Beskrivning
Ärendets beredare: jurist Johanna Pihlaja
Arbets- och näringsministeriet har 6.2.2025 begärt utlåtande om arbetsgruppens betänkande om regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av upphandlingslagen, försörjningslagen och 6 b § i straffregisterlagen. Regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering innehåller flera skrivningar i anslutning till upphandlingslagen, för vilka ett centralt syfte är kostnadsbesparingar vid offentlig upphandling för att säkerställa högkvalitativa offentliga tjänster även i fortsättningen. Syftet med utkastet till regeringsproposition, som arbetsgruppen berett och som nu är ute på remiss, är att förbättra effektiviteten och kostnadsbesparingarna vid offentlig upphandling och samtidigt säkerställa högkvalitativa offentliga tjänster.
I fråga om upphandlingslagen avser revideringarna bland annat åtgärder för omsorgsfull beredning av upphandlingen, såsom främjande av
marknadskartläggning. Samtidigt föreslås också begränsning av användningen av anknutna enheter genom att det ställs ett krav på en minimiägarandel på tio procent för innehavet i den anknutna enheten. Vidare strävar man genom förslaget också efter att förbättra tillsynen över upphandlingar.
I betänkandet föreslås ändringar förutom till upphandlingslagen, även till försörjningslagen och straffregisterlagen. Ändringarna avses träda i kraft 1.1.2026.
Målet för de ändringar som gäller planeringen av upphandlingar är att främja genomförandet av upphandlingar i form av ändamålsenliga helheter, vilket enligt förslaget innebär att även de upphandlande enheternas behov kan täckas på ett kostnadseffektivt sätt. Marknadskartläggningen används redan i dagsläget i upphandlingar i Vanda och Kervo välfärdsområde och verktyget fungerar bra, så ändringen har ingen större inverkan på nuläget. Kravet att använda marknadskartläggning eller bedöma upphandlingsmodellens lämplighet i upphandlingar vars värde överstiger 10 miljoner euro innebär i praktiken dock att det införs tvingande villkor på sättet på vilket marknadskartläggningen görs och på det som bedöms. Detta begränsar den upphandlande enhetens möjligheter att självständigt besluta om på vilket sätt kartläggningen genomförs. Förslaget om uppdelning av upphandlingar innebär dessutom att det uppstår rätt att överklaga upphandlingen, vilket med beaktande av marknadsdomstolens handläggningstider som redan i dagsläget är långa kan leda till att upphandlingsprocesserna drar ut på tiden ytterligare. Bestämmelsen om avbrytande av upphandlingsförfarandet kan i vissa fall, i en situation där man endast fått in ett anbud i konkurrensutsättningen, leda till att upphandlingsförfarandet drar ut på tiden, arbetsmängden ökar och kostnaderna stiger.
Den ändring som gäller anknutna enheter strävar likaså efter att förbättra den offentliga sektorns effektivitet och öka den regionala livskraften och förutsättningarna för företagande i synnerhet genom att öka små och medelstora företags förutsättningar att delta i upphandlingar och möjligheter att delta i offentliga anbudsförfaranden. Det krav på en minimiägarandel i anknutna enheter som ingår i förslaget är dåligt motiverat med tanke på att den nationella lagstiftningen skulle vara mycket striktare än upphandlingsdirektivet på EU-nivå i fråga om ägarandelen som definierar ställningen som anknuten enhet. Ur Vanda och Kervo välfärdsområdes perspektiv är denna typ av reglering inte det bästa sättet att ingripa i den observerade bristande konkurrensen på marknaden. Att en sådan konstgjord ägarandel träder i kraft medför dock inte några betydande förändringar för välfärdsområdet i den nuvarande verksamheten.
I arbetsgruppens betänkande föreslås att en kontroll av straffregisterutdraget inte längre ska vara obligatorisk. Förslaget är en ändring i rätt riktning och stödvärt redan eftersom detta i den nuvarande formen har ökat det administrativa arbetet och påverkat att man inte har kunnat fullt ut använda resursen till exempel just på noggrann beredning av konkurrensutsättningar. Av utlåtandet kan man dock lyfta fram en risk för att den upphandlande enheten i upphandlingar där man i stället för att kontrollera straffregisterutdrag förlitar sig på en försäkring kan hamna i avtalsförhållande med ett företag eller ett företags ledningsperson som genom ett lagakraftvunnet beslut blivit dömt för brott.
Försörjningsberedskapen, upphandlingarnas ansvarsfullhet och beaktandet av miljöaspekter eftersträvas vidare genom att beakta säkerhetsaspekter bättre än tidigare, både som en del av upphandlingsprocessen och under kontraktsperioden. I och med den nya skrivningen kan den upphandlande enheten kräva att anbudsgivaren verifierar att den kan fullgöra de krav som ställs på upphandlingen i konkurrensutsättningen under upphandlingens hela livscykel. Detta kan ge säkerhet också till möjliga sanktioner under kontraktsperioden i enlighet med förslaget. Stödvärt är också förslaget om att kunna beakta säkerhet och försörjningsberedskap tydligare än hittills i upphandlingar samt att man även har lagstiftningen som stöd i bakgrunden.
Vanda och Kervo välfärdsområdes utlåtande om arbetsgruppens betänkande om regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av upphandlingslagen, försörjningslagen och 6 b § i straffregisterlagen finns bifogat till detta beslutsförslag. Enligt 32 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde hör till välfärdsområdesdirektörens befogenheter att besluta om förslag och utlåtanden som begärts av välfärdsområdesstyrelsen och som rör flera sektorer samt andra liknande uppgifter om inte ärendet på grund av dess principiella eller ekonomiska betydelse ska föreläggas välfärdsområdesstyrelsen. Med beaktande av utlåtandets betydelse föreläggs förslaget till utlåtande välfärdsområdesstyrelsen.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna det bifogade Vanda och Kervo välfärdsområdes utlåtande om arbetsgruppens betänkande om regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av upphandlingslagen, försörjningslagen och 6 b § i strafflagen.
Ändrat beslutsförslag:
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna det bifogade Vanda och Kervo välfärdsområdes utlåtande om arbetsgruppens betänkande om regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av upphandlingslagen, försörjningslagen och 6 b § i straffregisterlagen, med följande ändringar:
- På sida 8, i början av det sista stycket görs tillägget ”Välfärdsområdet förordar inte förändringen.”
- På sida 9, i början av det sista stycket görs tillägget ”Vanda och Kervo välfärdsområde förordar således inte att paragrafen (110 §) om upphandlingar som överstiger det nationella tröskelvärdet flyttas till kapitlet om upphandlingar som överstiger EU:s tröskelvärde.”
- Utlåtandets punkt ”Slopande av obligatoriska straffregisterutdrag” stryks, med andra ord yttrar sig inte välfärdsområdet om saken.
Beslut
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att godkänna det bifogade Vanda och Kervo välfärdsområdes utlåtande om arbetsgruppens betänkande om regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av upphandlingslagen, försörjningslagen och 6 b § i straffregisterlagen, med följande ändringar:
- På sida 8, i början av det sista stycket görs tillägget ”Välfärdsområdet förordar inte förändringen.”
- På sida 9, i början av det sista stycket görs tillägget ”Vanda och Kervo välfärdsområde förordar således inte att paragrafen (110 §) om upphandlingar som överstiger det nationella tröskelvärdet flyttas till kapitlet om upphandlingar som överstiger EU:s tröskelvärde.”
- Utlåtandets punkt ”Slopande av obligatoriska straffregisterutdrag” stryks, med andra ord yttrar sig inte välfärdsområdet om saken.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.