Aluevaltuusto, kokous 31.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Valtuustoaloite koskien hyvinvointilähete-toimintamallin selvittämistä apua tarvitsevien ihmisten tueksi yhteisöllisin keinoin yhteistyössä Keravan ja Vantaan alueen kolmannen sektorin kanssa (lisäpykälä)

Perustelut

Kokouksen aikana jätettiin seuraava valtuustoaloite:

Anne Karjalaisen valtuustoaloite koskien Hyvinvointilähete-toimintamallin selvittämistä apua tarvitsevien ihmisten tueksi yhteisöllisin keinoin yhteistyössä Keravan ja Vantaan alueen kolmannen sektorin kanssa. Valtuustoaloitteen on allekirjoitanut 18 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Oulussa on kehitetty ikäihmisille hyvinvointilähete (”Social Prescribing”), jonka tavoitteena on löytää kotona asuvat yksinäiset ja apua tarvitsevat ikäihmiset yhteistyössä Oulun kolmannen sektorin kanssa. Hyvinvointilähetteen tarkoituksena on tavoittaa yhteisällisin keinoin yksinäisiä ikäihmisiä, joilla on tarvetta sosiaalisiin kontakteihin ja aktiviteetteihin. Asiakas ohjataan kaupungin tai kaupunginosan jo olemassa oleviin kolmannen sektorin järjestämiin ikäihmisille suunnattuihin kerhoihin ja aktiviteetteihin. Hyvinvointilähetteen voi antaa lääkäri, sairaanhoitaja, kotihoidon työntekijä, sosiaalityöntekijä tai muu sovittu sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä, joka kohtaa työssään aktivoinnin tarpeessa olevan ikäihmisen. Asiakkaalta kysytään lupa antaa hänen yhteystietonsa hyvinvointialueen sopimalle kolmannen sektorin vapaaehtoiselle, joka ottaa yhteyttä asiakkaaseen. Vapaaehtoinen yhdessä asiakkaan kanssa kartoittaa asiakkaan ei-lääketieteelliset tarpeet, kiinnostuksen kohteet ja sopii jatkotoimista. Asiakkaan asuinalueen kolmannen sektorin järjestämistä ikäihmisille sopivista kerhoista ja aktiviteeteista on tehty esite, joka helpottaa asiakkaan kanssa käytävää keskustelua. Vapaaehtoinen hakee ikäihmisen kotoa ja tutustuu aktiviteettiin yhdessä ikäihmisen kanssa. Mikäli aktiviteetti ei sovellu tai ei kiinnosta asiakasta, vapaaehtoinen etsii asiakkaan kanssa uuden aktiviteetin tai kerhon. Mikäli asiakas ei halua antaa yhteystietojaan, hänelle voidaan antaa esite oman alueen aktiviteeteista. Vapaaehtoinen tai kolmannen sektorin työntekijä on koulutettu tehtävään.

Hyvinvointilähetteellä ei korvata hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia palveluita.

Hyvinvointilähete-toimintamallia voi hyödyntää myös muihin kohderyhmiin. Vastaavaa toimintamallia on kokeiltu erityisesti Covid-19-pandemian jälkeisiin haasteisiin Lapin muutamassa kunnassa THL:n rahoittamana.

Lisätietoja: www.hyvinvointilahete.fi
Hyvinvointilähete - Uusi toimintamalli lappilaisessa kontekstissa, Eeva Rossi, Anne Korpelainen ja Minna Zechner, 2022, Lapin yliopisto

Me valtuustoaloitteen allekirjoittajat esitämme, että Vantaa ja Keravan hyvinvointialue yhteistyössä hyvinvointialueen vaikuttamiselinten ja alueen kolmannen sektorin kanssa selvittää Hyvinvointilähete-mallia vastaavan toimintamallin rakentamista hyvinvointialueellemme. Samalla selvitetään toimintamallin kustannukset niin hyvinvointialueelle kuin myös järjestöille vapaaehtoisten organisoinnista ja kouluttamisesta."

Päätös

Aluevaltuusto päätti yksimielisesti merkitä tiedoksi saapuneen valtuustoaloitteen ja lähettää sen aluehallituksen valmisteltavaksi.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.