: HyväTerveyskeskus, HyväPerhekeskus, HyväIkä ja HyväHyte. Näistä kolme ensimmäistä keskittyy erityisesti hoitoon pääsyn parantamiseen sekä hoito-, kuntoutus- ja palveluvelan purkamiseen ja neljäs hoitotakuun toteutumisen edistämiseen vahvistamalla ennaltaehkäisyä sekä ongelmien varhaista tunnistamista.

Projektipäällikkö Johanna Hämäläinen antaa kokouksessa tilannekatsauksen hankkeen käynnistämisestä ikääntyneiden osalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Minna Lahnalampi-Lahtinen, Vanhuspalvelujen toimialajohtaja, minna.lahnalampi-lahtinen@vakehyva.fi

Vanhusten palvelut -jaosto käy lähetekeskustelun RRP - Ikääntyneiden hankkeen käynnistämisestä.

Päätös

Vanhusten palvelut -jaosto kävi lähetekeskustelun RRP - Ikääntyneiden hankkeen käynnistämisestä.