Områdesfullmäktige, möte 22-11-2022

Protokollet är granskat

§ 98 Fullmäktigemotioner (additional)

Beskrivning

Under sammanträdet lämnades följande fullmäktigemotioner:

1. Centerns fullmäktigegrupps fullmäktigemotion ”Identifiering av närståendevårdares servicebehov och stödjandet av orken”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 24 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”Områdesfullmäktige måste vidta brådskande åtgärder för att identifiera närståendevårdares servicebehov och i synnerhet för att stödja närståendevårdares ork. Närståendevårdare utför meningsfullt arbete för att trygga välbefinnandet för närstående personer med funktionshinder och sjukdomar.”

2. Makten tillhör folkets fullmäktigegrupps fullmäktigemotion ”Framsyn angående grundande av en lagstadgad kanal för anmälan om missbruk på välfärdsområdet, det så kallade Whistleblower-direktivet”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 11 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”I september 2022 överlämnade regeringen en proposition till en nationell visselblåsarlag till riksdagen. Den nationella lagen verkställer det så kallade whistleblower-direktivet som rör skydd av personer som rapporterar om överträdelser eller misstankar om överträdelser. Organisationer inom den privata och offentliga sektorn med i regel minst 50 anställda är skyldiga att skapa en intern rapporteringskanal när den nationella lagstiftningen träder i kraft.

Lagen förbjuder repressalier mot den rapporterande personen. Personer som i ett arbetsrelaterat sammanhang upptäcker eller har misstankar om brott mot allmänintresset ska kunna rapportera om detta åt sin organisation på ett tryggt sätt genom rapporteringskanalen. Enligt visselblåsarlagen ska visselblåsning kunna ske på ett tryggt sätt och så att den rapporterade personens identitet är skyddad. Lagen förbjuder också möjliga repressalier mot den rapporterande personen. Brott mot förbudet mot repressalier eller förhindrande av rapportering kan leda till skadeståndsansvar och skyldighet att betala gottgörelse till den rapporterande personen.

Enligt regeringspropositionen (RP 147/2022 rd) har den offentliga förvaltningen – inklusive kommuner, samkommuner, kommunernas dotterbolag och välfärdsområden – tre månader på sig att efter att lagen trätt i kraft ta i bruk en intern rapporteringskanal dit överträdelser kan rapporteras. Även om rapporteringskanalen inte kan krävas av kommuner och övrig offentlig förvaltning innan lagen trätt i kraft så bör Vanda och Kervo välfärdsområde förbereda sig på det tekniska verkställandet av en rapporteringskanal, så att den är i bruk så snart den nationella lagen träder i kraft. Den så kallade whistleblower-bestämmelsen kommer troligen att träda i kraft nationellt under försommaren 2023.

Vanda och Kervo välfärdsområde bör tillsammans med Vanda och Kervo städer kartlägga eventuella befintliga interna rapporteringskanaler och praxis, och samordna dem för välfärdsområdets bruk så snart lagen träder i kraft.”

3.. Pia Lohikoskis fullmäktigemotion ”Utarbetande av ett program som syftar till att eliminera bostadslösheten i Vanda och Kervo välfärdsområde”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 19 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”Utarbetande av ett program som syftar till att eliminera bostadslösheten i Vanda och Kervo välfärdsområde

För att eliminera bostadslöshet krävs samarbete mellan välfärdsområden och kommuner. Det viktigaste är att säkra att bostadslösa och deras tjänster inte hamnar utanför välfärdsområdet och kommunerna som följd av social- och hälsovårdsreformen.

Särskilt de som drabbats av bostadslöshet under en lång tid behöver aktivt stöd för att klara av utmaningarna i livet och lyckas finna boende. Detta kräver att välfärdsområden, kommuner och aktörer inom tredje sektorn gör samarbete.

Vi områdesledamöter som undertecknat föreslår att i Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetas ett program som syftar till att eliminera bostadslösheten."

Beslut

Områdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna för kännedom de inkomna fullmäktigemotionerna och sända dem för beredning i välfärdsområdesstyrelsen.

Mer information om beslutet ges av tf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vantaa.fi