Områdesfullmäktige, möte 31-05-2022

Protokollet är granskat

§ 48 Uppdatering av förvaltningsstadgan för välfärdsområdet från och med 31.5.2022

VAKEDno-2022-12

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelsen 18.5.2022 § 75

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos

Vanda och Kervo välfärdsområdesfullmäktige har vid sitt sammanträde 19.4.2022 § 40 beslutat att godkänna samarbetsavtalet för det gemensamma räddningsverket för Vanda och Kervo samt Mellersta Nylands välfärdsområden. Mellersta Nylands välfärdsområdesfullmäktige har vid sitt sammanträde 28.4.2022 § 31 beslutat att för sin del godkänna samarbetsavtalet för det gemensamma räddningsverket för Vanda och Kervo samt Mellersta Nylands välfärdsområden.

Till följd av besluten att godkänna samarbetsavtalet ska varje välfärdsområdes förvaltningsstadga uppdateras så att dessa motsvarar det som överenskommits i samarbetsavtalet. Därför föreslås att förvaltningsstadgan uppdateras vad gäller följande delar:

  • 2 § Välfärdsområdets verksamhet och uppgifter: tilläggs följande: ”Välfärdsområdet ordnar räddningsväsendets tjänster för två välfärdsområden. I samarbetsavtalet har avtalats om att räddningsverket på Mellersta Nylands välfärdsområde organiseras som en del av Vanda och Kervo välfärdsområdes organisation.”
  • § 14 Räddningsnämnden: tilläggs det som avtalats om i samarbetsavtalet om tillsättandet av räddningsnämnden: ”Räddningsnämnden har 15 ledamöter och varje ledamot har en personlig ersättare. Av ledamöterna är 8 från Vanda och Kervo välfärdsområde och 7 från Mellersta Nylands välfärdsområde. Valbara personer i vederbörande välfärdsområden kan vara räddningsnämndens ledamöter. Minst hälften av ledamöter och ersättare i båda välfärdsområden ska vara ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Vanda och Kervo välfärdsområdesfullmäktige utser bland ledamöterna i räddningsnämnden en ordförande och Mellersta Nylands välfärdsområde utser bland ledamöterna i räddningsnämnden en vice ordförande. Välfärdsområdesstyrelsens ordförande och välfärdsområdesdirektören från båda välfärdsområdena har rätt att närvara och yttra sig vid räddningsnämndens sammanträden.” 
  • 24 § Räddningsnämndens uppgifter och befogenheter: i paragrafen tilläggs uppgifter och befogenheter för räddningsnämnden som definierats i 14 §.
  • Övertagningsrätt för välfärdsområdesstyrelsen: tilläggs följande: ”I det samarbetsavtal om Mellersta Nylands räddningsverk som Vanda och Kervo samt Mellersta Nylands välfärdsområde godkänt avtalas om att välfärdsområdesstyrelsen i Vanda och Kervo välfärdsområde inte har övertagningsrätt i beslut som fattats av välfärdsområdens gemensamma organ, räddningsnämnden.”
  • 34 § Förändringsledare för räddningsväsendet: tilläggs följande: Förändringsledaren för räddningsväsendet fungerar som föredragande för räddningsnämnden tills räddningsverkets sektordirektör har valts.
  • 45 § Inrättande och indragning av tjänster samt ändring av behörighetsvillkoren och beteckningen för en tjänst: tilläggs följande: Räddningsnämnden beslutar om de ärenden som berör räddningsverket enligt det som anges i 24 §.
  • 78 § Beslut om avgifter: tilläggs följande: Räddningsnämnden beslutar om de ärenden som berör räddningsverket enligt det som anges i 24 §.

Dessutom föreslås följande ändringar i förvaltningsstadgan:

  • 77 § Finansförvaltning: Det föreslås att ekonomiberedningsdirektören beviljas rätten att fatta beslut om kortfristig upplåning (lån med en löptid på mindre än ett år). Välfärdsområdesstyrelsen skulle fatta beslut om långfristiga lån (lån med en löptid på över ett år).
  • 108 § Närvaro vid sammanträde: till paragrafen föreslås följande tillägg: ”Dessutom har förändringsledaren för social- och hälsovårdsreformen, förändringsledaren för räddningsväsendet, förvaltningsberedningsdirektören samt juristen närvaro- och yttranderätt vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden”, så att närvaro- och yttranderätt inte behöver beviljas separat varje gång.
  • 130 § Fullmäktigeledamöternas motioner:  Till paragrafen föreslås följande tillägg: "Denna frist på 6 månader tillämpas inte 2022."

Egentliga ändringsförslag är markerade i grönt i det bifogade utkastet till förvaltningsstadga (130 § tillägg i blått). 

Så att den räddningsnämnd som bestämts om i förvaltningsstadgan kan väljas vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 31.5.2022 är avsikten att förvaltningsstadgan ska träda i kraft genast efter att den godkänts.  I förvaltningsstadgan bestäms om hur kommunen ska ordna sin interna förvaltning och verksamhet. Av denna orsak kan förvaltningsstadgan enligt vedertagen praxis tillämpas genast då den eller en ändring i den har godkänts. Om paragrafen om godkännandet av förvaltningsstadgan eller en ändring i den justeras genast vid fullmäktiges sammanträde, är det möjligt att tillämpa förvaltningsstadgan exempelvis på beslut som fattas vid samma sammanträde.

Efter det ska förvaltningsstadgan uppdateras så att den motsvarar den personalorganisation som inleder sin verksamhet 1.1.2023. Samtidigt bereds delegeringen av beslutanderätten för individärenden. Dessa ska vara färdiga när organiseringsansvaret överförs till välfärdsområdet 1.1.2023. Beslut om denna uppdatering ska fattas i fullmäktige vid utgången av 2022. Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige vid sitt sammanträde 8.3.2022 § 4 beslutat att välfärdsområdesfullmäktige utvärderar behovet av ändringar i förvaltningsstadgan under året och gör vid behov ändringar i den i slutet av 2022. I beredningen deltar de politiska grupperna och välfärdsområdesstyrelsen presenterar förslaget för välfärdsområdesfullmäktige.

Förslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

1.     godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde;

2.     att förvaltningsstadgan träder i kraft genast efter godkännandet och att protokollet justeras redan under sammanträdet för detta beslut.

Behandling vid sammanträdet

Under behandlingen togs en paus i sammanträdet kl. 18:58–19:07. Riitta Särkelä återvände till sammanträdet under pausen.

Ändringarna som föredraganden gjort i redogörelsen har beaktats i protokollet.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö,​ timo.aronkyto@vantaa.fi.

_________________________________________________________________________________________________

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

  1. godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde;
  2. att förvaltningsstadgan träder i kraft genast efter godkännandet och att protokollet justeras redan under sammanträdet för detta beslut.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

------------

Protokollet justerades för detta beslut under sammanträdet genast efter att beslutet hade fattats.