Perustelut
Aluehallitus 7.4.2022 § 54
Kuvaus
Lain hyvinvointialueesta (hyvinvointialuelaki) 42 §:n mukaan hyvinvointialueen toimintaa johdetaan aluevaltuuston hyväksymän hyvinvointialuestrategian mukaisesti. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa.
Aluevaltuusto on kokouksessaan 8.3.2022 § 11 päättänyt perustaa hyvinvointialuejohtajan viran ja että viran kelpoisuusvaatimuksena on virkatehtävän hoitamiseen soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja useamman vuoden johtamiskokemus, hyvinvointialueen hoitamiseen liittyvien toimialojen tuntemus, kokemus yhteiskuntasuhteiden hoitamisesta sekä suomen kielen hyvä ja ruotsin kielen tyydyttävä kirjallinen ja suullinen taito.
Edelleen aluehallitus on kokouksessaan 15.3.2022 § 7 päättänyt:
- julistaa hyvinvointialuejohtajan viran avoimeksi;
- että viran täyttämisessä sovelletaan kuuden kuukauden koeaikaa;
- valtuuttaa HR-valmistelujohtajan viimeistelemään hakuilmoituksen ja valitsemaan sen julkaisukanavat;
- valita rekrytointiryhmän seuraavasti:
- puheenjohtaja Maarit Raja-Aho
- varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä
- jäsen Lauri Kaira
- jäsen Antero Eerola
- jäsen Olga Gilbert
- jäsen Pirkko Letto
- jäsen Pirjo Luokkala
- jäsen Tanja Aidanjuuri
- HR-valmistelujohtaja ja hallintovalmistelujohtaja ja että
- rekrytointiryhmän sihteerinä toimii päätöksenteon valmistelupäällikkö.
- käydä lähetekeskustelun alustavasta luonnoksesta koskien hyvinvointialuejohtajan johtajasopimusta.
Hyvinvointialuejohtajan virka on ollut haettavana 21.3.2022-4.4.2022 välisenä aikana. Hakuilmoitus on julkaistu Vantaan kaupungin Laura-rekrytointijärjestelmässä, Oikotie-palvelussa, Duunitori-palvelussa, Monster-palvelussa, TE-palveluiden internet-sivuilla, IS:n avainpaikat -osiossa, HS avainpaikat -osiossa, Rekrytointi.com-verkostossa, Kauppalehti-sivustolla, Talouselämä-sivustolla sekä hyvinvointialueen LinkedIn, Twitter, Facebook ja Instragram -tileillä. Hakuilmoitus on oheismateriaalina.
Hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, useamman vuoden johtamiskokemus, hyvinvointialueen hoitamiseen liittyvien toimia, kokemus yhteiskuntasuhteiden hoitamisesta, suomen kielen hyvä ja ruotsin kielen tyydyttävä kirjallinen ja suullinen taito.
Hakuilmoituksessa todettiin muina valintaa tukevina kriteereinä:
- ”omaa ihmiskäsityksen, joka mahdollistaa valmentavan johtajuuden, toisten kyvykkyyteen luottamisen
- erittäin hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky motivoida. Vuorovaikutus on luonteeltaan verkostoitumista ja integraatiota tukevaa ja aikaan saavaa
- hyvät viestintätaidot, selkeä suullinen ja kirjallinen ilmaisutaito
- hyvä paineensietokyky ja ajanhallintataidot
- päätöksenteko ja toimeenpanokyky
- rohkeus asettaa kunnianhimoisia tavoitteita, rohkeus johtaa”
Hakuilmoituksessa esitetyn ohella viran täyttöä ohjaavat perustuslain 125 §:n yleiset virkanimitysperusteet. Näitä ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Yleisen käytännön mukaan taidolla tarkoitetaan koulutuksen ja työkokemuksen avulla hankittuja tietoja, kyky viittaa henkilön tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilökohtaisiin omaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin ja koeteltu kansalaiskunto tarkoittaa yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.
Määräaikaan 4.4.2022 klo 16.00 mennessä virkaa haki yhdeksän hakijaa. Hakijat olivat Timo Aronkytö, Olli Huuskonen, Minna Hyvönen, Emma Lehto, Satu Relander-Mäkinen, Sisko Ruuska, Raija Saari, Tanja Sandell ja Toni Tidenberg.
Rekrytointiryhmä, johon kuuluivat Maarit Raja-Aho (puheenjohtaja), Sirkka-Liisa Kähärä (varapuheenjohtaja), Lauri Kaira, Antero Eerola, Olga Gilbert, Pirkko Letto, Pirjo Luokkala, Tanja Aidanjuuri sekä HR-valmistelujohtaja Anne Sivula, hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen sekä päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos (sihteeri) kokoontui 4.4.2022. Rekrytointiryhmä päätti yksimielisesti jälkeen haastatella hyvinvointialuejohtajan virkaan saapuneista hakemuksista Timo Aronkydön ja Olli Huuskosen. Haastattelut järjestettiin 6.4.2022 sähköisesti Teamsin välityksellä. Muistiot rekrytointiryhmän kokouksista 4.4.2022 ja 6.4.2022 liitteineen ovat oheismateriaalina. Hakijoiden ansiovertailu on liitteenä.
Kokouksessaan 6.4.2022 rekrytointiryhmä päätti esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle, että hyvinvointialuejohtajaksi valitaan joko Timo Aronkytö tai Olli Huuskonen.
Tarkoituksena on, että asia etenisi jo aluevaltuuston 19.4.2022 päätöksentekoon. Aluevaltuuston valtuustoryhmät saavat mahdollisuuden haastatella Huuskosta ja Aronkytöä ennen aluevaltuuston kokousta. HR-valmistelujohtaja koordinoi haastatteluajankohdat valtuustoryhmille.
Lain hyvinvointialueesta 45 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan valitsee aluevaltuusto. Hyvinvointialuejohtaja voidaan valita joko toistaiseksi tai määräajaksi ja hän on virkasuhteessa hyvinvointialueeseen. Jos hyvinvointialuejohtajan vaalissa kukaan ei ole saanut yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan uusi vaali kahden eniten ääniä saaneen välillä. Tässä vaalissa eniten ääniä saanut tulee valituksi. Hyvinvointialuejohtajalla on oikeus käyttää puhevaltaa aluehallituksen puolesta sekä saada hyvinvointialueen viranomaisilta tietoja ja nähtäväkseen asiakirjoja, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.
Hyvinvointialuelain 46 §:n mukaan hyvinvointialueen ja hyvinvointialuejohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan hyvinvointialueen johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen hyväksyy aluehallitus. Johtajasopimukseen voidaan ottaa määräyksiä hyvinvointialuejohtajan ja aluehallituksen puheenjohtajan työnjaosta hyvinvointialueen johtamisessa. Otettaessa sopimukseen työnjakoa koskevia määräyksiä on otettava huomioon, mitä hallintosäännössä määrätään. Johtajasopimukseen voidaan ottaa määräyksiä menettelytavoista, joilla johtajan viran hoitamiseen liittyvät erimielisyydet 47 §:ssä tarkoitetun menettelyn sijasta ratkaistaan. Johtajasopimuksessa voidaan tällöin menettelyn ohella sopia johtajalle maksettavasta erokorvauksesta.
Aluehallitus on kokouksessaan 15.3.2022 § 7 käynyt lähetekeskustelun alustavasta luonnoksesta koskien hyvinvointialuejohtajan johtajasopimusta. Luonnos johtajasopimuksesta on oheismateriaalina.
Lain 47 §:n mukaan aluevaltuusto voi irtisanoa hyvinvointialuejohtajan tai siirtää hänet muihin tehtäviin, jos hän on menettänyt aluevaltuuston luottamuksen. Asia tulee vireille aluehallituksen esityksestä tai vähintään neljäsosan valtuutetuista tehtyä sitä koskevan aloitteen. Asiaa valmisteltaessa johtajalle on ilmoitettava, mihin luottamuksen menetys perustuu, ja varattava hänelle tilaisuus tulla kuulluksi. Irtisanomisen tai muihin tehtäviin siirtämisen edellytyksenä on, että sitä kannattaa vähintään kaksi kolmasosaa kaikista valtuutetuista. Päätös voidaan panna heti täytäntöön. Samalla johtaja voidaan vapauttaa tehtäviensä hoidosta.
Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä, jollei jäljempänä toisin säädetä. Hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu kuntalain 108 §:ssä tai hyvinvointialueesta annetun lain 113 §:ssä säädetyllä tavalla. Edelleen lain 5 §:n mukaan "sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päättymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset. Hakemukseen on liitettävä selvitys hakijan kelpoisuudesta. Kunnanjohtajan virkaan ja valtuuston päätöksen mukaisesti muuhunkin kunnan virkasuhteeseen voidaan suostumuksensa nojalla ottaa sellainenkin henkilö, joka ei ole hakenut sitä ja jonka kelpoisuudesta on esitetty selvitys. " Hyvinvointialuejohtajaa ei siten ole mahdollista valita suostumusmenettelyllä, vaan jokaisen hakijan on jätettävä virallinen hakemus julkisen hakumenettelyn kautta.
Edelleen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 51 §:n mukaan: ”Aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien valinnasta Hyvinvointialuejohtaja valitsee suorat alaisensa, jotka eivät ole toimialajohtajia. Lisäksi hyvinvointialuejohtaja päättää toimialajohtajan avoimen viran hoitajan. Vuonna 2022 ennen toimialajohtajan virassaan aloittamista hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuejohtajien valinnasta. Toimialajohtaja, palvelualuejohtaja ja tehtäväalueen päällikkö ja toimintayksikön esihenkilö valitsee alaisensa muun alaisensa henkilöstön. Palkkauksessa on huomioitava mahdolliset täyttölupamääräykset. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen päättää myös valittavan palkkauksesta noudattaen hyvinvointialueen palkkausjärjestelmää. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen päättää myös valittavan koeajan määräämisestä tai siitä sopimisesta.”
Oheismateriaali:
- Muistio rekrytointiryhmän kokouksesta 4.4.2022 liitteineen
- Muistio rekrytointiryhmän kokouksesta 6.4.2022 liitteineen
- Alustava luonnos hyvinvointialuejohtajan johtajasopimuksesta
- Hakuilmoitus
Liitteet:
- Hakijavertailu (hakijoiden ansiovertailu)
Ehdotus
Aluehallitus päättää:
- että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä hallintosäännön 150 §:n mukaisesti;
- esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:
- suorittaa hyvinvointialuejohtajan virkavaalin;
- todeta, että valinta on ehdollinen siihen asti, kunnes virkaan valittu on esittänyt hyväksyttävän todistuksen terveydentilastaan;
- hyvinvointialuejohtajan palkan;
- että virkaa täytettäessä noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa;
- todeta, että hyvinvointialuelain 46 §:n mukaan hyvinvointialueen ja hyvinvointialuejohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan hyvinvointialueen johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen hyväksyy aluehallitus.
- käydä jatkolähetekeskustelun alustavasta luonnoksesta koskien hyvinvointialuejohtajan johtajasopimusta.
Kokouskäsittely
Hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 21.10 (osallisuusjäävi).
Asian käsittelyn aikana pidettiin neuvottelutauko klo 21.13-21.54.
Päätösehdotus käsiteltiin kohdittain.
Kohdat 1,2.1. ja 2.2. hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.
Kohta 2.3.:
Aluehallituksen puheenjohtaja teki muutetun päätösehdotuksen,jonka mukaan kohta 2.3. muutetaan siten,että hyvinvointialuejohtajan palkka on 15 500 € kuukaudessa, jonka lisäksi tulee autoetu ja puhelinetu.
Päätettyään asiasta käydyn keskustelun aluehallituksen puheenjohtaja totesi, että Antero Eerola oli tehnyt pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosehdotuksen. Muutosehdotus kuului seuraavasti: "Esitys esityslistan kohtaan 54. päätöskohtaan 2.3. -POIS: ”hyvinvointialuejohtajan palkan” TILALLE: ”hyvinvointialuejohtajan palkan olevan 13 390 euroa kuussa”." Antero Eerolan muutosehdotusta ei kannatettu,joten se raukesi kannattamattomana.
Kohdat 2.4.,2,5. ja 3 hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.
Päätös
Aluehallitus päätti:
- että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä hallintosäännön 150 §:n mukaisesti;
- esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:
- suorittaa hyvinvointialuejohtajan virkavaalin;
- todeta, että valinta on ehdollinen siihen asti, kunnes virkaan valittu on esittänyt hyväksyttävän todistuksen terveydentilastaan;
- että hyvinvointialuejohtajan palkka on 15 500 € kuukaudessa, jonka lisäksi tulee autoetu ja puhelinetu;
- että virkaa täytettäessä noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa;
- todeta, että hyvinvointialuelain 46 §:n mukaan hyvinvointialueen ja hyvinvointialuejohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan hyvinvointialueen johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen hyväksyy aluehallitus.
- käydä jatkolähetekeskustelun alustavasta luonnoksesta koskien hyvinvointialuejohtajan johtajasopimusta.
Lisätietoja päätöksestä antaa hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vantaa.fi.
______________________________________________________________________________________________________
Oheismateriaali:
- Muistio rekrytointiryhmän kokouksesta 4.4.2022 liitteineen
- Muistio rekrytointiryhmän kokouksesta 6.4.2022 liitteineen (sis. saapuneet hakemukset)
- Hakuilmoitus
Liitteet:
- Hakijavertailu (hakijoiden ansiovertailu)