Beskrivning
Ärendes beredare: sektordirektör för koncerntjänster, Mikko Hokkanen och IT-direktör, Timo Pitkänen
Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 9.9.2024 § 62 lämnade Antero Eerolas fullmäktigemotion "Tryggande av social- och hälsovårdstjänster för personer som saknar digitala färdigheter och som är digitalt marginaliserade". 21 fullmäktigeledamöter har undertecknat fullmäktigemotionen. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:
"Digitaliseringen av social- och hälsovårdstjänsterna innebär att utvecklingen går i en positiv riktning. I bästa fall ökar digitaliseringen tillgången till service och tillgängligheten, produktiviteten, mångsidigheten och användarvänligheten. Till exempel inom hälsovårdstjänsterna sparar behandlingen av enkla besvär på distans eller digital tidsbokning också kostnader. På så sätt är det möjligt avveckla vårdköer och frigöra resurser för sådan vård och sådana klientgrupper som kräver fysiska möten med personalen.
Samtidigt måste det också säkerställas att digitala social- och hälsovårdstjänster erbjuds endast dem som säkert vill och kan använda dem. I Finland finns det en stor grupp människor som helt eller delvis står utanför den digitala världen.
Enligt Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas senaste rapport om digital kompetens (Rapport om digital kompetens 2023 (dvv.fi), rapporten är på finska) har cirka en fjärdedel av finländarna inte ens grundläggande digitala färdigheter. Till exempel har endast 22 procent av befolkningen i åldern 75–89 år grundläggande eller bättre färdigheter. Å andra sidan står 6–7 procent av befolkningen som är 44 år eller yngre också utanför den digitala världen. I hela landet innebär detta att det handlar om tiotusentals människor.
Enligt 19 § i grundlagen skall det allmänna ”tillförsäkra var och en tillräckliga social-, hälsovårds- och sjukvårdstjänster samt främja befolkningens hälsa”. Denna rättighet kan inte vara beroende av människors datatekniska färdigheter. Svaga digitala färdigheter eller direkt digital marginalisering får inte heller vara en port till marginalisering då det handlar om social- och hälsovårdstjänsterna.
Utifrån det ovan nämnda framställer vi undertecknade följande motion:
* Vanda och Kervo välfärdsområde sammanställer åtgärder genom vilka social- och hälsovårdstjänsterna till fullo tryggas även för de invånare i välfärdsområdet som står utanför de digitala tjänsterna. Vid välfärdsområdesfullmäktiges möte i Vanda 9.9.2024”
Välfärdsområdesstyrelsen beslöt i sitt sammanträde 17.9.2024 § 185 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och att den skickas vidare för beredning av sektordirektör för koncerntjänster senast 9.3.2025.
Svar på fullmäktigemotionen
Enligt 19 § i grundlagen ska den offentliga makten säkerställa att var och en får tillräckliga social-, hälsovårds- och sjukvårdstjänster samt främja befolkningens hälsa. Vanda och Kervo välfärdsområde har förbundit sig att säkerställa att alla invånare får de tjänster de behöver, oberoende av deras digitala färdigheter.
I Vanda och Kervo välfärdsområde ses digitaliseringen som en viktig utvecklingstrend som förbättrar tillgången till tjänster och tjänsternas produktivitet. Till exempel öppnas rådgivnings- och tidsbokningstjänster på nätet och deras tillgänglighet och intuitivitet förbättras. Samtidigt har välfärdsområdet också förbundit sig att säkerställa att alla invånare får de tjänster de behöver, oberoende av deras digitala färdigheter. Åtgärderna för att förebygga digital marginalisering och erbjuda jämlika tjänster är en central del av välfärdsområdets verksamhet.
Syftet med digitala tjänster är inte att helt ersätta traditionella telefon- och närtjänster. De digitala tjänsterna kompletterar befintliga servicekanaler och erbjuder redan nu flera klienter en tids- och platsoberoende kanal för att söka information eller få hjälp i sin situation. Via digitala tjänster är det också möjligt att frigöra resurser för de klienter som behöver fysiska möten.
I Vanda och Kervo välfärdsområde har man identifierat riskerna för digital marginalisering och välfärdsområdet har vidtagit åtgärder för att förebygga dem. Välfärdsområdet erbjuder mångsidiga tjänster som inte kräver digitala färdigheter. Till exempel på hälsostationer och inom socialservicen är det möjligt att uträtta ärenden på traditionella sätt och kundservicepersonalen har utbildats för att hjälpa klienterna enligt deras behov. Syftet med dessa åtgärder är att säkerställa att tjänsterna är jämlika och tillgängliga för alla invånare. Sammantaget har välfärdsområdet flera tjänster som är tillgängliga utan digitala färdigheter. Dessa omfattar bland annat:
- Hälsostationer: Det går att uträtta ärenden på hälsostationerna på traditionellt sätt utan digital tidsbokning.
- Jouren och första hjälpen: Jourtjänsterna är tillgängliga utan tidsbokning och man får hjälp direkt på plats.
- Munhälsovården: Tandvårds- och munhälsovårdstjänsterna är tillgängliga med tidsbokning, som också kan göras per telefon.
- Missbrukar- och mentalvårdstjänster: Man kan söka sig till dessa tjänster utan tidsbokning och få hjälp via telefontjänsten.
- Vuxensocialarbetet: Tjänsterna för utkomst, socialservicen för vuxna, arbetslösa och invandrare är tillgängliga utan digitala färdigheter.
- Tjänster för personer med funktionsnedsättning: Tjänsterna för rådgivning, boende, arbets- och dagverksamhet samt arbetsträning för personer med funktionsnedsättning är tillgängliga på traditionella sätt.
- Tjänster för äldre: Seniorrådgivningens handlednings- och rådgivningstjänster samt tidsbokningen för bedömning av servicebehovet per telefon, tjänsterna riktade till äldre, såsom hemvård och serviceboende, kräver inte digitala färdigheter. Dessutom har välfärdsområdet satsat på digitalt stöd inom äldreomsorgen (se punkten digitalt stöd och utbildning nedan).
- Man kan söka sig till öppna mötesplatser för barnfamiljer utan tidsbokning.
- Man kan få rådgivning och handledning för barnfamiljer per telefon och där via, eller genom att ringa direkt till tjänsten kan man också få familjehandledning från rådgivningen, hemservice för barnfamiljer samt fostrings- och familjerådgivningstjänster.
- Rådgivningsbyrån och rehabiliteringstjänsterna för barn kan kontaktas per telefon.
- Man får rådgivning inom skol- och studerandehälsovården per telefon.
- Det är möjligt att boka tid till familjerättsliga tjänster per telefon och man kan också söka sig till skilsmässorådgivningen utan tidsbokning.
- Barnskyddets jour samt social- och krisjouren kan kontaktas per telefon.
Kundservice och rådgivning: Välfärdsområdets kundservicepersonal har utbildats för att hjälpa kunderna enligt deras behov. Kundserviceställena erbjuder personlig rådgivning och hjälp så att alla invånare får de tjänster de behöver.
Digitalt stöd och utbildning: I välfärdsområdet har man inlett projekt vars mål är att förbättra invånarnas digitala färdigheter, till exempel:
- Digitalt stöd har erbjudits på hälsostationerna i form av ett pilotprojekt som en del av utvecklingsarbetet inom projektet VAKEhyva – Hyvät palvelut (RRP). Pilotprojektet hade ordnats i samarbete med Eskot ry:s erfarenhetsexperter. Under perioden (8.5–18.12.2024) nådde pilotprojektet 190 klienter och största delen av dem var seniorer (122).
- Kännedomen om det digitala stödet har också utvecklats genom riktad kommunikation. I serviceguiden för äldre personer har man samlat aktörer som erbjuder digitalt stöd i Vanda och Kervo. Information om utbudet av digitalt stöd har också förmedlats under välfärdsturnén för seniorer samt i samband med Seniorrådgivningens kontakter.
- Digitalt stöd har erbjudits i form av evenemang även på välfärdsmässan i Vanda i november. Dessutom färdigställdes den handledande videon om hur man bryr sig och gör en orosanmälan genom att utveckla videon tillsammans med kundpanelen för äldre. Videon innehåller också anvisningar om hur man gör en orosanmälan via Maisa.
Även Dickursby hälsostation erbjuder digitalt stöd under våren 2025. Det digitala stödet hjälper invånarna att lära sig grundläggande digitala färdigheter och utnyttja digitala tjänster på ett säkert och effektivt sätt. Välfärdsområdet samarbetar också med Vandainfon och samservicepunkten i Kervo samt med bibliotekens digitala stöd.
Samarbete med organisationer och andra aktörer: Välfärdsområdet samarbetar intensivt med organisationer och andra aktörer. Detta samarbete gör det möjligt att erbjuda mångsidiga tjänster och stöder invånarnas välbefinnande på många olika sätt.
I utvecklingen av digitala tjänster beaktas över lag att de är lätta att använda. Man strävar efter att göra de digitala tjänsterna lätta att använda så att även invånare som inte riktigt förstår digitala tjänster i fortsättningen kan utnyttja dem effektivt. Till exempel i distanshemvården har man beaktat äldre personers specialbehov genom att ta i bruk en enkel utrustning som hemvårdaren vid behov får direkt kontakt med utan att klienten själv bör kunna använda apparaten. Det räcker att klienten är hemma och kan söka sig till apparaten på begäran av skötaren. De läkemedelsrobotar som används är också väldigt lätta att använda och användningen av dem följs upp – man bedömer alltid klientspecifikt om en äldre person kan utnyttja tjänsten. På olika stödkliniker och med handledning kan man också ge råd om ibruktagandet och användningen av elektroniska tjänster.
Vanda och Kervo välfärdsområde tillsammans med det övriga riket är först nu på allvar på väg in i social- och hälsovårdens digitala tidsålder. Till exempel visar riksomfattande positiva erfarenheter inom hälso- och sjukvården att digitala tjänster spelar en viktig roll i det klientorienterade, flexibla och kostnadseffektiva utbudet av tjänster. Vanda och Kervo välfärdsområde har förbundit sig att säkerställa att alla invånare får de social- och hälsovårdstjänster de behöver, oberoende av deras digitala färdigheter. Traditionella sätt att uträtta ärenden, kundservice och rådgivning, digitalt stöd och samarbete med organisationer är centrala åtgärder för att trygga tillgången till tjänsterna och jämlikheten.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att
- lämna till Antero Eerola och till de 20 andra ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige som undertecknat fullmäktigemotionen det svar på fullmäktigemotionen som återfinns i beskrivningsdelen ovan,
- föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den erhållna redogörelsen som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att behandlingen av fullmäktigemotionen har avslutats.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.
Möte hantering
Aluehallituksen jäsen Riitta Särkelä poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 12.05.