Områdesfullmäktige, möte 31-05-2022

Protokollet är granskat

§ 55 Fullmäktigemotion om att inleda uppsökande alkohol- och drogarbete på sjukhus (additional)

Beskrivning

Antero Eerolas fullmäktigemotion om att inleda uppsökande alkohol- och drogarbete på sjukhus. 15 fullmäktigeledamöter har undertecknat fullmäktigemotionen. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

Allmänt kan man konstatera att koronatiden har lett till en ökning av alkohol- och drogproblemen i Finland. Fastän den totala konsumtionen av alkohol och illegala droger ser ut att ha sjunkit, har grov användning och de problem detta medför samlats alltmer på dem som har allvarliga alkohol- och drogproblem.
 
De svåra rusmedelsproblemen syns också i jourverksamheten på sjukhusen och inom den akuta avvänjningsvården. Enligt Tukikohta ry som gör rusmedelsarbete i huvudstadsregionen är en femtedel av patienterna på jouren påverkade av rusmedel och till och med en tredjedel av jourbesöken beror på något sätt av alkohol eller droger.
 
Drogberoende har ofta också andra problem som hör ihop med att hantera vardagen och sköta dagliga ärenden. Eftersom alkohol- och drogproblemen dominerar tillvaron är det svårt att lösa dessa problem. Även om sjukhuset ger bra vård har hälsovårdstjänsterna inte efter vårdperioden möjlighet att hjälpa människor då det gäller problem i samband med att hantera livet och att ge stöd i vardagen. Dessa problem i vardagen kan utgöra ett betydligt hinder för ett senare eventuellt drogfritt liv.

Därför borde vi kunna erbjuda alkohol- och drogpatienter uppsökande tjänster inom alkohol- och drogarbete redan under sjukhusperioden.


Tukikohta ry har redan i flera års tid gjort uppsökande alkohol- och drogarbete på sjukhus. Genom det så kallade SATU-projektet erbjuds rusmedelsberoende stöd och servicehandledning på sjukhuset. Det finns erfarenhet av detta bland annat på Haartmanska sjukhuset och Malms sjukhus i Helsingfors.
 
Genom uppsökande alkohol- och drogarbete skulle vi kunna erbjuda hjälp och stöd till dem som använder rusmedel i stora mänger och som uppvisar psykiska symptom. Samtidigt skulle det vara möjligt att separat kartlägga respektive individs livssituation och hens behov av hjälp och stöd. En alkohol- och drogberoende människa kunde få stöd för att självständigt sköta sina ärenden och få kontroll över sin livssituation under sjukhusvistelsen och efter den. Dessutom skulle det kunna finnas tillgång till kamratstöd. Som en helhet skulle detta leda till en minskning av de nackdelar som alkohol- och drogberoende för med sig.
 
Utifrån vad som tidigare konstaterats gör vi ledamöter som skrivit under motionen en fullmäktigemotion enligt följande:
 
Vanda och Kervo välfärdsområde inleder uppsökande alkohol- och drogarbete inom hälsovårdstjänsterna. Avsikten är att erbjuda stöd och hjälp till dem som på grund av svåra alkohol- och drogproblem kommer till jouren eller annan sjukhusvård, för att klara problemen i vardagen och att hantera sin livssituation. Vi kunde också i denna fråga samarbeta med organisationer inom tredje sektorn.”

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna den inkomna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till välfärdsområdesstyrelsen för beredning.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.