Edunvalvontajaosto, kokous 23.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 91 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi hyvinvointialueesta annetun lain sekä eräiden muiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

VAKEDno-2023-3850

Perustelut

Asian valmistelija: konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen

Valtiovarainministeriö on pyytänyt lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi hyvinvointialueesta annetun lain sekä eräiden muiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi hyvinvointialueesta annettua lakia, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia, pelastustoimen järjestämislakia ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla annettua lakia.

Hyvinvointialueiden ja valtion välisiä neuvottelukuntia ja neuvotteluita sekä valtioneuvoston asettamia valtakunnallisia strategisia tavoitteita koskevat säännökset yhtenäistettäisiin ja sääntely siirrettäisiin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaista ja pelastustoimen järjestämislaista hyvinvointialueesta annettuun lakiin. Hyvinvointialueesta annettuun lakiin lisättäisiin täsmennetyt säännökset valtiovarainministeriön tehtävistä hyvinvointialueiden ohjauksessa.

Esityksen tavoitteena on yhtenäistää hyvinvointialueiden valtion ohjausta, selkeyttää valtiovarainministeriön roolia hyvinvointialueiden ohjauksessa sekä varmistaa, että hyvinvointialueiden ohjaus on yhteensopivaa valtioneuvoston asettamien talous- ja finanssipoliittisten tavoitteiden kanssa.

Oheismateriaalina on luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi hyvinvointialueesta annetun lain sekä eräiden muiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Lausunnon antamisen määräaika päättyy 23.11.2023 klo 16.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 31 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää esityksistä ja aluehallitukselta pyydetyistä useampaa toimialaa koskevista lausunnoista sekä näihin rinnastettavista muista tehtävistä, jollei asiaa sen periaatteellisen tai taloudellisen merkityksen johdosta ole saatettava aluehallituksen käsiteltäväksi. Edelleen hallintosäännön 26 §:n mukaan edunvalvontajaoston tehtävänä on vastata osaltaan hyvinvointialueen edunvalvonnasta suhteessa valtionhallintoon, HUS-yhtymään, Vantaan ja Keravan kaupunkeihin sekä muihin sidosryhmiin. Koska asiassa on kyse hyvinvointialueen edunvalvonnallisesti tärkeästä asiasta, tuodaan asia edunvalvontajaoston käsiteltäväksi ennen lausunnon antamista.

Luonnos lausunnosta on oheismateriaalina.

Ehdotus

Edunvalvontajaosto merkitsee tiedoksi luonnoksen hallituksen esitykseksi laiksi hyvinvointialueesta annetun lain sekä eräiden muiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta ja käy keskustelua laaditusta lausuntoluonnoksesta.​​​​​​

Päätös

Edunvalvontajaosto merkitsi tiedoksi luonnoksen hallituksen esitykseksi laiksi hyvinvointialueesta annetun lain sekä eräiden muiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta ja kävi keskustelua laaditusta lausuntoluonnoksesta.​​​​​​

Lisätietoja päätöksestä antaa edunvalvontajaoston puheenjohtaja Maarit Raja-Aho, maarit.raja-aho@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Edunvalvontajaoston jäsen Lauri Kaira saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 14.09.

Liitteet

Oheismateriaali