Områdesstyrelsen, möte 04-03-2025

Protokollet är granskat

§ 47 Beviljande av organisationsunderstöd för verksamhet som stöder social- och hälsovården

VAKEDno-2024-3957

Tidigare behandling

Beskrivning

Asian valmistelijat: palvelualuejohtaja Elina Eeva, tehtäväaluepäällikkö Marja Veikkolainen ja erityisasiantuntija Hilda Hakkarainen 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 26 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on päättää hyvinvointialueen avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti kokouksessaan 25.9.2024 § 42 avata avustushaun hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ajalle 1.10.2024-31.10.2024.  

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan avustushaku vuodelle 2025 oli auki lautakunnan päätöksen mukaisesti 1.10.–30.10.2024 välisen ajan. Hausta ilmoitettiin kuulutuksella ja viestittiin erilaisissa hyvinvointialueen viestintäkanavissa sekä 1.10.2024 järjestetyssä avustusinfossa. 

Hakemuksia saapui yhteensä 80 kappaletta 76 eri hakijalta. Saapuneista hakemuksista 28 oli kumppanuusavustushakemuksia ja 52 toiminta-avustushakemuksia. Yksi toiminta-avustushakemus saapui myöhässä ja se joudutaan hylkäämään. Haettu avustusmäärä on yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa. Hakemukset on käsitelty yhteistyössä hyvinvointialueen toimialojen sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa.  

Avustuksia myönnetään hakemuksesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toimiville rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja muille yhteisöille tai toispaikkakuntalaisille rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja yhteisöille, mikäli niiden avustettava toiminta kohdistuu keravalaisiin ja vantaalaisiin. Hyvinvointialue voi myöntää avustuksia yhdistyksille ja yhteisöille, joiden tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Avustusta voidaan myöntää myös rekisteröimättömille yhdistyksille ja toimintaryhmille, mikäli siitä on erikseen määritelty kyseisen avustusmuodon avustuslajikohtaisissa periaatteissa.  

Avustusperiaatteissa todetaan, että hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ensisijaisesti siltä osin kuin toiminta tukee hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä. Avustuksia myönnetään toimintaan, joka on hyvinvointialueen arvojen mukaista ja edistää strategisten tavoitteiden toteutumista sekä tukee hyvinvointialueen omaa palvelutoimintaa. Avustusehdotusta laadittaessa kiinnitettiin huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen ja vaikuttavuuteen.  

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan avustettavan toiminnan tulee  

  • edistää hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumista  

  • tukea ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja. Näitä ovat lasten, nuorten ja perheiden, aikuissosiaalityön, vammaisten, vanhusten sekä terveydenhuollon palvelut. Tukemisella ja täydentämisellä tarkoitetaan hyvinvointialueen palveluketjujen ja -kokonaisuuksien vahvistamista ja monipuolistamista yleishyödyllisellä toiminnalla.   

  • olla lähtökohtaisesti avointa sekä vantaalaisille että keravalaisille asukkaille ja / tai asiakkaille.  

  

Avustuksen saajalla tulee olla käytössä sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntemusta. Avustuksen saajan tulee lisäksi osoittaa näyttöä kohderyhmälle suunnatusta vaikuttavasta toiminnasta ja kohderyhmän osallistamisesta toiminnan kehittämiseen. Avustuksen saajalla tulee olla myös valmius toimia yhteistyössä hyvinvointialueen palvelujen, verkostojen ja muiden toimijoiden kanssa. 

Avustettavan toiminnan tulee kohdistua haavoittuviin ryhmiin, kuten lapsiin ja nuoriin, ikääntyneisiin, pitkäaikaissairaisiin ja vammaisiin, mielenterveys- ja päihdepalveluja tai kriisiapua tarvitseviin, asunnottomiin, toimeentulovaikeuksissa oleviin, maahanmuuttajataustaisiin henkilöihin tai vähemmistökieli- ja -kulttuuriryhmiin.  

Avustusta myönnettäessä kiinnitetään huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen ja vaikuttavuuteen. Lisäksi huomioidaan hakijan oma rahoitusosuus ja samalle hakijalle mahdollisesti aiemmin myönnettyjen avustusten käyttötarkoituksen toteutuminen. 

Kumppanuusavustuksella tuettavan toiminnan tulee lisäksi  

  • vahvistaa erityisen vaikuttavalla tavalla hyvinvointialueen asukkaiden ja asiakkaiden hyvinvointia ja toiminnan puuttuminen huonontaa selkeästi kohderyhmän selviytymistä arjesta.   

  • tukea merkittävällä tavalla hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa eikä hyvinvointialue itse tuota vastaavaa palvelua.   

  • avun ja tuen saajat tulevat toimintaan hakeutuen itse toiminnan piiriin ja / tai sosiaali- ja terveystoimen ohjaamina.  

  • toimintaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.   

  • toimijalla on vapaaehtoistoimijoiden lisäksi myös palkattua henkilöstöä.  

  

Avustus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan järjestämisen kuluihin. Avustuksen kuluina hyväksytään hakemuksessa olevat toiminnasta aiheutuvat kustannukset, kuten palkkakulut sekä yksilö- ja ryhmätoiminnasta aiheutuvat kustannukset. Avustuksella voi kattaa myös yleiskuluja, kuten vuokra- tai puhelinkuluja ja toiminnan järjestämiseen liittyviä aineiston hankintakuluja.  

Päätösesityksessä esitetään avustusta 39 hakijalle yhteensä 920 000 euroa. Toiminta-avustusta esitetään 24 hakijalle yhteensä 91 000 euroa ja kumppanuusavustusta 15 hakijalle yhteensä 829 000 euroa. Viiden hakijan osalta esitetään avustusta myönnettävän kumppanuusavustuksen sijaan toiminta-avustuksena. Kahden hakijan osalta esitetään avustusta myönnettävän toiminta-avustuksen sijaan kumppanuusavustuksena. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta on käsitellyt alustavaa ehdotusta 920 000 euron avustusmäärärahan jakamisesta vuodelle 2025 kokouksissaan 18.12.2024 § 60 ja 16.1.2025 § 3. 

Avustuksen saajat ovat velvollisia noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.  

Hallintosäännön 26 §:n 10 kohdan mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Edelleen hallintosäännön 24 §:n 14 kohdan mukaan aluehallitus päättää avustusten myöntämisestä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan ehdotuksen pohjalta.

Beslutsförslag

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2025 avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.

Beslut

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle.

 

 

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintojohtaja Riikka Rajahalme, riikka.rajahalme@vakehyva.fi.

Möte hantering

Aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-aho poistui tämän pykälän käsittelyn aikana klo 18.10. Nuorisovaltuuston varaedustaja Walid Azizi poistui tämän pykälän käsittelyn aikana klo 19.14. 

Beslutsförslag

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2025 avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.

 

Tarkastetaan ja hyväksytään pöytäkirja tämän pykälän osalta heti kokouksessa.

Beslut

Hyväksyttiin muutettu esitys:

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2025 avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.


Lautakunta edellyttää, että Marjatta-säätiön avustus kohdennetaan erityisesti polkutoimintaan ja varmistetaan, että toiminta jatkuu sekä Myyrrastissa että Havurastissa.

Tarkastettiin ja hyväksyttiin pöytäkirja tämän pykälän osalta heti kokouksessa.

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintojohtaja Riikka Rajahalme, riikka.rajahalme@vakehyva.fi.

_______

Päätöksenteon jälkeen Soile Eriksson jätti eriävän mielipiteen, joka kuului seuraavasti: "Yhden järjestön kumppanuusavustuksen leikkaaminen yli 40 prosentilla edellisvuoteen verrattuna on kohtuutonta ottaen huomioon, että muiden kumppanuusavustusta saaneiden tuki pysyi samana tai lisääntyi sekä ottaen huomioon, että avustuksen leikkaaminen kohdistuu laajasti ikäihmisten toimintakykyä ylläpitävään toimintaan". Eriävään mielipiteeseen yhtyivät Kimmo Kiljunen, Jari Laukia ja Elina Nykyri.

Merkittiin, että Susanna Kaiju jätti pöytäkirjalausuman, joka kuului seuraavasti: "Kaikki avustuksia hakeneet toimijat tuottavat omalla tavallaan arvokasta toimintaa. Keravan Polkua olisimme halunneet tukea enemmän, ja toivomme sen onnistuvan jatkossa terävöittämään ja kohdentamaan toimintaansa osuvammin sekä luomaan vaikuttavuusarviointiinsa parempia työkaluja. Toiminnassa on aineksia monistaa sitä laveammalle hyvinvointialuetta". Pöytäkirjalausumaan yhtyivät Roosa Haapalainen, Jukka Nevala, Merja-Liisa Vasarainen, Laura Tulikorpi, Sirpa Kauppinen, Kai-Ari Lundell, Tuomas Vanhanen ja Jarkko Rönnholm.

Lisäksi merkittiin, että Laura Tulikorpi jätti pöytäkirjalausuman, joka kuului seuraavasti: "Järjestöt tekevät äärimmäisen tärkeää työtä asukkaiden hyvinvoinnin eteen ja kiitämmekin kaikkia järjestöjä, myös niitä jotka jäivät tällä kertaa ilman avustusta. Avustus on monelle riittämättömän kokoinen. Ilman järjestötyötä monen ihmisen elämä olisi vaikeampaa tai jopa vaakalaudalla. Niukkuutta jakaessa yhden lisäys on toisen toisen tärkeästä työstä pois. Avustuskriteereiden noudattaminen on oikeudenmukaisuuden edellytys. Kannustammme kaikkia jatkamaan arvokasta työtä".  Pöytäkirjalausumaan yhtyivät Kai-Ari Lundell, Jarkko Rönnholm, Tuomas Vanhanen, Susanna Kaiju, Roosa Haapalainen, Merja-Liisa Vasarainen ja Jukka Nevala.

Möte hantering

Päätettyään asiasta käydyn keskustelun lautakunnan puheenjohtaja totesi, että Soile Eriksson oli tehnyt pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosehdotuksen. Muutosehdotus kuului seuraavasti: ”Sosiaalidemokraattisen ryhmän esitys: Kaikille suurille toimijoille (30 000 euroa tai yli) myönnetään sama summa kuin vuonna 2024 eli koskee seuraavia (Etelä-Suomen Klubitalot, MLL, Mieli Rikosuhripäivystys, Monica-naiset, SPR, Vantaan A-kilta). Poikkeuksena Vantaan Turvakoti ry pohjaesityksen mukaan. Marjatta-säätiö 150 000 euroa, Keravan polku ry 20 000 euroa, Sosiaalipedagogiikan säätiölle ei avustusta, ALVI ry 15 000 euroa. Avustetaan myös seuraavia hakijoita: Etelän-Syli ry 2000 euroa, Fenix Finland ry 3500 euroa, Itä-Vantaan yhteisö ry 2000 euroa, Jade yhteisö ry 2000 euroa.” 

Jari Laukia kannatti Soile Erikssonin muutosehdotusta.

Lisäksi lautakunnan puheenjohtaja totesi, että Susanna Kaiju oli tehnyt pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosehdotuksen. Muutosehdotus kuului lisäyksenä päätösosioon seuraavasti: "Lautakunta edellyttää, että Marjatta-säätiön avustus kohdennetaan erityisesti polkutoimintaan ja varmistetaan, että toiminta jatkuu sekä Myyrrastissa että Havurastissa."

Kai-Ari Lundell, Sirpa Siru Kauppinen, Elina Nykyri, Jarkko Rönnholm ja Laura Tulikorpi kannattivat Susanna Kaijun muutosehdotusta.

Koska oli tehty kaksi pohjaehdotuksesta poikkeavaa kannatettua muutosehdotusta, totesi lautakunnan puheenjohtaja tarpeen äänestää asiassa. Puheenjohtaja ehdotti äänestysten suorittamista nimenhuutoäänestyksellä, minkä lautakunta hyväksyi äänestystavaksi. Ensin suoritetaan äänestys muutosehdotuksen ja pohjaehdotuksen välillä, minkä jälkeen äänestetään erikseen lisäysehdotuksesta päätösehdotukseen.

Äänestys 1:

Ensin suoritettiin äänestys Soile Erikssonin tekemän muutosehdotuksen ja pohjaehdotuksen välillä. JAA merkitsi pohjaehdotuksen kannattamista ja EI Soile Erikssonin muutosehdotuksen kannattamista. JAA äänesti 9 lautakunnan jäsentä ja EI äänesti 4 lautakunnan jäsentä, joten ensimmäisen äänestyksen voitti pohjaesitys äänin 9-4.

Äänestysluettelo:

JAA: Laura Tulikorpi, Jukka Nevala, Jarkko Rönnholm, Kai-Ari Lundell, Merja-Liisa Vasarainen, Sirpa Kauppinen, Roosa Haapalainen, Susanna Kaiju, Tuomas Vanhanen

EI: Elina Nykyri, Jari Laukia, Soile Eriksson, Kimmo Kiljunen

Äänestys 2:

Tämän jälkeen suoritettiin äänestys lisäysehdotuksesta. JAA merkitsi päätösehdotuksen kannattamista ilman lisäystä ja EI Susanna Kaijun lisäysehdotuksen kannattamista. JAA äänesti 4 lautakunnan jäsentä ja EI äänesti 9 lautakunnan jäsentä, joten lautakunta hyväksyi lisäysehdotuksen äänin 4-9.

Äänestysluettelo:

JAA: Elina Nykyri, Jari Laukia, Soile Eriksson, Kimmo Kiljunen

EI: Laura Tulikorpi, Jukka Nevala, Jarkko Rönnholm, Kai-Ari Lundell, Merja-Liisa Vasarainen, Sirpa Kauppinen, Roosa Haapalainen, Susanna Kaiju, Tuomas Vanhanen

Beskrivning

Ärendets beredare: förvaltningsdirektör Riikka Rajahalme

Enligt 26 § 10 punkten i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde har nämnden för närdemokrati och delaktighet som uppgift att besluta om när understöd kan sökas och förbereda ett förslag om beviljande av understöd till välfärdsområdesstyrelsen utgående från de understödsprinciper som fastställts av välfärdsområdesstyrelsen. Vidare, enligt 24 § 14 punkten i förvaltningsstadgan beslutar välfärdsområdesstyrelsen om beviljande av understöd, godkänna/ge avslag på redovisningar samt återkrav enligt förslag av nämnden för närdemokrati och delaktighet.

Nämnden för närdemokrati och delaktighet har vid sitt sammanträde 25.2.2025 § 11 utarbetat ett förslag till välfärdsområdesstyrelsen om beviljandet av organisationsunderstöd för verksamhet som stöder social- och hälsovården för 2025.

Nämnden för närdemokrati och delaktighet beslutade att:

  1. ”Föreslå för välfärdsområdesstyrelsen att välfärdsområdesstyrelsen beslutar att: bevilja understöden till verksamhet som stöder social- och hälsovården för år 2025 enligt bilagan;
  2. förplikta mottagarna av understöd att iaktta understödsprinciperna som välfärdsområdesstyrelsen har godkänt.

Nämnden förutsätter att understödet till Marjatta-säätiö riktas framför allt till stigverksamheten och att man säkerställer att verksamheten fortsätter vid både Myyrasti och Havurasti.

Nämnden för närdemokrati och delaktighets förslag om understöd finns bifogat, och bifogat finns även presentationsbilderna om behandlingen av understödsansökningarna från nämndens sammanträde 28.1.2025. Bifogat finns också understödsprinciperna som välfärdsområdesstyrelsen godkände vid sitt sammanträde 17.9.2024 § 176.

Enligt punkt 10 i understödsprinciperna: ”Beslut om understöd lämnas till de som ansökt om understöd per e-post eller per post om den ansökande av understöd så önskar. Beslut om understöd innehåller information om summan på understödet som beviljas, eventuella specialvillkor för understödet samt anvisning om hur man begär en omprövning. Understöd kan som regel utbetalas tidigast

beviljande har vunnit laga kraft. Om understödet eller dess del utbetalas innan den vunnit laga kraft, förbinder sig den som beviljats understöd att återbetala de redan utbetalda beloppen, om beslutet om omprövning ändras och/eller om förutsättningarna för understöd inte uppfylls.” Välfärdsområdesstyrelsens beslut 4.3.2025 framläggs och utdrag om ärendet skickas tisdag 11.3.2025. Med beaktande av tiden för delgivning och besvärstiden kan omprövning av beslutet begäras fram till 1.4.2025. Välfärdsområdesstyrelsens följande möten hålls 25.3.2025 och 15.4.2025. Skulle en begäran om omprövning av ett beslut som fattats av välfärdsområdesstyrelsen komma in mot slutet av besvärstiden, skulle denna kunna behandlas först vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 15.4.2025, och tiden för överklagande av ett beslut som avser en begäran om omprövning hos förvaltningsdomstolen är 30 dagar från delgivning av beslutet.

Enligt 49 f § i förvaltningslagen (434/2003) får ett beslut dock verkställas innan det har vunnit laga kraft, om så föreskrivs i lag eller om beslutet till sin natur är sådant att det bör verkställas omedelbart eller om ett allmänt intresse kräver att verkställigheten av beslutet inte uppskjuts. Enligt 148 § i lagen om välfärdsområden får ett beslut verkställas innan det har vunnit laga kraft. Verkställigheten av ett beslut får dock inte inledas, om begäran om omprövning eller anförande av besvär skulle bli meningslöst till följd av verkställigheten eller om det organ eller den tjänsteinnehavare som behandlar begäran om omprövning eller besvärsmyndigheten förbjuder verkställigheten.

Med beaktande av den betydelse som utbetalningen av organisationsunderstöd har för organisationerna och villkoret i understödsprinciperna ”Om understödet eller dess del utbetalas innan den vunnit laga kraft, förbinder sig den som beviljats understöd att återbetala de redan utbetalda beloppen, om beslutet om omprövning ändras och/eller om förutsättningarna för understöd inte uppfylls”, är det motiverat att verkställa välfärdsområdesstyrelsens beslut om understöd som beviljas organisationer i enlighet med 49 f § i förvaltningslagen redan under mars månad efter att välfärdsområdesstyrelsens beslut har delgivits och offentliggjorts.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

  1. bevilja understöd till verksamhet som stöder social- och hälsovården för år 2025 enligt bilagan;
  2. förplikta mottagarna av understöd att iaktta understödsprinciperna som välfärdsområdesstyrelsen har godkänt;
  3. förutsätta att understödet till Marjatta-säätiö riktas framför allt till stigverksamheten och att man säkerställer att verksamheten fortsätter vid både Myyrasti och Havurasti;
  4. beslutet om understöd som beviljas organisationer verkställs i enlighet med 49 f § i förvaltningslagen redan under mars månad efter att välfärdsområdesstyrelsens beslut har delgivits och offentliggjorts. Det är motiverat att verkställa beslutet med beaktande av den betydelse som utbetalningen av organisationsunderstöd har för organisationerna och villkoret i understödsprinciperna ”Om understödet eller dess del utbetalas innan den vunnit laga kraft, förbinder sig den som beviljats understöd att återbetala de redan utbetalda beloppen, om beslutet om omprövning ändras och/eller om förutsättningarna för understöd inte uppfylls”.

Ändrat beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

  1. bevilja understöd till verksamhet som stöder social- och hälsovården för år 2025 enligt bilagan;
  2. förplikta mottagarna av understöd att iaktta understödsprinciperna som välfärdsområdesstyrelsen har godkänt;
  3. beslutet om understöd som beviljas organisationer verkställs i enlighet med 49 f § i förvaltningslagen redan under mars månad efter att välfärdsområdesstyrelsens beslut har delgivits och offentliggjorts. Det är motiverat att verkställa beslutet med beaktande av den betydelse som utbetalningen av organisationsunderstöd har för organisationerna och villkoret i understödsprinciperna ”Om understödet eller dess del utbetalas innan den vunnit laga kraft, förbinder sig den som beviljats understöd att återbetala de redan utbetalda beloppen, om beslutet om omprövning ändras och/eller om förutsättningarna för understöd inte uppfylls”.
  4. betona att i användningen av organisationsunderstöd och uppföljningen av användningen genomförs de understödsprinciper som välfärdsområdesstyrelsen har bekräftat vid sitt sammanträde 17.9.2024 § 176.

 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

  1. bevilja understöd till verksamhet som stöder social- och hälsovården för år 2025 enligt bilagan;
  2. förplikta mottagarna av understöd att iaktta understödsprinciperna som välfärdsområdesstyrelsen har godkänt;
  3. beslutet om understöd som beviljas organisationer verkställs i enlighet med 49 f § i förvaltningslagen redan under mars månad efter att välfärdsområdesstyrelsens beslut har delgivits och offentliggjorts. Det är motiverat att verkställa beslutet med beaktande av den betydelse som utbetalningen av organisationsunderstöd har för organisationerna och villkoret i understödsprinciperna ”Om understödet eller dess del utbetalas innan den vunnit laga kraft, förbinder sig den som beviljats understöd att återbetala de redan utbetalda beloppen, om beslutet om omprövning ändras och/eller om förutsättningarna för understöd inte uppfylls”.
  4. betona att i användningen av organisationsunderstöd och uppföljningen av användningen genomförs de understödsprinciper som välfärdsområdesstyrelsen har bekräftat vid sitt sammanträde 17.9.2024 § 176.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi

------------------------

Eva Tawasoli lämnade till beslutet Gröna fullmäktigegruppens protokollsanteckning som lyder enligt följande: ”Organisationerna gör ett

värdefullt och oersättligt arbete för att trygga invånarnas välbefinnande. Understöd har riktats mångsidigt till olika organisationsfunktioner som stärker välfärdsområdets servicenät eller kompletterar sådana serviceområden som välfärdsområdet inte själv producerar. Ändå är understödsanslagen i sin helhet otillräckliga för att de ska kunna svara mot behoven i det växande området som präglas av metropolregionens fenomen. På grund av de knappa resurserna innebär en ökning av ett understöd nedskärningar av en annan aktörs viktiga arbete. Därför är det absolut viktigt att man vid fördelning av understöden följer bestämda understödskriterier, som tryggar ett jämlikt bemötande och att understöden riktas på ett sätt som garanterar maximal effekt.” Teemu Purojärvi meddelade att Sannfinländarnas fullmäktigegrupp understöder protokollsanteckningen.

Pirkko Letto lämnade till beslutet Socialdemokraternas fullmäktigegrupps protokollsanteckning som lyder enligt följande: ”Organisationsarbetet är viktigt och i fortsättningen måste beloppet för organisationsunderstöd höjas. Samarbetsunderstöden måste vara långsiktiga och förutsägbara.” Antero Eerola anmälde en protokollsanteckning.

Efter beslutsfattandet hölls en mötesuppehåll kl. 10.37-10.41. Under mötesuppehålet lämnade serviceområdeschefen Elina Eeva samt välfärdsområdesstyrelsens ersättare Reija Friman och Anitta Orpana sammanträdet, och välfärdsområdestyrelsens ledamöter Marja Ahava, Nina Korventaival och Olga Gilbert återvände till sammanträdet.

Möte hantering

Välfärdsområdesstyrelsens ledamöter Olga Gilbert, Marja Ahava och Nina Korventaival meddelade att de i denna punkt var jäviga på grund av intressekonflikt med en organisation. De lämnade sammanträdet före ärendets behandling och beslutsfattande kl. 9.38. Ersättaren Reija Friman anlände till sammanträdet i stället för Olga Gilbert och ersättaren Anitta Orpana anlände till mötet i stället för Marja Ahava.

Serviceområdeschef Elina Eeva anlände till mötet under ärendets behandling kl. 9.51. Välfärdsområdesstyrelsens ersättare Oskari Iivarinen anlände till mötet under ärendets behandling kl. 10.24.

Under behandlingen lade föredraganden fram ett ändrat beslutsförslag som lydde enligt följande:

"Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:​​​​​​

  1. bevilja understöd till verksamhet som stöder social- och hälsovården för år 2025 enligt bilagan;
  2. förplikta mottagarna av understöd att iaktta understödsprinciperna som välfärdsområdesstyrelsen har godkänt;
  3. beslutet om understöd som beviljas organisationer verkställs i enlighet med 49 f § i förvaltningslagen redan under mars månad efter att välfärdsområdesstyrelsens beslut har delgivits och offentliggjorts. Det är motiverat att verkställa beslutet med beaktande av den betydelse som utbetalningen av organisationsunderstöd har för organisationerna och villkoret i understödsprinciperna ”Om understödet eller dess del utbetalas innan den vunnit laga kraft, förbinder sig den som beviljats understöd att återbetala de redan utbetalda beloppen, om beslutet om omprövning ändras och/eller om förutsättningarna för understöd inte uppfylls”.
  4. betona att i användningen av organisationsunderstöd och uppföljningen av användningen genomförs de understödsprinciper som välfärdsområdesstyrelsen har bekräftat vid sitt sammanträde 17.9.2024 § 176."

Efter att ha avslutat diskussionen om ärendet konstaterade ordföranden för välfärdsområdesstyrelsen att Pirkko Letto hade lagt fram ett ändringsförslag som avvek från det ändrade grundförslaget. Hon föreslog att Marjatta-säätiö ska beviljas ett understöd om 120 000 euro och att ökningen till Marjatta-säätiö tas från följande understöd:

  • Understödet till Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry ändras till 140 000 euro (grundförslag 150 000 euro)
  • Understödet till Monika-Naiset liitto ry ändras till 33 000 euro (grundförslag 35 000 euro)
  • Understödet till Finlands Röda Kors, De ungas skyddshus Vanda–Kervo ändras till 192 000 euro (grundförslag 200 000 euro)
     

Jukka Hako och Antero Eerola understöder ändringsförslaget. 

Eftersom ett stött ändringsförslag som avvek från det ändrade grundförslaget hade lagts fram, konstaterade välfärdsområdesstyrelsens ordförande att det var nödvändigt att rösta i ärendet. Ordföranden föreslog att omröstningen skulle genomföras med ett elektroniskt röstningssystem, vilket regionstyrelsen godkände som röstningsmetod. JA innebar att man stödde det ändrade grundförslaget, NEJ innebar att man stödde Pirkko Lettos ändringsförslag. 11 älfärdsområdesstyrelsens ledamöter röstade JA (Sami Kanerva, Marjo Vacker, Eva Tawasoli, Markku Pyykkölä, Maarit Raja-Aho, Terhi Enjala, Teemu Purojärvi, Tanja Aidanjuuri, Reija Friman, Oskari Iivarinen, Anitta Orpana) och 5 älfärdsområdesstyrelsens  ledamöter röstade NEJ (Jukka Hako, Antero Eerola, Riitta Särkelä, Jari Sainio, Pirkko Letto), varför älfärdsområdesstyrelsen godkände det ändrade grundförslaget med röstsiffrorna 11-5.