Områdesstyrelsen, möte 04-03-2025

Protokollet är granskat

§ 58 Fullmäktigemotion om tryggande av rättigheterna och ställningen för barn och unga med funktionsnedsättning i välfärdsområdet

VAKEDno-2025-681

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunnig inom förvaltning Kerttu Pöntinen 

Vid områdesfullmäktiges sammanträde 10.2.2025 § 16 lämnades en fullmäktigemotion av Hanna Holmberg-Sotos och Elina Nykyris "Rättigheterna och ställningen för barn och unga med funktionsnedsättning måste tryggas i välfärdsområdet”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 25 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen löd som följer:

​​”I Vanda och Kervo välfärdsområde byggdes sektorerna åtminstone delvis enligt livscykelmodellen. Livscykelmodellens styrka är en organisation som på ett helhetligt sätt kan granska behoven hos människor i olika skeden av livet och de utmaningar för hälsan och välbefinnandet som ingår i olika livsfaser.

Att tjänsterna för personer med funktionsnedsättning är placerade i organisationen som en och samma stora helhet har alltid varit utmanande, eftersom serviceområdets klienter består av människor i alla åldrar. I vårt välfärdsområde är funktionshinderservicen placerad till samma sektor med vuxensocialarbetet.

En klientgrupp som inte har fått tillräcklig uppmärksamhet i samband med uppbyggandet av den nya organisationen är barn och unga med funktionsnedsättning. Detta är en relativt liten klientgrupp som lätt glöms bort i sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, som i övrigt helt arbetar med vuxna.

Barn och unga med funktionsnedsättning och deras familjer behöver särskilt mycket uppmärksamhet, stöd och tjänster. Samtidigt vet vi också att barn och unga med funktionsnedsättning är den till och med mest utsatta klientgruppen av alla. I välfärdsområdet borde man fäst särskild uppmärksamhet vid förverkligandet av deras rättigheter.

Vi vet att barn och unga med funktionsnedsättning behöver socialvårdens stödåtgärder oftare än andra barn och unga. Utmaningen är att ett barn med en funktionsnedsättning och hens familj inte alltid får tillräckligt mycket stöd från funktionshinderservicen. Detta leder till utmattning hos föräldrarna till ett barn eller en ung med funktionsnedsättning. Detta gäller i synnerhet nårståendevårdare. Självständighetsprocessen för barn och unga med funktionsnedsättning bör stödas mer än i dagsläget, till exempel med hjälp av personlig assistans.

Vi fullmäktigeledamöter föreslår att

  • välfärdsområdet utreder ställningen för barn och unga med funktionsnedsättning i den nuvarande organisationen,
  • samarbetet mellan sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice samt sektorn för barn, unga och familjer intensifieras,
  • situationen för barn och unga med funktionsnedsättning i fortsättningen ska rapporteras regelbundet till välfärdsområdesfullmäktige och välfärdsområdesstyrelsen och att man i rapporteringen ska använda samma mätare som normalt används för klienterna inom barnskyddet, till exempel antalet klienter per socialarbetare, antalet möten mellan socialarbetaren och barnet samt giltighetstiden för klientplaner och beslut,
  • välfärdsområdet fäster uppmärksamhet vid orken hos föräldrarna till barn och unga med funktionsnedsättning och regelbundet utreder detta. Det ska säkerställas att närståendevårdare till barn och unga med funktionsnedsättning verkligen får sina lagstadgade lediga dagar.
  • välfärdsområdet intensifierar samarbetet med skolorna och daghemmen i Vanda. Målet måste vara att välbefinnandet hos barn och unga med funktionsnedsättning förbättras.”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktimotionen för kännedom och skickar den till sekordirektören för tjänster för barn, unga och familjer för beredning senast den 10.8.2025. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi