Områdesstyrelsen, möte 17-01-2023

Protokollet är granskat

§ 18 Motion gällande grundandet av personalnämnd i Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: specialsakkunnig inom förvaltningen Pauliina Koschke

På välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 19.4.2022 § 144 lämnade Vänsterförbundets fullmäktigegrupp fullmäktigemotionen"Vanda och Kervo välfärdsområde ska grunda en nämnd för personalfrågor”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 10 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”Sote-branschens krisande personalsituation kräver nya metoder av välfärdsområdet för att kunna lösa personalfrågorna i vårt område.

För personalens dragnings- och hållningskraft, funktionaliteten på anställningarna och arbetstiderna anser vi att det är viktigt att man grundar en nämnd som koncentrerar sig på teman och som följer och tar en större roll i centrala personalfrågor.

Tillgången på personal, ledarskapet och varaktigheten är kritiska faktorer för att sote-reformen ska lyckas.

Om man bestämmer sig för att grunda en nämnd för personalfrågor och överför alla personalfrågor till välfärdsområdesfullmäktige, undviker man troligtvis även jävigheten för välfärdsområdesfullmäktiges medlemmar.”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesfullmäktige beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den till sektordirektören för koncerntjänster för beredning 20.6.2023.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.