Perustelut
Kokouksen aikana jätettiin seuraavat valtuustoaloitteet:
1. Keskustan aluevaltuustoryhmän valtuustoaloite "Omaishoitajien palvelutarpeiden tunnistaminen ja jaksamisen tukeminen". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 24 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:
"Aluevaltuuston on ryhdyttävä pikaisiin toimenpiteisiin omaishoitajien palvelutarpeiden tunnistamiseksi sekä erityisesti omaishoitajien jaksamisen tukemiseksi. Omaishoitajat tekevät merkityksellistä työtä kehitysvammaisten ja sairaiden läheistensä hyvinvoinnin turvaamiseksi."
2. Valta kuuluu kansalle -aluevaltuustoryhmän valtuustoaloite "Ennakointi lakisääteisen väärinkäytösten ilmiantokanavan perustamiseksi hyvinvointialueelle, ns. Whistleblower-direktiivi". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 11 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:
"Hallitus antoi syyskuussa 2022 eduskunnalle esityksen kansalliseksi laiksi ilmoittajansuojelulaista. Kansallisella lailla pannaan täytäntöön väärinkäytöksistä tai niiden epäilyistä ilmoittavien henkilöiden suojelua koskeva niin sanottu whistleblower-direktiivi. Yli 50 työntekijää työllistävillä yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioilla on velvollisuus perustaa sisäinen luottamuksellinen ilmoituskanava, kun kansallinen lainsäädäntö tulee voimaan.
Laki kieltää vastatoimet, jotka kohdistuvat väärinkäytöksestä ilmoittajaan. Henkilö, joka työnsä yhteydessä havaitsee tai epäilee yleisen edun vastaista toimintaa, voi kanavan kautta turvallisesti ilmoittaa huomioistaan organisaatiolleen. Laki ilmoittajansuojelusta edellyttää, että ilmoitus väärinkäytöksestä on voitava tehdä turvallisesti ja siten, että ilmoittajan henkilöllisyys on suojattu. Laki kieltää myös mahdolliset vastatoimet ilmoittajaa kohtaan. Vastatoimien kiellon rikkomisesta tai ilmoittamisen estämisestä voi seurata vahingonkorvausvastuu ja velvollisuus maksaa hyvitystä ilmoittajalle.
Hallituksen esityksen (HE 147/2022 vp) mukaan julkishallinnolla – mukaan lukien kunnat, kuntayhtymät, kuntien tytäryhtiöt sekä hyvinvointialueet – on aikaa kolme kuukautta lain voimaan tulon jälkeen ottaa käyttöön sisäinen ilmoituskanava, jolla väärinkäytöksistä voi ilmoittaa. Vaikka ilmoituskanavaa ei voida edellyttää kunnilta ja muulta julkishallinnolta ennen lain voimaantuloa on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen syytä varautua ennakoivasti ilmiantokanavan tekniseen toteutukseen, jotta se on käytössä heti kansallisen lain tultua voimaan. Ns. whistleblower-sääntely tullee kansallisesti voimaan kevätkesällä 2023.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tulee kartoittaa yhdessä Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa mahdolliset jo olemassaolevat sisäiset ilmiantokanavat ja käytänteet ja koordinoida ne toimivaksi hyvinvointialueen käyttöön heti lain astuttua voimaan."
3. Pia Lohikosken valtuustoaloite "Laaditaan asunnottomuuden poistamiseen tähtäävä ohjelma Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 19 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:
"Laaditaan asunnottomuuden poistamiseen tähtäävä ohjelma Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle
Asunnottomuuden poistamiseen tarvitaan hyvinvointialueiden ja kuntien välistä yhteistyötä. Tärkeintä on varmistaa, että asunnottomat ja heidän palvelunsa eivät sote-uudistuksen myötä tipahda hyvinvointialueen ja kuntien väliin.
Erityisesti pitkään asunnottomuudesta kärsineet tarvitsevat aktiivista tukea muiden elämän haasteiden ratkaisemiseen ja asumisen onnistumisen varmistamiseen. Tämän mahdollistaminen vaatii yhteistyötä hyvinvointialueiden, kuntien sekä kolmannen sektorin toimijoiden välillä.
Me allekirjoittaneet aluevaltuutetut esitämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle laaditaan asunnottomuuden poistamiseen tähtäävä ohjelma."
Päätös
Aluevaltuusto päätti yksimielisesti merkitä tiedoksi saapuneet valtuustoaloitteet ja lähettää ne aluehallituksen valmisteltavaksi.
Lisätietoja päätöksestä antaa vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos, riikka. liljeroos@vantaa.fi.