Beskrivning
Ärendets beredare: specialsakkunnig inom förvaltning Kerttu Pöntinen
Vid områdesfullmäktiges sammanträde 10.2.2025 § 16 lämnades en fullmäktigemotion av Laura Tulikorpi "Fullmäktigemotion till välfärdsområdesfullmäktige om förebyggande av narkotikarelaterade dödsfall med hjälp av THL:s åtgärdsprogram". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 25 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen löd som följer:
”Antalet narkotikarelaterade dödsfall har ökat kraftigt i Finland, vilket experter har kallat för ett nationellt nödläge. År 2023 dog 310 personer till följd av droganvändning, när den motsvarande siffran året innan var 250. Detta är en ökning på en fjärdedel. De narkotikarelaterade dödsfallen bland person under 25 år näst intill fördubblades på ett år, även om Finland redan tidigare toppade statistiken om unga personers narkotikarelaterade dödsfall i Europa. Sammanlagt har Finland nu klart fler narkotikarelaterade dödsfall än dödsfall i trafiken årligen.
De flesta narkotikarelaterade dödsfallen är oavsiktliga förgiftningar som kan förhindras, där en person omkommer till följd av samtidig användning av läkemedelsopioider, alkohol och lugnande läkemedel. Det finns bevisligen effektiva metoder för förebyggande av narkotikarelaterade dödsfall, vars tillgänglighet bör fortsättningsvis ökas och stärkas. THL har tagit fram åtgärdsprogrammet Finlands modell för förebyggande av narkotikadödsfall, som föreslår tolv teman och metoder för minskning av narkotikarelaterade dödsfall:
- Opioidsubstitutionsbehandling är en av de viktigaste, mest undersökta och effektivaste metoderna för behandling av opioidberoende. Det viktigaste målet för förebyggande av narkotikarelaterade dödsfall bör vara förbättrande av tillgången till opioidsubstitutionsbehandling och snabb tillgång till vård, eftersom de flesta dödsfallen sker utanför vården. Även för andra drogberoendesjukdomar bör det tillhandahållas både medicinska och icke-medicinska behandlingsformer i enlighet med patientens individuella behov.
- Hälsorådgivning för personer som använder droger. Tillgången till hälsorådgivningstjänster bör göras så enkel som möjligt överallt i Finland. Tjänsterna bör vara heltäckande och flexibelt tillgängliga med beaktande av antalet personer som använder droger och behoven i olika områden.
- Brukarrum (central för förebyggande av narkotikaskador). För ett försök med övervakade brukarrum bör det stiftas en speciallag som möjliggör ett försök med övervakade brukarrum. Ett försök med övervakade brukarrum skulle ge viktig information om vilken effekt tjänsten har på narkotikarelaterade dödsfall och de olägenheter som öppen användning av droger orsakar.
- Naloxonprogram och tillhörande utbildning i första hjälpen. Tillgången till Naloxon i Finland borde vara bättre och i samband med att man förbättrar tillgängligheten bör man utbilda både yrkespersoner och droganvändare i att känna igen tecken på en överdos och i att ge första hjälpen vid en överdos. Det vore bra att testa Naloxonprogrammet i synnerhet i områden där missbruk av opioider är utbrett.
- Sänkning av tröskeln för att larma hjälp. Tilliten mellan droganvändare och myndigheter bör förstärkas ytterligare för att kunna sänka tröskeln för att larma hjälp.
- Informationsutbytet. I Finland finns ett behov av att förbättra och påskynda informationsförmedlingen mellan olika myndigheter, regioner och kommunala serviceleverantörer samt personer som använder droger. I Finland borde det upprättas en kanal för snabb informationsförmedling.
- Kampanjer. Kampanjer bör riktas till olika målgrupper, vilka är personer med drogmissbruk, unga personer under 25 år samt personer som använder droger sporadiskt och personer som experimenterar med droger, beslutsfattare och yrkespersoner samt den stora allmänheten.
- Samarbete med polisen. Samarbetet mellan polisen, kommunerna, välfärdsområdena och de tredje sektorn bör ytterligare fördjupas och göras mångsidigare. Vårdhänvisningen och tillgången till hjälp för rusmedelsbrukare måste stödas och främjas.
- Minskning av stigmat. Man måste fortsätta ett aktivt arbete för att minska felaktiga och negativa föreställningar om rusmedelsproblem, personer som använder rusmedel och missbrukartjänster. Det är viktigt att minska de negativa attityderna gentemot och fördomarna om personer som använder rusmedel, såväl inom social- och hälsovården som i samhället i stort.
- Bärbar teknologi. I Finland finns ett behov av att inleda arbetet för att utveckla och bedriva forskning om en prototyp av en bärbar anordning för förebyggande av överdoser. Nya tekniska innovationer kan öppna betydande möjligheter för förebyggandet av narkotikarelaterade dödsfall i Finland.
- Analyseringstjänster för droger. Med hjälp av en analyseringstjänst för droger kan man få kompletterande, detaljerad och aktuell information om de droger som finns på marknaden som stöd för andra uppföljningsmetoder.
- Avkriminalisering av narkotikabruk. Att ta bort straffbarheten kan minska tröskeln för att larma hjälp, då detta medför att personer som är på plats i situationen slipper straffrättsliga påföljder. Det skulle dessutom bli lättare att testa och börja använda flera nya tjänster och metoder, såsom brukarrum och en analyseringstjänst för droger.
Expertgruppen för förebyggande av narkotikarelaterade dödsfall (HEAR) har valt förebyggandet av narkotikarelaterade dödsfall bland unga samt främjandet av delaktigheten för personer som använder droger och tillfrisknar från användningen som ett viktigt tyngdpunktsområde. Att involvera personer som använder droger i samtal och lösningar som handlar om deras välbefinnande är speciellt viktigt för att få ner antalet narkotikarelaterade dödsfall.
En del av åtgärdsförslagen kräver ändringar till lagstiftningen, vilket välfärdsområdet inte direkt kan påverka, men vi kan främja en stor del av åtgärderna.
Vi undertecknade föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde tar fram en utredning av hur åtgärderna för förebyggande av narkotikarelaterade dödsfall förverkligas just nu i välfärdsområdet. Välfärdsområdet bör baserat på utredningen göra de förändringar som behövs för att främja de punkter som för närvarande inte förverkligas.”
Beslutsförslag
Välfrädsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktimotionen för kännedom och skickar den till sekordirektören för koncerntjänsterna för beredning senast den 10.8.2025.
Beslut
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.