Områdesfullmäktige, möte 31-05-2022

Protokollet är granskat

§ 54 Fullmäktigemotion om att börja använda lätt språk som servicespråk på Vanda och Kervo välfärdsområde (additional)

Beskrivning

Under sammanträdet lämnades följande fullmäktigemotion in:

Socialdemokraternas fullmäktigegrupp lämnade in en fullmäktigemotion om att börja använda lätt språk som servicespråk på Vanda och Kervo välfärdsområde. 33 fullmäktigeledamöter har undertecknat fullmäktigemotionen. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

”Lätt finska är den form av det finska språket som är lättast att förstå. I lätt språk gör man språket lättare då det gäller språkets innehåll, ordförråd och struktur. Lätt språk är avsett för personer som har svårigheter att läsa eller förstå allmänspråk. Lätt språk är ännu lättare än klarspråk. I lätt språk beaktas läsarnas språkliga specialbehov, till exempel genom att rikta texten till läsaren, använda bekanta ord och lätta strukturer och genom att minska på mängden information. (THL, Handbok om funktionshinderservice).

Då välfärdsområdet börjar använda lätt språk som servicespråk blir servicestigarna effektivare, kostnaderna minskar och livskvaliteten för invånarna på området blir bättre. Av denna orsak föreslår vi att lätt språk börjar användas som servicespråk på Vanda och Kervo välfärdsområde.

Lätt språk hjälper en person att förstå, om personen har språkliga eller kognitiva utmaningar. Användningen av lätt språk, som är en del av den kognitiva tillgängligheten då det gäller information, gynnar oss alla. De som särskilt gynnas är personer med funktionshinder, talskada och personer med autismspektrumtillstånd samt personer med invandrarbakgrund och invånare med neurologiska sjukdomar. Användningen av lätt språk stöder språkinlärning, främjar delaktighet och minskar behovet av tolkningstjänster. Det går också snabbare att sköta ärenden och frigör personalens tid till andra kunder, då en person förstår vad ärendet handlar om. Det är väsentligt att använda lätt språk i kriskommunikation, så att alla snabbt förstår vad som händer och vad man måste göra.

En människa, som inte kan läsa dokument som handlar om hen själv, kan inte använda offentlig service på ett ändamålsenligt sätt. Hen behöver mycket hjälp eller får inte tillgång till service, eventuellt marginaliseras hen. Det finns uppskattningsvis 750 000 personer i Finland som behöver lätt språk. Antalet personer i Finland som är i språkligt utsatt ställning ökar. Av invånarna på Vanda och Kervo välfärdsområde har ca 22 % ett annat språk som modersmål och antalet växer hela tiden. Även det faktum att befolkningen på vårt välfärdsområde åldras ökar behovet av lätt språk i framtiden.

Den språkliga tillgängligheten förverkligas då en människa känner till servicen, får service, förstår de anvisningar hen får och blir förstådd då hen uträttar ärenden. På detta vis kan en människa ta ansvar för sin egen vård och självbestämmanderätten förverkligas. Enligt justitieministeriets utredning ska all kommunikation syfta till att ske på lätt språk (Utredning om förverkligandet av likabehandling i valfrihetsförsöken i anslutning till social- och

hälsovårdstjänster. Fokus på språklig tillgänglighet – Valto (valtioneuvosto.fi).  Ett jämlikt samhälle möjliggör en jämlik delaktighet för alla.

SDP:s fullmäktigegrupp föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde lägger till lätt språk i servicespråkutbudet vid sidan av finska och svenska.”

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna den inkomna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till välfärdsområdesstyrelsen för beredning.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.