Områdesstyrelsen, möte 27-05-2025

Protokollet är granskat

§ 146 Vanda och Kervo välfärdsområdes delårsrapport 1/2025 för perioden 1.1–30.4.2025

VAKEDno-2024-4661

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen, strategichef Marianne Juosila och ekonomiplanerare Marja Miettinen 

Enligt 75 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde följer välfärdsområdesstyrelsen upp budgetutfallet på det sätt som bestämts vid godkännandet av budgeten. I budgeten konstateras att det operativa och ekonomiska läget rapporteras till välfärdsområdesstyrelsen och -fullmäktige i delårsrapporter och budgetårets situation i bokslutet och verksamhetsberättelsen. Den första delårsrapporten för 2025 baserar sig för ekonomins och verksamhetens del på situationen per den 30.4.2025.    

Budgetens utfall 

Bindningsnivån i Vanda och Kervo välfärdsområdes driftsekonomi är ett välfärdsområde utan specialiserad sjukvård respektive specialiserad sjukvård, för vilkas del verksamhetsbidraget är den bindande posten. För resultaträkningsdelen är bindningsnivån årsbidraget.  

Vanda och Kervo välfärdsområdes utgifter enligt budgeten för 2025 uppskattas till 1 300,6 miljarder euro och intäkterna till 124,2 miljoner euro. Verksamhetsbidraget blir -1 176,4 miljarder euro. Välfärdsområdets utgifter inom driftsekonomin beräknas överstiga budgeten med 4,4 miljoner euro och verksamhetsintäkterna med 7,6 miljoner euro, varvid verksamhetsbidraget torde understiga budgeten med 3,2 miljoner euro.   

Välfärdsområdets årsbidrag innehåller utöver driftsekonomins intäkter och utgifter även statens finansieringsandelar samt räntekostnader och -intäkter. Årsbidraget enligt prognosen blir 24,5 miljoner euro och räkenskapsperiodens positiva resultat efter avskrivningar 22,2 miljoner euro. Räkenskapsperiodens resultat beräknas gå 4,6 miljoner över budgeten.     

Välfärdsområdes ekonomi är mycket stram på grund av underskottet från de två första åren. Välfärdsområdet har ett underskott på 161 miljoner euro från de första två åren och enligt 115 § i lagen om välfärdsområden måste underskottet täckas senast före utgången av 2026. Situationen för 2025 ser dock lite positivare ut än tidigare, vilket beror på att det ekonomiska resultatet för 2024 var bättre än beräknat. Dessutom har de ekonomiska målen för åtgärderna i reformprogrammet uppnåtts bättre än väntat. För närvarande prognostiseras överskottet bli 21,5 miljoner euro, men välfärdsområdets mål för överskottet kommer ännu att höjas under 2025. Det utmärkta resultaten i den ekonomiska förvaltningen för år 2025 ger realistiska förutsättningar för planeringen av ekonomin för 2026 samt möjlighet att omsätta välfärdsområdets långsiktiga ekonomiplan där underskottet täcks före utgången av 2028.  

Reformprogrammet är Vanda och Kervo välfärdsområdes strategiska dokument som utarbetats omsorgsfullt med beaktande av sektorernas styrkor och utvecklingspotential. Exempelvis har inhyrningen av arbetskraft minskat betydligt från tidigare år och utvecklingen av köpen av klienttjänster har varit mycket måttlig. Vanda och Kervo välfärdsområdes finansiella ställning kommer att förbättras under de kommande åren, men det ökade servicebehovet förutsätter att reformåtgärderna lyckas och att produktiviteten fortsätter att förbättras även under de kommande åren.   

Statsrådet inledde i slutet av 2024 frivilliga förhandlingar om förändringsstöd med de sex områden som hade det svåraste ekonomiska läget. VAKE deltog i förhandlingarna på grund av underskottet som ackumulerats under områdets två första verksamhetsår. För Vanda och Kervo välfärdsområdes del avslutades förhandlingarna om förändringsstöd vid ett avslutande möte 27.3.2025. Områdets resultatrika arbete för balansering av ekonomin identifierades och det konstaterades att riktningen är god. Som utmaning identifierades behovet att utveckla kunskapsunderlaget för områdets ekonomi och verksamhet.    

Välfärdsområdet förhandlade under början av 2024 med statsrådet om ändring av välfärdsområdets fullmakt att uppta lån samt om godkännande och genomförande av investeringarna. Statsrådet fattade 20.3.2025 beslut om att ändra Vanda och Kervo välfärdsområdes fullmakt att uppta lån och om att godkänna samtliga investeringar som föreslagits. Villkoret för ändring av fullmakten att uppta lån var att området måste fortsätta den målmedvetna anpassningen av ekonomin för att säkerställa sin skuldhanteringsförmåga. Fullmakten att uppta lån för 2025 är 125,1 miljoner euro. Vanda och Kervo välfärdsområde kan inleda de projekt som godkänts för år 2025 i investeringsplanen, varav som exempel kan nämnas Kervo äldrecenter, barnskyddsanstalten på specialnivå, enheten för särskilt krävande tjänster för personer med funktionsnedsättning och Myrbacka familjecenter.   

Specialiserad sjukvård  

Utgifterna för den specialiserade sjukvården enligt budgeten (380,2 milj. euro) omfattar HUS-serviceavtalet, prehospital akutsjukvård, Giftinformationscentralen, tandläkarnas specialiseringsutbildning samt läkarhelikopterfunktionen.  

HUS-sammanslutningen fakturerar enligt serviceavtalet. Inom ramen genomförs i slutet av året ett utjämningsförfarande, där välfärdsområdena och Helsingfors stad jämnar ut faktureringen enligt den proportionella användningen av tjänsterna. Prognosen av HUS fakturering grundar sig alltså på en uppskattning om den proportionella användningen av tjänsterna mellan områdena och är därmed förknippad med osäkerheter.  

I årets första delårsrapport förutspås att HUS-sammanslutningens budget utfaller enligt budgeten. Om användningen av specialiserad sjukvård fortsätter på 2024 års nivå och inga fler särskilt dyra patienter föds, är det möjligt att den specialiserade sjukvården håller budgeten eller till och med underskrider den.   

Vad gäller prognosen för hela året uppstår osäkerheter till följd av hanteringen av HUS-sammanslutningens eventuella över- eller underskott i välfärdsområdets ekonomi, antingen genom att öka kostnaderna (underskott) eller minska dem (överskott).  

Jourverksamhetens utgifter ingår i HUS-sammanslutningens ram, men inte i välfärdsområdets verksamhetsbidrag för specialiserad sjukvård, utan dessa har budgeterats till hälso- och sjukvården. 

Välfärdsområde utan specialiserad sjukvård  

Välfärdsområdets utgifter utan den specialiserade sjukvården förutspås gå 4,0 miljoner euro över budget och intäkterna förutspås gå 8,4 miljoner euro över budget. Verksamhetsbidraget förutspås utfalla 4,4 miljoner euro bättre än budget.  

Avvikelser per sektor  

  • I sektorn för tjänster för barn, unga och familjer förutspås utgifterna gå 0,6 miljoner euro över budget, i huvudsak på grund av inhyrning av personal.   
  • I sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice förutspås inkomsterna gå 2,5 miljoner euro över budget, detta till följd av intäkterna från funktionshinderservicens transporttjänster och välfärdsområdenas fakturering. Verksamhetskostnaderna förutspås gå 4,9 miljoner euro över budget, detta till följd av köpen av klienttjänster och överskridandet i andra tjänster, bland annat transporttjänsterna, inhyrningen av personal samt boendeservicen för personer med funktionsnedsättning och tjänster i hemmet.   
  • I sektorn för äldreservice förutspås verksamhetsintäkterna gå 1,2 miljoner euro över budget, detta till följd av avgifterna för hemvård respektive vårddagar. Verksamhetskostnaderna förutspås gå 0,4 miljoner euro under budget, i huvudsak till följd av användningen av inhyrning av personal.  
  • I sektorn för hälsovårdstjänster förutspås verksamhetsintäkterna gå 0,6 miljoner euro över budget. Verksamhetskostnaderna förutspås gå 0,4 miljoner euro över budget, detta till följd av överskridanden av andra hyror.     
  • I sektorn för koncerntjänster förutspås verksamhetsintäkterna gå 6,2 miljoner euro över budget. Överskridandet beror på statsunderstöden för etablering av välfärdsområdena och utveckling av verksamheten. Verksamhetskostnaderna förutspås utfalla enligt budgeten.  
  • Mellersta Nylands räddningsverks verksamhetsintäkter förutspås gå cirka 2,1 miljoner euro under budget, eftersom den samverkansandel för prehospital akutsjukvård som HUS betalar inte utfaller enligt plan. Verksamhetskostnaderna förutspås gå 1,4 miljoner euro över budget, detta till följd av anpassningsåtgärder inom den prehospitala akutsjukvården.  

  

Vanda och Kervo välfärdsområdes serviceproduktion   

Välfärdsområdets personalsituation har förbättrats avsevärt jämfört med för ett år sedan. Rekryteringsbehovet är klart mindre än tidigare och antalet sökande per ansökan har fördubblats.    

Tillgången till tjänster ligger på en god nivå i många tjänster, men inom mentalvårdstjänster för unga är behovet större än utbudet. Man försöker förbättra tillgången till hälsostationstjänster och kontinuiteten i vården exempelvis med hjälp av Mitt hälsoteam-modellen som införts.  Inom den specialiserade sjukvården har det inte uppstått några fördröjningsdagar.    

Baserat på den första tertialen 2025 uppskattas att under 2025 kommer de flesta målen (9/15) som fullmäktige ställt i budgeten att uppnå de målnivåer som satts för dem. Målen för tyngdpunktsområdena för hållbar ekonomi, verksamhet tillsammans och stärkande av välbefinnande och säkerhet är i huvudsak på väg att förverkligas enligt plan. Förbättring av tillgången inom primärvården, munhälsovården, mentalvårdstjänsterna för barn och unga samt räddningsväsendet kräver ännu arbete för att de tuffa målnivåerna ska uppnås. Trots att personalsituationen förbättrats, anses i denna uppskattning att avgångsomsättningen och arbetsgivarens attraktivitet sannolikt inte helt kommer uppnå de satta målnivåerna. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att  

  1. anteckna för kännedom Vanda och Kervo välfärdsområdes delårsrapport 1/2025 för perioden 1.1–30.4.2025,  
  2. föreslå till välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige fattar beslut om att anteckna Vanda och Kervo välfärdsområdes delårsrapport 1/2025 för perioden 1.1–30.4.2025 för kännedom. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.