Områdesfullmäktige, möte 31-05-2022

Protokollet är granskat

§ 52 Fullmäktigemotion om utredning av en verksamhetsmodell för social förskrivning (hyvinvointilähete) som stöd för personer som behöver hjälp med kollektiva metoder i samarbete med tredje sektorn i Kervo och Vanda (additional)

Beskrivning

Under sammanträdet lämnades följande fullmäktigemotion in:

Anne Karjalainens fullmäktigemotion om utredning av en verksamhetsmodell för social förskrivning (hyvinvointilähete) som stöd för personer som behöver hjälp med kollektiva metoder i samarbete med tredje sektorn i Kervo och Vanda. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 18 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

”Uleåborg har i samarbete med den tredje sektorn utvecklat social förskrivning (”Social Prescribing”) för äldre personer. Målet är att i samarbete med tredje sektorn i Uleåborg hitta ensamma äldre personer som bor hemma och som behöver hjälp. Syftet med social förskrivning är att med kollektiva metoder nå de ensamma äldre personer som har behov av sociala kontakter och aktiviteter. Kunden hänvisas till stadens eller stadsdelens klubbar och aktiviteter som redan finns för äldre människor och som ordnas av tredje sektorn. En social förskrivning kan ges av en läkare, sjukvårdare, anställd inom hemvården, socialarbetare eller någon annan överenskommen anställd inom social- och hälsovården som i sitt arbete möter en äldre person som är i behov av aktivering. Kunden frågas om lov att ge hens kontaktuppgifter till en frivillig inom tredje sektorn som välfärdsområdet samarbetar med, som i sin tur kontaktar kunden. Den frivilliga kartlägger tillsammans med kunden kundens icke-medicinska behov, intressen och kommer överens om fortsatta åtgärder. Det finns en broschyr om klubbar och aktiviteter som lämpar sig för äldre personer och som ordnas av tredje sektorn på det område där kunden bor. Broschyren är ett bra hjälpmedel då man diskuterar med kunden. Den frivilliga går efter den äldre personen hemifrån och bekantar sig med aktiviteten tillsammans med den äldre personen. Om aktiviteten inte är lämplig eller inte intresserar kunden, söker den frivilliga efter en ny aktivitet eller klubb tillsammans med kunden. Om kunden inte vill ge sina kontaktuppgifter kan man ge kunden broschyren om aktiviteterna på hens eget område. Den frivilliga eller arbetstagaren på tredje sektorn är utbildad för uppdraget.

Den sociala förskrivningen ersätter inte tjänster som välfärdsområde ansvarar för att organisera.

Verksamhetsmodellen för social förskrivning kan utnyttjas också inom andra målgrupper. Motsvarande verksamhetsmodell har prövats med THL:s finansiering i några kommuner i Lappland, särskilt med tanke på utmaningarna som Covid-19-pandemin har fört med sig.

Mera information: www.hyvinvointilahete.fi (enbart på finska).
Hyvinvointilähete - Uusi toimintamalli lappilaisessa kontekstissa, Eeva Rossi, Anne Korpelainen ja Minna Zechner, 2022, Lapin yliopisto.

Vi som undertecknat fullmäktigemotionen föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde i samarbete med välfärdsområdets påverkansorgan och områdets tredje sektor på vårt välfärdsområde utreder konstruktionen av en motsvarande verksamhetsmodell som modellen för social förskrivning (Hyvinvointilähete). Samtidigt utreds kostnaderna för verksamhetsmodellen både för välfärdsområdet och för organisationerna då det gäller att organisera och utbilda frivilliga.”

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna den inkomna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den till välfärdsområdesstyrelsen för beredning.

Mer information om beslutet ger välfärdsområde förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.