Områdesfullmäktige, möte 23-10-2023

Protokollet är granskat

§ 111 Uppdatering av välfärdsområdets förvaltningsstadga från 23.10.2023

VAKEDno-2022-12

Tidigare behandling

Beskrivning

Asian valmistelija: vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos

Hyvinvointialueen päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto,​ joka voi kuitenkin siirtää toimivaltaansa hyvinvointialueen muille toimielimille sekä luottamushenkilöille ja viranhaltijoille hallintosäännön kautta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosääntö on hyväksytty ensimmäisen kerran aluevaltuustossa 8.3.2022 § 4. Tämän jälkeen sitä on päivitetty useampaan kertaan vuosien 2022 ja 2023 aikana. Viimeisimmän kerran hallintosääntöä on päivitetty aluevaltuuston kokouksessa 12.6.2023 § 54.

Syksyn 2023 aikana on kartoitettu toimialoilta mahdollisia hallintosäännön muutostarpeita niin, että ne voidaan tuoda kootusti aluehallituksen 10.10.2023 käsiteltäväksi ja edelleen aluevaltuuston 23.10.2023 kokoukseen. Muutosehdotukset koskevat hallintosäännön seuraavia kohtia:

  • § 2 (Hyvinvointialueen toiminta ja tehtävät): Viranomainen toimii sote-järjestämislain 58 §:n mukaan rekisterinpitäjänä, minkä johdosta rekisterinpitäjyys ehdotetaan keskitettäväksi aluehallitukselle
  • §:t 32 (Toimialajohtajat), 33 (Palvelualuejohtajat), 34 (Tehtäväalueen päälliköiden tehtävät ja toimivalta) ja 35 (Toimintayksiköiden esihenkilöiden tehtävät ja toimivalta): poistettu ylimääräisiä kirjauksia koskien sijaisten määrittämistä ja yhtenäistetty muotoiluja
  • §:t 36 (Konsernipalvelujen toimialan viranhaltijoiden erityinen toimivalta), 38 (Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialan viranhaltijoiden erityinen toimivalta), 39 (Vanhusten palvelujen toimialan viranhaltijoiden erityinen toimivalta) ja 40 (Aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialan viranhaltijoiden erityinen toimivalta): lisätty yksittäisille viranhaltijoille toimivaltoja perustuen alkusyksyn aikana havaittuihin tarpeisiin ja tuleviin lainsäädännöllisiin muutoksiin. Lisäksi poistettu havaittuja ylimääräisiä kirjauksia.
  • § 59 (Sijaiset): selkiytetty kirjauksia ja lisätty tehtäväalueen päällikölle toimivalta päättää yksikön esihenkilön sijaisista (tarkoittaen pysyväisluonteista päätöstä lomasijaisuuksista jne.)
  • § 137 (Toimielimen päätöksentekotavat): lisätty kirjaus hybridikokouksista "Kokous voidaan järjestää myös hybridikokouksena, jossa osa osallistujista on läsnä kokouspaikalla ja osa sähköisen yhteyden avulla (varsinainen kokous + sähköinen kokous)."
  • Lisätty uusi pykälä 169: "Toimivalta viranhaltijan ollessa estynyt/esteellinen/virka avoin: Tilanteissa, joissa viranhaltija on estynyt, esteellinen tai virka on avoin, siirtyy toimivalta esihenkilöketjussa seuraavalle viranhaltijalle, mikäli sijaista ei ole päätetty tai tässä hallintosäännössä ei ole toisin määrätty."
    • tarkoituksena varmistaa päätöksentekoketju kaikissa tilanteissa
  • Lisäksi korjattu yksittäisiä havaittuja kirjoitusvirheitä / stilistisiä korjauksia .
    ​​​​

Luonnos päivitetystä hallintosäännöstä 23.10.2023 lukien on myös esityslistan liitteenä. Kaikki muutokset on tehty dokumenttiin vihreällä sekä punaisella värillä ja lisäksi kommentti-toiminnolla.

Beslutsförslag

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle,​​​ että aluevaltuusto päättää hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päivitetystä hallintosäännöstä 23.10.2023 lukien.

Beslut

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna det bifogade utkastet till Vanda och Kervo välfärdsområdes uppdaterade förvaltningsstadga från och med den 23.10.2023.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.