Områdesfullmäktige, möte 31-05-2022

Protokollet är granskat

§ 53 Fullmäktigemotion om att börja använda teammodellen som arbetssätt på hälsostationerna på Vanda-Kervo välfärdsområde (additional)

Beskrivning

Under sammanträdet lämnades följande fullmäktigemotion in:

Marja Ahavas, Anniina Pylsys och Olga Gilberts fullmäktigemotion om att börja använda teammodellen som arbetssätt på hälsostationerna på Vanda-Kervo välfärdsområde. 31 fullmäktigeledamöter har undertecknat fullmäktigemotionen. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

”I flera kommuner och samkommuner används en teammodell som arbetssätt. Modellen möjliggör kontinuitet i vården och tillgång till vård inom en vecka.

Forskning har visat att kontinuiteten på vården är ett centralt element då det gäller kvaliteten på primärvården. En kontinuerlig vård har ansetts vara särskilt viktig för patienter som har långvariga problem med hälsan eller sjukdomar, är multisjuka eller av andra orsaker har stort behov av att använda hälsotjänster i omfattande utsträckning. En kontinuerlig vård leder också till att kunden är nöjdare, att främjandet av hälsan lyckas bättre och att kunden engagerar sig mera i vården. Ytterligare minskar behovet av sjukhusvård och dödligheten sjunker som en följd av att vården är kontinuerlig.

Vi måste förstärka det multiprofessionella samarbetet så att hälsovårdstjänsterna fungerar smidigt, kostnadseffektivt och att vårdgarantin på sju dagar förverkligas. I ett multiprofessionellt team deltar läkare och vårdare och, i mån av möjlighet, socialarbetare, psykiatriska sjukvårdare och fysioterapeuter. I teammodellen börjar det multiprofessionella teamet genast utreda patientens problem i samband med det första kontakttagandet. En del av patientens problem kan skötas redan under samma dag och till och med på distans. Med hjälp av modellen tryggas kontinuiteten då det är samma team som alltid sköter samma patienter. Om några teammedlemmar är borta eller byts ut garanterar teammodellen att vården inte avbryts helt, utan att vården fortsätter i stort sett som tidigare. Varje patient kan få egen individuell och skräddarsydd service snabbt, smidigt och kostnadseffektivt.

Vi föreslår att hälsostationerna på Vanda-Kervo välfärdsområde skulle utveckla verksamheten enligt teammodellen med beaktande av omständigheterna vid de lokala hälsostationerna.”

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna den inkomna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till välfärdsområdesstyrelsen för beredning.

Mer information om beslutet ger av välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.