Vanhusneuvosto, kokous 19.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Edustajien nimeäminen ikääntyneiden hyvinvoinnin asiantuntijaryhmään

VAKEDno-2023-1490

Perustelut

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue valmistelee tälle valtuustokaudelle alueellista hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa, joka koostuu alueen väestön terveyden ja hyvinvoinnin nykytilan kuvauksesta ikäryhmittäin (lapset ja nuoret, työikäiset, ikääntyneet) sekä tavoitteista ja toimenpiteistä koko alueen väestön ja eri ikäryhmien hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma on hyvinvointialueelle lakisääteinen, mutta myös strateginen asiakirja, joka toimii hyvinvointialueen tekemän hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnittelun, toimeenpanon ja arvioinnin tiekarttana vuosina 2023-2025. Alueellista hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa varten on kerätty taustatietoa viime vuonna ja tämän vuoden maaliskuussa hyvinvointialueella asetettiin ikäryhmäkohtaiset asiantuntijaryhmät, jotka vastaavat ikäryhmäkohtaisten hyvinvointisuunnitelmien laatimisesta. Ryhmät koostuvat tällä hetkellä hyvinvointialueen toimialojen asiantuntijoista. Asiantuntijaryhmät ja niiden työnjako ovat:

  • Lasten ja nuorten hyvinvoinnin asiantuntijaryhmä: vastaa lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laatimisesta
  • Työikäisten hyvinvoinnin asiantuntijaryhmä: vastaa työikäisen väestön hyvinvointisuunnitelman laatimisesta
  • Ikääntyneiden hyvinvoinnin asiantuntijaryhmä: vastaa ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelman laatimisesta

Jokaisessa ryhmässä huomioidaan vammaiset henkilöt sekä eri kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluva väestö. Toimenpiteitä suunniteltaessa tullaan huomioimaan kulttuurihyvinvoinnin näkökulma läpileikkaavasti osana kaikkien ikäryhmien terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä.

Työskentelyä koordinoi hyvinvointialueen HYTE-tiimissä työskentelevä HYTE-erityisasiantuntija ja johtamisesta vastaa erikseen asetettu HYTE-ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii HYTE-tiimin esihenkilö.

Vaikuttamistoimielimet halutaan kutsua mukaan ikäryhmäkohtaisiin asiantuntijaryhmiin täydentämään ja tuomaan edustamiensa ryhmien näkökulmia osaksi hyvinvointisuunnitelmia. Asiantuntijaryhmät keskittyvät tällä hetkellä pitkälti itsenäiseen työskentelyyn ja kokoontuvat noin 2 kertaa kuukaudessa. Vaikuttamistoimielimet ja asiantuntijaryhmät voivat sopia yhteisistä tavoista ja ajoista osallistua asiantuntijaryhmien työskentelyyn ja ikäryhmäkohtaisten suunnitelmien laadintaa.

Vaikuttamistoimielimistä toivotaan osallistumista ja osallistujien nimeämistä seuraavasti:

  • Nuorisovaltuusto: 1-3 osallistujaa mukaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin asiantuntijaryhmän työskentelyyn sekä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laadintaan
  • Vammaisneuvosto: 1-2 osallistujaa mukaan jokaisen (3 kpl.) ikäryhmäkohtaisen asiantuntijaryhmän työskentelyyn sekä mukaan lasten ja nuorten, työikäisten sekä ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelmien laadintaan. Yhteensä siis 3-6 osallistujaa, eli 1-2 henkilöä per. ikäryhmäkohtainen asiantuntijaryhmä.
  • Vanhusneuvosto: 1-3 osallistujaa mukaan ikääntyneiden hyvinvoinnin asiantuntijaryhmän työskentelyyn sekä ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelman laadintaan

Ehdotus

Vanhusneuvosto päättää nimetä 1-3 osallistujaa mukaan ikääntyneiden hyvinvoinnin asiantuntijaryhmän työskentelyyn sekä ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelman laadintaan.

Päätös

Vanhusneuvosto päätti nimetä osallistujat mukaan ikääntyneiden hyvinvoinnin asiantuntijaryhmän työskentelyyn sekä ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelman laadintaan seuraavasti; Markku Weckman, Mikko Raunio ja Marja-Liisa Saares.