Perustelut
Asian valmistelija: erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen
Hyvinvointialue seuraa asukkaittensa elinoloja, hyvinvointia ja terveyttä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä alueittain ja väestöryhmittäin sekä raportoi asukkaiden hyvinvoinnista ja terveydestä, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä toteutetuista toimenpiteistä aluevaltuustolle vuosittain. Hyvinvointialueella laaditaan valtuustokausittain alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma, jossa on kuvattuna alueen asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin tila, niihin vaikuttavat tekijät sekä kirjattu valtuustokausittaiset tavoitteet ja toimenpiteet asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 611/2021.) Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma sisältää ikäryhmäkohtaisen hyvinvointitiedon sekä suunnitelmat lasten ja nuorten, työikäisten sekä ikääntyneiden osalta. Jokaisen ikäryhmän osalta kertomuksessa ja suunnitelmissa on huomioitu vammaiset henkilöt sekä eri kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluva väestö.
Alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman laadinta aloitettiin talven 2022 ja alkuvuoden 2023 aikana toteutetulla tiedonkeruulla, jonka jälkeen lasten ja nuorten, työikäisten sekä ikääntyneiden hyvinvointiryhmät koostivat tiedosta keskeiset nostot eri ikäisen väestön hyvinvoinnin ja terveyden vahvuuksista, huolenaiheista ja ilmiöistä. Kevään 2023 aikana käytiin myös ensimmäiset alueelliset HYTE-neuvottelut Vantaan ja Keravan kaupunkien, HUS-yhtymän ja järjestötoimijoiden kanssa. Kerätyn tiedon, ikäryhmäkohtaisten hyvinvointiryhmien nostojen sekä HYTE-neuvottelujen tulosten pohjalta lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta asetti 8.5.2023 kokouksessaan hyvinvointisuunnitelmalle painopistealueet. Painopistealueet ovat palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden turvaaminen, yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus, mielen hyvinvointi, sosiaaliset suhteet sekä hyvinvointihaasteiden ennaltaehkäisy.
Painopisteiden määrittelyn jälkeen ikäryhmäkohtaiset hyvinvointiryhmät työstivät painopistekohtaiset tavoitteet eri ikäryhmittäin. Hyvinvointisuunnitelman yleiseen osioon kirjattiin lisäksi koko hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä koskevia tavoitteita. Kesäkuussa järjestettiin noin 80 osallistujan työpaja keskeisten toimenpiteiden tunnistamiseksi. Toimenpidetyöpajaan osallistui hyvinvointialueen asiantuntijoiden lisäksi laaja joukko sidosryhmiä, mukaan lukien osallistujia järjestöistä, poliisista, seurakunnista sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien toimialoilta. Työpajan tulosten pohjalta ikäryhmäkohtaiset hyvinvointiryhmät työstivät tavoitteiden alle toimenpiteet. Hyvinvointisuunnitelman yleiseen osioon kirjattiin lisäksi koko hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä koskevia toimenpiteitä.
Hyvinvointikertomus- ja -suunnitelmaluonnos valmistui elo-syyskuun vaihteessa. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti 5.9.2023 § 26 kokouksessaan pyytää luonnoksesta lausunnot hyvinvointialueen pelastuslautakunnalta, kansalliskielilautakunnalta, vaikuttamistoimielimiltä, Vantaan ja Keravan kaupungeilta sekä HUS-yhtymältä 16.10.2023 mennessä. Lausuntokierroksen aikana luonnoksia esiteltiin pelastuslautakunnalle, kansalliskielilautakunnalle sekä vaikuttamistoimielimille. Hyvinvointikertomus- ja -suunnitelmaluonnosta esiteltiin jo ennen lausuntokierrosta tulevaisuusjaostoille. Luonnosta selostettiin myös aluehallitukselle 21.9.2023. Tulevaisuusjaostojen evästyksissä ja eri tahojen lausunnoissa todettiin luonnoksen olevan laaja ja monipuolinen kokonaisuus. Yhteistyötä kaupunkien ja muiden sidosryhmien kanssa toivottiin tuotavan luonnoksessa vielä vahvemmin esille. Samoin esimerkiksi monikulttuurisuutta, tuloeroja ja niiden merkitystä hyvinvoinnille sekä asunnottomuuteen liittyviä tekijöitä. Muina teemoina nousi esiin myös esimerkiksi liikunta, opiskeluhuolto, turvallisuus ja lähisuhdeväkivalta. Hyvinvointi-suunnitelmaan ja sen toimenpiteisiin toivottiin lisää konkretiaa.
Kertomus- ja suunnitelmaluonnoksesta pyydettiin ajalla 18.9.–8.10.2023 kommentteja myös asukkailta, sidosryhmiltä ja hyvinvointialueen henkilöstöltä Webropol-kyselyjen avulla. Kyselyihin saatiin yhteensä noin 200 vastausta. Kyselyjen lisäksi haastateltiin noin 40 asukasta. Vastauksissa korostui erityisesti palvelujen saatavuus, saavutettavuus ja oikea-aikaisuus sekä hoitoon pääsy. Palveluista korostuivat vastauksissa erityisesti terveyspalvelut. Vastauksissa nousi vahvasti esiin myös lähipalvelujen ja kasvokkaisten kohtaamisten merkitys sekä riittävän tuen ja tiedon saaminen. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen lisäksi hyvinvoinnin kannalta merkittäviksi asioiksi nostettiin muun muassa ympäristö, liikunta ja liikkuminen, turvallisuus, ruoka sekä sosiaaliset suhteet ja yhteisöllinen toiminta.
Saadun palautteen pohjalta on tehty lukuisia muutoksia hyvinvointikertomukseen ja -suunnitelmaan. Palautteissa esiin nostettuja teemoja on kirjattu vahvemmin asiakirjaan näkyville. Lisäksi esimerkiksi yhteistyötä eri toimijoiden kanssa on kirjattu auki enemmän. Myös hyvinvointisuunnitelman toimenpiteitä on selkiytetty ja konkretisoitu.
Hyvinvointialueen johtoryhmä hyväksyi hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman omalta osaltaan 13.11.2023 kokouksessaan. Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma etenee lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan kautta aluehallitukseen ja aluehallituksen kautta aluevaltuuston hyväksyttäväksi joulukuussa 2023.
Ehdotus
Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää:
- merkitä tiedoksi tulevaisuusjaostojen evästykset alueellisesta hyvinvointikertomuksesta ja -suunnitelmasta sekä lausuntokierrokselta saapuneet lausunnot;
- merkitä tiedoksi yhteenvedon kyselytuloksista hyvinvointialueen asukkaille, sidosryhmille ja henkilöstölle tehdystä kyselystä;
- esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman vuosille 2023–2025 liitteen 1 mukaisesti ja
- tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.
Päätös
Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti.
Lisätietoja päätöksestä antaa vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vakehyva.fi